Öfke Nedir? Öfke Kontrol Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?

Arzuların ve beklentilerin karşılanmadığı zaman insani olarak verilen ani tepkiye öfke denir. Öfke ile başa çıkmanın iki yolu vardır. İlk olarak birçok insanın uyguladığı içine atıp bastırma yöntemi. Bir diğer yöntemi ise dışa vurup kendini rahatlatma yöntemidir. Öfke içe atıldığında ve kendi içinde bastırılmaya çalışıldığında doğru bir yöntem uygulanmamaktadır. Çünkü bastırılan duygular veya öfkeler için için kişiyi kemirir ve psikolojik bazende bedenen rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Öfke dışa vurulduğunda ise öfkenin şiddeti ile karşıdaki kişiye söylemek istenilmeyen sözlerin sarf edilmesine sebep olabilir. Öfke kontrolü yapılamaması en önemli psikiyatri dalı hastalıklarından biridir. Çoğunlukla bulunulan ortamlarda yaşanılan stres ve istenilmeyen olayları yaşamak veya şahit olmaktan kaynaklanan öfke, her insanda farklı şekilde yaşanmaktadır. İnsanların bir kısmı öfkelendiğinde bu durumla nasıl başa çıkacağını bilirken, bir çoğu bilmemektedir. Psikiyatri uzmanlar tarafından öfke kontrolü önemli bir rahatsızlık olarak nitelendirilmektedir.

ofke

Öfkeyi kontrol edememe en son zamanların en önemli sorunlarından olan ekonomik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bu ve bunun gibi birçok sebepten kaynaklanan öfkenin kontrolünün sağlanamaması ve tedavi edilmemesi geri dönülemeyecek olaylara da neden olmaktadır. Genellikle kişinin çocukluk döneminde yaşadığı veya şahit olduğu bazı olaylardan dolayı etkisinde kaldığı travmalar sonucu da öfke kontrolü hastalığı ortaya çıkmaktadır. Yaşanan olaylar kişide ruhsal bunalımlara sebep olmakta ve en ç ergenlik döneminde etkileri görülebilmektedir. Öfke kontrolü sağlanamadığında ise kişi de önemli ruhsal tahribatlara yol açmaktadır. Bu durumda öfkenin doğru yere ve doğru bir şekilde yönlendirilmesi kabiliyetini kazanmak çok önemlidir. Öfkeyi kontrol edebilmenin amacı şiddet ve saldırgan davranışlardan uzak kalmak, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermesine mani olmak için hissettiklerini doğru bir şekilde gösterme yeteneğidir. Kişinin hiç öfkelenmemesini hedefleyen bir yöntem değildir. Kişinin öfkesini tetikleyen sebepleri bulmak ve kontrol edemeyeceği evreye gelmeden bu durumla mücadele etmek ve öfkesini doğru bir şekilde göstermesini sağlamaktır.

Öfke Kontrol Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?

  1. Kişinin çocukluğunda yaşamış olduğu travma( istismar gibi)
  2. Suçluluk psikolojisi(yaşadığı bir olayda kendini suçlu görme)
  3. Dışlanma(çocukluk ve okul döneminde arkadaş ortamında kabul görmeme)
  4. Ekonomik sebepler(yoksul bir ailede yetişme gibi)
  5. Çeşitli psikolojik rahatsızlıkları(takıntılı olmak gibi)
  6. Aile içinde şiddet(çocukluk döneminde aile veya çevreden şiddet görme)
  7. Boşanma durumu(boşanmak istenilmediği halde boşanılması durumunda)
  8. Epilepsi hastalığı

dislanma-psikolojisi

Öfke Kontrol Bozukluğunun Olumsuz Sonuçları Nelerdir?

  1. Kişi öfkesine hakim olmadığı zaman kendisine veya çevresindekilere zarar verme eğiliminde bulunabilmektedir.
  2. Kişi öfkesini yenemediği zaman intihar girişiminde bulunabilmektedir.
  3. Kişi öfke kontrolü sağlayamadığı zaman çevresinde bulunan nesnelere zarar verebilmektedir.
  4. Kişi öfkesinin şiddeti ile bulunduğu ortamı ateşe verme eğiliminde bulunabilmektedir.

Öfke Kontrol Bozukluğunun Vücuda Verdiği Zararlar Nelerdir?

  1. basıncını hızla yükseltmektedir.
  2. Kalp atışları hızlanmaktadır.
  3. Nefes alıp vermede düzensizlik yaratır.
  4. Stres ve gerginlik septomları en üst dereceye çıkarmaktadır.
  5. Vücutta titreme meydana getirir.
  6. Öfke krizi anında ne dediğini bilmeme
  7. Bilinç işlevinde bozulmalar oluşur.
  8. Davranış bozuklukları meydana gelmektedir.
  9. Kişi uzun süre sakinleşmez.

Öfke Kontrol Bozukluğunun Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

  1. Diyabet hastalığı
  2. Kalp hastalığı
  3. Ruhsal hastalıklar
  4. Çeşitli beyin hastalıklar
  5. Hiper tansiyon hastalığı

ofke-kalp-krizini-tetikliyor

Öfke kontrolü bozukluğu tedavi edilmediği sürece bu hastalıklara sebep olabilmektedir.

Öfke Kontrol Bozukluğunun Teşhisi Nasıl Yapılır?

Öfke kontrolü bozukluğu hastalığını teşhisi basit yöntemler ile yapılabilmektedir. İlk olarak hastanın geçmişi ele alınıp detaylı olarak incelenmektedir. Bir sonra ki adım ise, hastanın sonraki dönemlerde geçirdiği travmalar incelenir. Üçüncü aşama olarak da hastaya kişilik testleri yapılmaktadır. Bu şekilde hastanın ruh hali tespit edilir ve böylece hasta için uygun olan tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Öfke Kontrol Bozukluğunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İlk olarak psikoterapi yöntemleri ve beraberinde çeşitli ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Genelde kısa süren bu tedavide hasta bir süre gözetim altında tutulur. Tedavinin kısa sürede etki etmesi için hastanın da kurtulmak için çaba sar etmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise doktorlara göre tedavinin sürecinin uzamasında hastaların çok ümitsiz olmaları büyük etken göstermektedir. Bununla birlikte öfke kontrolü bozukluğu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir psikiyatri hastalığıdır. Bu sebeple bu hastalığının görüldüğü ilk belirti de tedavisine başvurulması gerekmektedir. Bu derece önemli bir sağlık probleminde umarım size yardımcı olabilmişimdir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)