Öğretmenin Filesi Dolmuyor
Her yıl yapılan açıklamalarda gayri safi milli hasılanın (kişi başına düşen milli gelirin) daha da arttığı söyleniyor. Fakat artış sadece açıklamalarda kalıyor. Özellikle öğretmenlerin çilesi bir türlü bitmek bilmiyor. En kutsal, önemli ve yorucu işi yapan öğretmenler, boşta kalan zamanlarında yine ek iş yapıp bir yerlerden gelir sağlamak istiyor.
Para her şey değildir; fakat günümüzde birçok şeyin başıdır. Eğitim seviyeleri çok yüksek ülkelere bakın, öğretmenlerin maddi yönden hiç sıkıntıya girmediğini görürsünüz. Çünkü öğretmen bir kere aklındaki “geçim” derdini bir yana atıp, derslere yoğunlaşmalı ki kaliteli bir eğitim olsun. Bizdeki bazı öğretmenler ise, dersten erkenden çıkmak isterler ki pazarda satış yapacak yeri alabilsinler.
Her ne kadar % 100 paralellikten söz edilmese de, bir ülkedeki eğitimin kalitesi, büyük ölçüde eğitime yapılan yatırım ile doğru orantılıdır. Bütçemizden eğitime ayırdığımız pay, eğitim seviyesi çok yüksek olan ülkelere göre çok düşük. Buna doğru orantılı olarak eğitim kalitemiz de onlara göre çok düşük. OECD ülkelerinde bir öğretmenin filesini doldurmak için maaşının ortalama 2.5 – 7.2'lik bölümünü ayırması gerekiyorken; Türkiye‘de bu % 30 – 36'lara ulaşıyor. Acaba bir öğretmen, maaşının %36'sını pazar alışverişine verirse, maaşının geri kalan kısmıyla ne yapabilir? Gerçekten yazık. Bu ülke içerisinde yaşayan ve rütbeli – rütbesiz, fakir – zengin bütün vatandaşların çocuklarını eğiten ve o çocukların mimarı olan öğretmenlere verdiğimiz değere bakın…
Mynet‘te geçen haber şöyle:
Öğretmenin filesi dolmuyor
Türk Eğitim-sen'in araştırmasına göre, türkiye'deki öğretmenin pazar filesini doldurabilmesi için AB ve OECD ülkelerine göre daha fazla para harcaması gerekiyor.
Veriler AB ve OECD ülkelerine göre daha az maaşla geçinmek durumunda olan öğretmenlerin filesini doldurmak için OECD ülkelerine göre, maaşından 5 kat ile 12 kat daha fazla para ayırmasının şart olduğunu gösteriyor. Türk Eğitim-Sen'den yapılan yazılı açıklamada Türkiye'deki düşük maaşlı öğretmenlerin filesini doldurabilmek için AB ve OECD ülkelerine göre daha çok para harcaması gerektiğini bildirdi. Türk Eğitim-Sen'in araştırmasına göre gıda ürünlerinde satın alma gücü paritesi göz önüne alındığında, içinde ekmek, et, balık, süt, yağ, meyve, sebze, şeker, bal gibi gıda ürünlerinin bulunduğu bir fileyi doldurmak için Almanya'da göreve yani başlayan bir öğretmen ayda maaşının yüzde 3.4'ünü, 15 yıllık bir öğretmen ayda yüzde 2.6'sını, İngiltere'de göreve yani başlayan bir öğretmen ayda maaşının yüzde 4.8'ini, 15 yıllık bir öğretmen ayda maaşının yüzde 3.3'ünü, Hollanda'da göreve yani başlayan bir öğretmen ayda maaşının yüzde 4.9'unu, 15 yıllık bir öğretmen ayda maaşının yüzde 3.4'ünü ayırıyor.
Aynı durum Lüksemburg, Norveç, İrlanda, İzlanda ve İsviçre'de de görülüyor. Bir fileyi doldurabilmek için Lüksemburg'da göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının 6.9'unu 15 yıllık bir öğretmen maaşının yüzde 3.4'ünü, Norveç'te göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının 7.2'sini, 15 yıllık bir öğretmen maaşının yüzde 5.8'ini, İrlanda'da göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının 6.2'sini, 15 yıllık bir öğretmen maaşının yüzde 3.3'ünü, İsviçre'de göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının yüzde 4'ünü, 15 yıllık bir öğretmen ise maaşının yüzde 2.5'ini, İzlanda'da ise göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının 6.7'sini, 15 yıllık bir öğretmen de maaşının yüzde 5.1'ini ayırıyor.
– TÜRK ÖĞRETMENİ FİLESİ İÇİN MAAŞINDAN 5 KAT İLE 12 KAT DAHA FAZLA PARA AYIRMALI-
Türk Eğitim-Sen'in araştırmasında OECD ülkelerinde eğitim çalışanları bir fileyi doldurmak için maaşından yüzde 2.5 ile yüzde 7.2 oranında ücret ayırması gereken; Türkiye'deki durumun oldukça farklı olduğu dikkati çekiyor. Gıda ürünleri satın alma gücü paritesi göz önüne alındığında Türkiye'de göreve yani başlayan bir öğretmenin maaşından ayırmak zorunda olduğu oran yüzde 36 iken 15 yıllık bir öğretmen ise maaşının yüzde 30'unu gıda harcaması için ayırmak durumunda. Yani Türkiye'de bir öğretmenin filesini doldurmak için OECD ülkelerine göre, maaşından 5 kat ile 12 kat daha fazla para ayırması şart.
Acı bir gerçek…
Evet güzel Türkiyemiz de Öğretmenlerimiz hak ettikleri kadarıyla maddi olarak emeklerinin bedelini almıyorlar doğrudur.
Acaba Türkiye de kimler yapamadıkları hizmet ve beceremedikleri görevlerinin fazlasıyla ücretini alıyor. Kimler bu ülkenin her türlü imkanlarından faydalanıyor, altında makam arabası, cebinde meclis kartı ile hak etmeden aldıkları maaşların kat kat misli ile rüşvet yiyor.
Öğretmenlerimiz geçim zorluğu çekerken, torpilli vekillerin, dayısı bürokrat yeğenlerin israf yapması reva mı?
çok güzel ben öğrenciyim bu siteye donem ödevim için girdim herkesin işine yarar teşekkürler
insan öğretmen olmaktan vazgeçecek valla çünkü çocukların kahrını çekiyorlar ama aldıkları para çok az yani.
Evet o paraları başkaları oturduğu yerden bir günde kazanıyor reva mı bu?Öğretmenler öyle yaramaz çocukların kahrını çekerken…