ODTÜ de sonunda Türkçe karakterlerle alan adı dağıtımına başladı
(01.11.2007)
ODTÜ de sonunda “Türkçe karakterlerin kullanıldığı alan adı” tahsisine başladı. Yeni sistemde örneğin “www.basbakanlik.gov.tr” yerine “www.başbakanlık.gov.tr” alan adını almak mümkün olacak.
Ancak sistemin kullanılabilmesi için‚ Türkçe desteği olan bir tarayıcı {browser} yani Firefox ya da piyasaya bugünlerde çıkan IE 7.0 kullanılması ve kullanıcılarının bilgisayarlarında Türkçe karakter setlerinin kurulu olması gerekiyor.
Sistemin ICANN tarafından yönetilen tüm network üzerinde yani yukarıda belirttiğimiz tarayıcı ve Türkçe karakter gerekliliğini yerine getiren dünyanın herhangi bir yerindeki bilgisayar üzerinden çalışabildiği de vurgulanıyor.
Konuyla ilgili olarak nic.tr'den yapılan açıklama şu şekilde:
“.tr” Alan Adı Yönetimi'nin önerisi ve DNS Çalışma Grubu' nun 19 Ekim 2006 tarihinde aldığı karar uyarınca‚ gerçek veya tüzel kişilere Türkçe karakterler {ğ‚ ı‚ ü‚ ş‚ ö‚ ç} içeren alan adları tahsis edilebilecek olup‚ söz konusu uygulama 04 Aralık 2006 tarihinde başlayacaktır.
Mevcut alan adı sahipleri‚ sistemde kayıtlı olan alan adlarının Türkçe karakterli karşılıkları için‚ 04 Mart 2007 tarihine kadar başvurabileceklerdir. Bu başvurular sırasında Nic.tr tarafından -ilgili alan adına ilişkin daha önce gönderilmiş belgelere istinaden- yeni bir belge talep edilmeyecektir. 04 Mart 2007 tarinden itibaren yapılacak olan ve Türkçe karakter içeren tüm alan adı başvuruları‚ mevcut alan adının sahip ve sorumlu bilgileri kontrol edilmeden‚ halen uygulanmakta olan alan adı tahsis kuralları çerçevesinde “ilk gelen alır” ilkesiyle tahsis edilecektir.
Türkçe karakter {ğ‚ ı‚ ü‚ ş‚ ö‚ ç} içeren bir alan adı için‚ yeni bir başvuruda bulunulduğunda ve bu alan adının latin alfabesinde {ASCII} karşılığı ile nic.tr'de kayıtlı bir alan adının olmaması halinde‚ https://www.nic.tr adresinde varolan prosedürün izlenmesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle‚ Türkçe karakterli alan adları‚ “com. tr”‚ “org. tr” vb. belgeli tahsis edilen uzantılar için hak sahipliğini gösteren resmi belgelere istinaden “web. tr”‚ “gen. tr” gibi belgesiz tahsis edilen alan adlarında ise “ilk gelen alır” yaklaşımı ile hareket edilerek‚ başvuru yapan ilk kişi ya da kuruma tahsis edilecektir.
ÖNEMLİ!
04 Aralık 2006 tarihinde hayata geçecek olan sistemde gerçek ve tüzel kişiler‚ internet adreslerinde Türkçe alfabesindeki karakterleri kullanılabileceklerdir. WEB tarayıcıların {Firefox‚ Internet Explorer‚ Opera vb.} uluslararası alan adlarını {IDN – Internationalized Domain Names} yaygın olarak desteklediği‚ ancak‚ e-posta teknolojilerinin ise henüz yeterince ve yaygın destek sağlamadığı unutulmamalıdır.
Kaynak: Türk İnternet – Türkcan