Öss Yerine “Yöges” Geliyor.
Türkiye‘de eğitim sistemini değiştirmek için gün geçmiyor ki yeni bir sistemle karşılaşmayalım. Uzun süredir tartışılan “Öss’nin kalkabileceği” konusu, yerini “Yöges” e bırakacak şekilde düzenleniyor. Aslında yine sağlam bir değişiklik yok. Çünkü 10, 11 ve 12. sınıfların sonunda yapılan sınavlar, toplamdaki başarı puanınızın sadece % 25’ini etkileyecek. Yani yine önemli sonuç Öss sınavı ile belirlenecek. Son düzenlemelerle neler yapılır bilmem; ama bence çok geçmez bunu da değiştirirler. 🙂
İnternethaber‘de geçen haber şöyle:
ÖSS yerine YÖGES geliyor
ÖSS kalkıyor. Yerine YÖGES geliyor. Artık öğrencileri 1 değil 4 sınav bekliyor.
YÖK’e yeni başkan atanmasıyla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteye giriş sınavını değiştirmek için harekete geçti. Liselerde olgunluk sınavları yapılacak
Artık ÖSS kalkacak. Yükseköğretime Geçiş Sistemi (YÖGES) adı verilen yeni uygulamaya geçilecek. Buna göre, üniversiteye girişte artık öğrenciler bir değil, dört sınav uygulanacak.
Sınav sisteminde yapılması öngörülen değişiklikler şöyle:
– 10, 11 ve 12’nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden, müzik, resim dersleri dışındaki tüm dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre sorular yöneltilecek. Meslek lisesi öğrencileri ise kendi alanlarında aldıkları derslerin ağırlıklarına göre soru ile karşılaşacak.
– Yeni sistemle, tartışmalı katsayı problemi de çözülecek. 2008 yılı içinde katsayı sisteminin kaldırmasıyla, meslek lisesi öğrencileri de üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini tercih edebilecek.
– Sınav soruları, MEB ve ÖSYM tarafından ortak olarak hazırlanacak. Olgunlaşma sınavlarından alınan puanların ortalamaları, ÖSS puanına eklenecek. Puan yüzdeleri, ÖSYM ve YÖK ile yapılacak toplantının ardından netleşecek.
– Üniversiteye girişte ilk aşamada yıl sonu sınavları yüzde 25, ÖSS ise yüzde 75 oranında etkili olacak. Yıl sonu sınavlarının etki oranı zamanla artacak.
– Yıl sonlarında yapılacak olgunlaşma sınavı, iki güne yayılacak. Soru sayıları, haftalık ders saatinin 6 ile çarpılmasıyla belirlenecek. Haftada 6 saat Türkçe dersi veriliyorsa, sınavda 36 Türkçe sorusu olacak.
– Meslek lisesi öğrencileri, temel alan derslerini genel lise öğrencileri kadar yoğun almadığı için, bu alanlarda 30-40 arasında daha az soru ile karşılaşacak. Bu öğrenciler, kendi okudukları alanla ilgili olarak fazladan 30-40 soru çözecek. Örneğin, iletişim bölümünde okuyan bir öğrenci, kendi alanında, imam hatip lisesi öğrencisi de yine kendi alanında soru çözecek.
mezun öğrenciler ne yapacak peki ?
Bu da gelir, bu da geçer ağlama… 🙂
yazık çocuklara ya acıyorum ben bu eğitim sistemine
Merhaba Vuslat,
Dediğim gibi sağlam bir sistem değil. Mezun olanlar ile ilgili henüz tam bir açıklama yapılmadı. Binlerce lise mezununun var olduğunu düşünürsek, onların sınav haklarının elinden alınması olanaksız bir durum. Bence yıl sonunda yapılan öss sınavı, mezunlar için ayrıca yapılır veya uygun bir katsayı ile koşullar dengelenir. Ama dediğim gibi kesin bir şey yok ortada…
Esen kal.
ya arkadaşlar bunların hepsi yalan
bence saçma bir sistem. bu sistem öğrencileri daha zorlayacak
bence daha kötü bir yöntem. mezunlar ne yapacak? bunu da yaparlar iki gün sonra yine kaldırırlar.
Ya bıktık artık bunların sistem değiştirmelerine yaa bu nedir böle oyuncak mı ? peki nolcakk mezun olduktan sora her sınav zamanı okula gelip sınava mı gircezz paso dershaneyemi gidicez cok saçmaaa :S:S
hiç hoşuma gitmedi bu durum
OOFFF YİNE Mİ DEĞİŞİ!… +hayret+
ya bence saçma beee durmadan değişiyo haksızlık yaaa bencee , lisede kalma çıkarttılar bence lisede değil ilköğretimde sınıfta kalma olması gerekir çocuk orda temeli alıyo lisede kalmış nola kalmamış nolaa
Ben bu yıl 10.sınıftayım acaba bu sistem bizi de etkileyecek mi? +:(+
ohhh beee
teşekkür ederim açıklama için 😉 neyse ki biz kurtulduk 🙂
kusura bakmayın çok güzel bir sittem ama bu Türkiye gecerli olursa yüksek öğretim mezunları çok ama çok zorblunur birr ara durar ama daha sonra başlar eski usuluna ama bu siz şimdi deilde 2 yada 3 sonra projeyi başlatın bu şimidi başlatırsanız bütün işler bir birine sirer siyaset yapmak istemm ama böyle chp gine zorluk çıkaracaktır her zaman ki gibi bu onlara alıştı alıştıra söylemliniz işle mede öyle koyarsanız millet içinde çok iyi olur sayın başkanım
ben dört seneliklerdenim şuan lise üçüncü sınıfı okuyorum
peki ben bu sistemden yararlanacakmıyım
bir sorum daha olacak
dört seneliği bitirip kazanmadığğımız takdirde ikinci sene sınava girebilecekmiyiz
Aygül Çakmak,
Önceki yorumumda da belirttiğim üzere henüz kesin bir şey yok. Sistemin işlevselliği falan tam olarak incelenmedi. Fakat incelenip yürürlüğe girmesi falan, bence sana yetişmez ki yetişse bile yalnızca 9. sınıfa yeni başlayanları ve ondan sonra gelecekleri kapsayacak bir şey yapılır. Yine de, her an her şeye hazırlıklı olmak gerekiyor. 🙂 Belki mezunlar ve şu anda 10. – 11. sınıfta olanlar için bir düzenleme yaparlar.
Esenlikle…
sürekli sistem değişiyor.zaten yeterince stresliyiz öss den dolayı bir de sistemi değişmasi kafamızı karıştırıyor.
yaa bu ne böyle hiç durma sistem değişiyoor zaten stresdeyim öss var diye bari doğru dürüst bir açıklama olsun kafamız iiyce karıştı…
Ya ne ki bu böyle sınav sistemine bak ama.. bunuda başaramayacalar hiç tutmayacak… ve deneme tahtası olan dönem öğrencileri (biz) ziyan olacak