Öss Yerine “Yöges” Geliyor.
Türkiye‘de eğitim sistemini değiştirmek için gün geçmiyor ki yeni bir sistemle karşılaşmayalım. Uzun süredir tartışılan “Öss’nin kalkabileceği” konusu, yerini “Yöges” e bırakacak şekilde düzenleniyor. Aslında yine sağlam bir değişiklik yok. Çünkü 10, 11 ve 12. sınıfların sonunda yapılan sınavlar, toplamdaki başarı puanınızın sadece % 25’ini etkileyecek. Yani yine önemli sonuç Öss sınavı ile belirlenecek. Son düzenlemelerle neler yapılır bilmem; ama bence çok geçmez bunu da değiştirirler. 🙂
İnternethaber‘de geçen haber şöyle:
ÖSS yerine YÖGES geliyor
ÖSS kalkıyor. Yerine YÖGES geliyor. Artık öğrencileri 1 değil 4 sınav bekliyor.
YÖK’e yeni başkan atanmasıyla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteye giriş sınavını değiştirmek için harekete geçti. Liselerde olgunluk sınavları yapılacak
Artık ÖSS kalkacak. Yükseköğretime Geçiş Sistemi (YÖGES) adı verilen yeni uygulamaya geçilecek. Buna göre, üniversiteye girişte artık öğrenciler bir değil, dört sınav uygulanacak.
Sınav sisteminde yapılması öngörülen değişiklikler şöyle:
– 10, 11 ve 12’nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden, müzik, resim dersleri dışındaki tüm dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre sorular yöneltilecek. Meslek lisesi öğrencileri ise kendi alanlarında aldıkları derslerin ağırlıklarına göre soru ile karşılaşacak.
– Yeni sistemle, tartışmalı katsayı problemi de çözülecek. 2008 yılı içinde katsayı sisteminin kaldırmasıyla, meslek lisesi öğrencileri de üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini tercih edebilecek.
– Sınav soruları, MEB ve ÖSYM tarafından ortak olarak hazırlanacak. Olgunlaşma sınavlarından alınan puanların ortalamaları, ÖSS puanına eklenecek. Puan yüzdeleri, ÖSYM ve YÖK ile yapılacak toplantının ardından netleşecek.
– Üniversiteye girişte ilk aşamada yıl sonu sınavları yüzde 25, ÖSS ise yüzde 75 oranında etkili olacak. Yıl sonu sınavlarının etki oranı zamanla artacak.
– Yıl sonlarında yapılacak olgunlaşma sınavı, iki güne yayılacak. Soru sayıları, haftalık ders saatinin 6 ile çarpılmasıyla belirlenecek. Haftada 6 saat Türkçe dersi veriliyorsa, sınavda 36 Türkçe sorusu olacak.
– Meslek lisesi öğrencileri, temel alan derslerini genel lise öğrencileri kadar yoğun almadığı için, bu alanlarda 30-40 arasında daha az soru ile karşılaşacak. Bu öğrenciler, kendi okudukları alanla ilgili olarak fazladan 30-40 soru çözecek. Örneğin, iletişim bölümünde okuyan bir öğrenci, kendi alanında, imam hatip lisesi öğrencisi de yine kendi alanında soru çözecek.
Ya arkadaşlar kimse açıklamamış. Ben bu yıl 10. sınıfım. Bana sadece 10. sınıftan mı soru gelecek yoksa 9 ve 10 dan mı?
Ya arkadaşlar ben bu yıl öss sınavına gireceğim ama sistem değişmiş. Meslek lisesine gidiyorum ve 12. sınıftayım. Nasıl olacak bir bilgisi olan var mı? Hangi derslere çalışacağımı bile bilmiyorum.
Bu sene ben 12. sınıfım ve nasıl bir sınava tabi tutulacağımı bilmiyorum. Acaba bizler nasıl bir sınava gireceğiz? Bu yök ne yapmaya çalışıyor? Sistemi kolaylaştırdığını sanıyor fakat bizlere yani bu seneki sınava girecek öğrencilere haksızlık yapmış oluyor. Bu yök nereye gidiyor, birisi bana açıklasın lütfen!
Ya arkadaşlar bu sınav lise 3leri etkiliyor mu? Yani biz gelecek sene öss ye mi gireceğiz yoksa bu sınavlara mı? Anlamadım kı ya nasıl bir şey bu. Yani bizi etkiliyor mu inşallah etkileer çünkü çok daha iyi bir sonuç ortaya çıkar.
Bence bu yerleştirmeler hiç adil degil diploma notu 44 olan yerleşiyor 73 olan yerleşemiyor hiç anlamadım bu işi.
Ya söyler misiniz 2 yıllık üniversite okuyanlar össye nasıl girecek bilgisi olanlar cvp yazabilirler mi?