Öss Yerine “Yöges” Geliyor.
Türkiye‘de eğitim sistemini değiştirmek için gün geçmiyor ki yeni bir sistemle karşılaşmayalım. Uzun süredir tartışılan “Öss’nin kalkabileceği” konusu, yerini “Yöges” e bırakacak şekilde düzenleniyor. Aslında yine sağlam bir değişiklik yok. Çünkü 10, 11 ve 12. sınıfların sonunda yapılan sınavlar, toplamdaki başarı puanınızın sadece % 25’ini etkileyecek. Yani yine önemli sonuç Öss sınavı ile belirlenecek. Son düzenlemelerle neler yapılır bilmem; ama bence çok geçmez bunu da değiştirirler. 🙂
İnternethaber‘de geçen haber şöyle:
ÖSS yerine YÖGES geliyor
ÖSS kalkıyor. Yerine YÖGES geliyor. Artık öğrencileri 1 değil 4 sınav bekliyor.
YÖK’e yeni başkan atanmasıyla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteye giriş sınavını değiştirmek için harekete geçti. Liselerde olgunluk sınavları yapılacak
Artık ÖSS kalkacak. Yükseköğretime Geçiş Sistemi (YÖGES) adı verilen yeni uygulamaya geçilecek. Buna göre, üniversiteye girişte artık öğrenciler bir değil, dört sınav uygulanacak.
Sınav sisteminde yapılması öngörülen değişiklikler şöyle:
– 10, 11 ve 12’nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden, müzik, resim dersleri dışındaki tüm dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre sorular yöneltilecek. Meslek lisesi öğrencileri ise kendi alanlarında aldıkları derslerin ağırlıklarına göre soru ile karşılaşacak.
– Yeni sistemle, tartışmalı katsayı problemi de çözülecek. 2008 yılı içinde katsayı sisteminin kaldırmasıyla, meslek lisesi öğrencileri de üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini tercih edebilecek.
– Sınav soruları, MEB ve ÖSYM tarafından ortak olarak hazırlanacak. Olgunlaşma sınavlarından alınan puanların ortalamaları, ÖSS puanına eklenecek. Puan yüzdeleri, ÖSYM ve YÖK ile yapılacak toplantının ardından netleşecek.
– Üniversiteye girişte ilk aşamada yıl sonu sınavları yüzde 25, ÖSS ise yüzde 75 oranında etkili olacak. Yıl sonu sınavlarının etki oranı zamanla artacak.
– Yıl sonlarında yapılacak olgunlaşma sınavı, iki güne yayılacak. Soru sayıları, haftalık ders saatinin 6 ile çarpılmasıyla belirlenecek. Haftada 6 saat Türkçe dersi veriliyorsa, sınavda 36 Türkçe sorusu olacak.
– Meslek lisesi öğrencileri, temel alan derslerini genel lise öğrencileri kadar yoğun almadığı için, bu alanlarda 30-40 arasında daha az soru ile karşılaşacak. Bu öğrenciler, kendi okudukları alanla ilgili olarak fazladan 30-40 soru çözecek. Örneğin, iletişim bölümünde okuyan bir öğrenci, kendi alanında, imam hatip lisesi öğrencisi de yine kendi alanında soru çözecek.
tabii ki bu düzenleme iyi gibi gözüküyor az da olsa öğrencilerin sıkıntıların azaltacak durumda ama !!!! benim anlamadığım bir şey var zaten öss ye girenlerin çoğu lise mezunu insanlar nasıl olacak o zaman lise mezunları tek sınava mı girecek!!!!!???? bu sorumu yanıtlayabilirseniz sevinirim!!!!
bence biz okumayalım diye elinizden geleni yapıyorsunuz.televizyonda sizler değil misiniz diyen herkes özellikle kızlar okusun diye nasıl okuyalım biz yaa sınav sistemi oyuncak değil öyle her aklına estiğinde değişiyor yaaaaaa bilmece mi?bulmaca mı?yoksa uzaktan kumandalı araba mı?söyleyinde anlayalım.gittikçe batıyorsu….her defasında değişiyor daha ösys çıkalı bu yıl 3.yıl her 3 yılda bir değişicekse bu sınav işimiz var
valla çok saçma sistem. resmen okur yazar sayısını azaltmak için uğraşıyolar.bence yögesin açılımı yapmacık ve öğrencileri gerileten sınav olmalı kimse bu gidişle yüksek öğretime geçemeyecek çünkü
Yönetici Notu: Yorumlarınız birleştirilmiştir.
Hem üniversitenin kapılarını çocuklarımıza açacağız diyorlar hemde biz zorlanalım dio ellerinden gelen herşeyi yapıolar…zaten bu sisteminde çok süreceğini sanmıyorum yakında buda kalkar…hem ne yani biz ilk sınavımızda kazanamaszsak bidaha sınava giremeyecekmiyizz.nasıl iştir anlamadım.bunların tek yaptığı şey öğrencilerin kafasını karıştırmak…BAŞARIYORLARDA…
bence bu siistem biraz saçma geliyor iyi yanı artık sınıflarda dersi kaynatma olayı kalkacak demektir
Sevgili Yağmur,
Senin ablan heyecan yuzunden kaybetti diye biz her sene sınava mı girelim? O 7. sınıf aklınla herşeye yorum yapma! ben bir 9. sınıf öğrencisiyim ve beni kapsama olasılığı yuksek hem bunlar öss yi kaldırmıyorlar ki ustune daha bir sürü sınav ekliyorlar ve öss %75 etkiliyor o 3 sınav da %25 etkiliyor ne bu yani dersanelere para kazandırmaktan başka bir şey değil ÇOK SAÇMA!!!
pff oksdeki değişiklikler yokkk. :-O
Ya off yıne mı lütfen bir düzende oturtturun da össye yerleşelım of of…
ben öss yi kazanma planimı 2 yıla yaymıştım bu sene değil gelecek sene kazanmayı hedefliyordum ama sistem değişirse ben biterim. Mezunlar ne yapacak?
Böyle çok iyi olmuş. Oh be, desenenize her sene dersaneye gidecegiz. Valla çok dua ediyordum böyle olmasını, kabul oldu. Bizim için bir avantaj oldu, bilgilerimiz hem kaybolmaz da…
2009 Öss de mezunlar sınava giremeyecek mi? Peki o zaman mezunlar ne yapacak? Sistemi öğrenciye ne gibi yarar sağlayağını düşünüyorlar? Niye zorluk çıkarıyorlar öğrenciye? Değişme taraftarı değilim.
Lütfen acıklamayı dogru duzgun okuyalım. ÖSS yine yapılacak öteki 3 sınav %25 etkileyecek. Dersaneler faydalanacak. Daha tam okumadan atlıyorsunuz işin içine MEZUNLAR NOLCAK?
Bence var ya bu sistem çok tutucak. Düşünsenize öss ye gireceniz gün hastalandınız gidemediniz. 1 yıl beklemek zorunda kalacaksınız. Bu sistemde her sene küçük oranlarda etkileyecek.
HAKLI DEĞİL MİYİM ARKDAŞLAR!
Ben 11. sınıfa geçtim. 10. sınıfın sonunda sınava girmedim. Şimdi ben 11. sınıfın sonunda sınava girecek miyim? Doğru düzgün bir açıklama yapmıyorlar ki… Bilen varsa lütfen cevap yazabilir mi?
MEZUNLARIN HALİ NE OLACAAK?
Mezunlar ne olacak? Neden kımse bu konuda acıklama yapmıyor. Hep son dakıkaları oynuyoruz(!)..
Yöges miş bu ne yaa? Ben lise4 e geçtim benden sonrakiler yani 10 11 ve 12 ler her yıl sınava giricek ve bu sınav sonuçları öss den aldıkları puana eklenip az da olsa bu puanı etkileyecek. Peki ben ve daha bir sürü lise 4’e geçen yaşıtlarım nr yapacak? Bizim hakkımız yeniyor biri buna dur desin lütfenn!
Ben 11.sınıfa geçtim heralde bu sistem bize yetişmez zaten yetişse de öss olacak.
Ben 11. sınıfa geçtim. Bu sınav beni etkileyecek ama merak ettiğim bir şey var: Her üç sınav yüzde 25 i kapsıyor, biz bu yüzde 25 için her sene dersaneye mi gideceğiz? Ayrıca soru sayısı da çok fazla oluyor. Biz neden deneme tahtası gibi kullanılıyoruz anlamıyorum. Bunu yapmak yerine öss yi yıl sonunda üç sınava bölseler hem daha az soru çözmüş oluruz. Bir sözel bir sayısal ders seklinde bence gayet iyi bir çözüm. 195 dakikada 180 soru çözmek yerine 65 dakikada 60 soru çözmeyi tercih ederim. Üç defa olsa bile neden işimizi kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyorlar bunu da anlamıyorum.
Sayısal öğrencileri için daha zor bir durum çünkü sözel konular evde çalışarak da yapılabiliniyor. Ama sayısal konular dersane olmadan olmuyor.
Şu yüzde 75’i etkileyecek öss ye kaç defa girebileceğiz, bilen varsa bir anlatsın. Ya umarım bir gün bizim için faydalı olan bir sistem yaparlar.
11.sınıfa geçtim. bende etkilenecek miyim bu sistemden? 2009’da uygulanıcakmıs ama heralde benden sonrakiler yani bu senenin 9’ları yögese girecekler. 10 11 ve 12.sınfın sonunda. Yardım edinnn!
Ya bu bence nasıl oldu bilmiyorum ama ben meslek lisesi ögrencisiyim. İnşallah daha kolay olur da 2 yıllık mühendislik bölümü kazanırım.
Arkadaşlar hepinize başarılar…