oks ve Öss'de Başarılar
Bildiğimiz üzere Oks ve Öss‘ye sayılı günler kaldı. Birçok arkadaşımız, yıllardır bu sınavlar için çalıştılar ve artık bir an önce sınava girip bir yerleri kazanmak istiyorlar. Her ne kadar geleceğin birkaç saatle belirleniyor olmasından pek hoşnut değilsek de, sınav günlerinin gelecek için atılacak en önemli günlerden biri olduğunu kabul etmek zorundayız.
Bugüne kadar herkes, sınavlardan istediği puanı alabilmek için bir şekilde çalıştı. Onun için bu saatten sonra çalışma yöntemlerini değil, sınavla ilgili çeşitli hatırlatmaları sizlere vereceğim. Yoğun olarak çalıştığınız şu günlerde, kendinizi psikolojik ve fiziksel yönden sınava hazırlamanız için bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor. Sınava girmeden önce ve sınavdan çıktıktan sonra aşağıda sıraladığım uyarıları dikkate alırsanız, kârlı çıkan siz olursunuz. Ayrıca uyarı ve hatırlatmaları Öss ve Oks için ayrı ayrı yazmayacağım. Sonuçta ikisi de geleceğinizi belirleyecek önemli sınavlardan biri.
Bu sene ağelimizden yararlanıp Oks ve Öss‘de en yüksek puanı alan arkadaşlarımıza, “Bilgicik.Com” adına bir hediye göndereceğiz. Hediyemizi alabilmeniz için sınav sonuç belgenizin görüntüsünü (resmini), bize göndermeniz gerekiyor. Gönderilen sonuçlar içerisinde en yüksek sonucun sahibine hediyesini göndereceğiz. Öss‘de alınan sonuçlar ayrı, Oks'deki sonuçlar ayrı olarak değerlendirilecektir. Sınav sonuç belgenizi tarayıcı veya fotoğraf makinesi yardımı ile bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Aktardığınız dosyayı [email protected] adresine gönderirseniz, değerlendirmeye katılabilirsiniz.
Hediyemizi de duyurduktan sonra sınav öncesinde / sırasında / sonrasında dikkat etmeniz gereken şeyleri sıralayabiliriz:
Sınavdan Önce
1. Her şeyden önce bu sınavın sizin geleceğinizi belirlemesi açısından önemini kavrayıp, sınavı kazandığınızda veya kazanamadığınızda neleri kazanıp – kaybedeceğinizi düşünün.
2. Sınavlara yaklaşık 10 – 15 gün kadar kısa bir süre kaldığı için, bir an önce önemli gördüğünüz eksiklerinizi tamamlayıp, son günlerde girdiğiniz yoğun tempoyu biraz azaltmaya çalışın.
3. Eğer hâlâ eski konularda eksiklerinizin olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle yeni konuya başlamayın, eksik olduğunuz konulara yoğunlaşıp onları tamamlamaya çalışın.
4. Son senelerde çıkmış sorulara bakmadıysanız, onları çözüp; takıldığınız sorulara yeniden dönerek aklınızda soru işareti bırakmamaya çalışın.
5. Sınava bir iki gün kalana kadar her gün bir veya iki tane deneme sınavı çözerek, öğrendiklerinizi pekiştirin.
6. Artık öğrendiklerinizin yeterince pekiştiğini düşünüyorsanız, son gün ders çalışmayıp zihninizi dinlendirmeye çalışın.
7. Sınava birkaç gün kala uyku saatlerinizi düzene koyun. Beyninizi sınava hazırlamak için pekmez, ceviz ve fındık yemeye çalışın. Son bir hafta bilgisayar oyunlarından, televizyondan ve beyninizi tembelleştirecek her türlü şeyden uzaklaşın. Sık sık yürüyüşe çıkıp hücrelerinizin baştan sona yenilenmesini sağlayın.
8. “Son gün ders çalışılmaz.” demek çok doğru değildir. Son gün zihninizi fazla zorlamamak koşuluyla, bütün öğrendiklerinizi yeniden gözden geçirebilirsiniz.
9. Sınava girmeden birkaç gün önce kesinlikle sınava gireceğiniz yeri gidip görün. O binaya uygun olarak ihtiyacınızın olabileceği şeyleri kestirmeye çalışın.
10. Sınav gününden önceki 4-5 günü kapsayacak biçimde, beslenmenize dikkat edin. Aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaları tüketmeyin. Özellikle sınavdan önceki gün beslenmenizi çok dikkatli bir şekilde yapın. Sizi rahatsız edebileceğini düşündüğünüz yiyeceklerden uzak durun. Cips, kola, kahve, çay… gibi uyku ve sindirim bozukluklarına yol açabilecek yiyeceklerden uzak durun.
11. Sınavdan önceki gün sabah rahatça uyanabilecek şekilde vakitlice yatıp, uykunuzu yeterince almaya çalışın. Yatmadan önce uykunuzu kaçırabilecek şeylerden uzak durun.
12. Sabah uyandığınızda heyecanınızdan uzaklaşmaya çalışın. Sınavda sizi rahatsız etmeyecek şekilde kahvaltınızı yapın. Sonrasında sınav için gerekli olan bütün belgelerinizi dikkatlice kontrol edin. Yedek kalem, silgi… almayı sakın unutmayın.
13. Sınava, sizi rahatsız edebilecek giysilerle gitmeyin. Hava sıcaklığına uygun elbiseler giymeniz, sizi rahatlatacaktır. Ayrıca dar giysilerin, kan dolaşımınızı azalttığı için, bunun sorularda fazla zaman kaybetmenize neden olacağını unutmayın.
14. Sınava girmeden önce heyecanınızı azaltın. Fiziksel ve psikolojik durumunuzu, sınav için en iyi olduğunu düşündüğünüz şekle getirmeye çalışın.
Sınav Sırasında
1. Sınava güçlü olduğunuz bölümden başlayın.
2. Soruları çözerken bir soruda fazla takılmamaya çalışın. Zor soruları atlayıp, doğru yanıtını bilmediğiniz soruları boş bırakın.
3. Oks ve Sbs'de 3, Öss‘de ise 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğünü unutmayın.
4. Süreyi doğru kullanmaya çalışıp, arada sınavın bitimine kaç dakika kaldığını kontrol edin.
5. Soruyu çok iyi bildiğinizi düşünseniz bile, soru kökünü ve seçenekleri tam okumadan kesinlikle soruyu yanıtlamayın.
6. Bütün dikkatinizi sınava yoğunlaştırmaya çalışın. Diğer öğrencilerin, görevlilerin veya salon dışındaki nesnelerin hareketlerine takılmayın. Gerekirse dikkatinizi dağıtan şeyleri salon görevlisine söyleyin.
7. Yanıt anahtarını doldururken soru atlamamaya dikkat edin. Eğer vaktiniz kalırsa işaretlemelerin doğru olup olmadığını kontrol edin.
Sınavdan Sonra
1. Sınav iyi de geçse, kötü de geçse üzerinizden bir yük kalktığı için artık sınavla ilgili kaygılarınızdan uzaklaşın ve rahatlamaya çalışın.
2. Mümkünse sınavdan sonra arkadaşlarınızla bunu kutlayın.
3. Aylardır çalışmalarınız nedeniyle girdiğiniz yoğunluk bitti. Artık tatilin keyfini çıkarmaya çalışın.
4. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra mutlaka size rehberlik edecek birisiyle tercihlerinizi yapın ve tercihleri yapmanın en az sınavda başarılı olmak kadar önemli olduğunu unutmayın.
Sınava girecek bütün arkadaşlara, başarılar diliyorum.
Yavuz Tanyeri
Uyarılarınız için çok teşekkür ederiz. Oksye girecek bütün arkadaşlara başarılar.
Yayınınız çok güzel. En azından oks ve öss öğrencileri için çok daha mutlu bir site.
Biz öğrenci milletini sizin kadar seven, değer veren başka birisi veya başka bir site yok sanırım. Yazdıklarınızı okudum ve hatta yazıcıdan çıkarıp odama astım. Dediklerinizin hepsini uygulayacağım. Çok teşekkürler.
Bursa’dan Şeyma Alık
Aşk olsun Yavuz abi. SBS’ye girecek olanlara “başarılar” yok mu? 🙂
Merve kardeşim,
Oks ve öss, Sbs’den daha önemli olduğu için başlığı onlara göre yazdım. Ama tabii ki Sbs’ye girecek bütün arkadaşlara da başarılar diliyorum. (:
Esen kal…
Bence bu site harika. Türkçede aradığımız her şeyi bulabiliyoruz. Hatta edebiyat öğretmenim bile bu siteden yararlanıyor.
Böyle bir site yaptığınız için teşekkür ediyorum. Sınav bilgilerinizi uygulamaya çalışacağım. Bunları arkadaşlarıma da gönderdim. Bu yazıyı hazırlayanlara teşekkür ediyor ve tüm sınava girecek arkadaşlara başarılar diliyorum.
Ya çok sağ olun çok güzel bir siteymiş tesadüfen buldum umarım bir yararı olur.
[TÜM SINAVA GİREN ARKADAŞLARA BAŞARILAR İNŞALLAH İSTEYEN İSTEDİĞİ BÖLÜMÜ KAZANIR.]
Gerçekten çok güzel bir site her bakımdan böyle bir site yaptığınız için tşk ederiz … 😛
Çok teşekkür ederim hatta ederiz. Çok güzel bir site. + Bu yaptığınız açıklama beni iyi bir sakinleştirdi. Tekrardan teşekkürler.
Bu yazıyı çok beğendim. Ben bunları yapacağım; ama sınav stresim var.Onu nasıl gidereceğimi bilemiyorum.
Çok teşekkürler çok güzel anlatmışınız. Sağ olun. Umarım çalışan hakeden herkes güzel puanlar alır. Bütün herkese başarılar…
Çok güzel ama ben de şu sınav stresimi nası yenecegımı hiç bilmiyorum. +:(+
Her şey için teşekkür ederim elinize yüreğinize sağlık. Hepsi çok güzel olmuş ama en çok sınavdan sonra yapılacaklarda 2.maddeyi çok sevdiim. Herkese başarılar.
Yaa lütfen SBS ile de yapınnnn lütfennn. Bakın sınava az kaldı lütfen SBS ile de yapın. Ben şahsen yine de onları okudum ama lütfen.
Merhabaa, ilk defa geliyorum sitenize. Adı çok dikkatimi çekti. Gerçekten çok güzel bilgiler var. Özellikle benim gibi bir edebiyat meraklısı için. Bu pazar ben de öss’ye gireceğim inş. Sınava girecek bütün arkadaşlarıma başarılar dilerim…
Şeyma,
Yukarıda yazdıklarımı girilebilecek bütün sınavlar için uygulayabilirsiniz. Yazıda genellikle özele inmeden bilgiler verdiğim için, bu bilgilerden değil Sbs’de; motorlu taşıtlar sınavında bile yararlanabilirsiniz.
Esenlikle…
Çok teşekkürler…
Ya hediye verilecek sınavlar arasına SBS’yi de koyun.
Ben yazıyla ilgili bir yorum yapmayacağım. Bir şey rica edeceğim. Sitenizde yazım kurallarına ait bir bölüm oluşturursanız sevinirim. Kardeşime çok lazım oluyor ödevleri için.
Sevgiler…