Öyküleyici Anlatım Biçimi
(Anlatım Biçimleri)
Bu anlatımda amaç;olayı okuyucunun gözü önünde canlandırmak,anlatmak istenileni bir olay içerisinde vermektir.Öyküleyici anlatımda olaylar oluş haline uygun olarak bir dizi halinde verilirse birbirine bağlanır.Öyküleme, tasarlanan ya da yaşanan bir olayın anlatımıdır.Roman, hikaye ve masalların anlatımı öyküleyici anlatım biçimindedir.
Belli bir zaman diliminde gelişen olayların anlatıldığı durumlarda başvurulan anlatım biçimidir. Olayın olmadığı yerde öyküleme olmaz. Anlatım yönüyle betimlemeye benzer; ancak betimlemelerde yazarın izlenimleri söz konusu olduğu halde, öykülemede olayın aktarımı, durumların değişmesi, zaman süreci söz konusudur.
Konuyu, yani anlatılanı eylem içinde verme ve gösterme biçimidir. Nasıl bir eylemin bir ortaya çıkış, bir gelişim, bir de sona eriş durumu varsa öyküleyici anlatımda da öyle bir akış görülür. Bir durumdan bir duruma geçme, bir aşamadan bir aşamaya dönüşme bu tür anlatımın belirleyici özelliklerindendir. Bu özelliğinden ötürü okuyucu eylem içinde yaşar, sürekli bir devinim içinde bulur kendini. Çünkü belirli zaman dilimi içinde olay ve olgular ya birbirinin uzantısı olarak ya da geriye ve ileriye sıçrayışlar yapılarak verilir. Ancak bu olay ve olgular dizisi birbirine bağlantılı anlamlı bir bütün oluşturur. Bunun yanı sıra şu iki soru anlatımın dokusuna egemen olur; “Ne oldu?”, “Nasıl oldu?” Bundan dolayı bir olayı okuyucunun gözü önünde canlandırmak, varlıkların başından geçenleri aktarma amacı güdüldüğü zaman öyküleyici anlatıma başvurulur. Bu anlatımda okuyucuyu olay içinde yaşatmak amaçlanır.
Bu anlatım biçimi öykü, roman, masal, biyografi… gibi eserlerin temel örgüsünü oluşturur. Yazar, konuyla ilgili ana düşüncesini okuyucusuna belirli bir olayı yaşatarak algılatmayı amaçlamıştır. Bu anlatım biçimi çoğu zaman “betimleme” ile birlikte kullanılır.
Örnek: …Ateş oyunları arasında daha büyükleri, hatta kazalara yol açanları vardı. Baruttan gemiler, kuleler yapılarak şenlik yerine taşınır, burada bunlara ateş verilir, büyük patlamalarla yanıp tutuşmaları zevkle seyredilirdi. Ağzından ateş püsküren ejderhalar, tekerlekler üstünde halk arasında gezdirilir, görenler kaçar, seyredenler gülerdi.
Örnek: On altıncı katta asansörden indik. Bana odayı gösterecek çocuğun peşlinden yürüyordum. Çocuk kısa bir koridoru geçti, bir odanın önünde durdu. Ben de durdum. Kapıyı açtı, içeri girdik. Perdeler sıkı sıkıya kapalı. Çocuk perdeleri açıp dışarıyı göstermek istedi. Engel oldum. Lambaları yaktı. Banyonun kapısı açtı. Bir şey isteyip istemediğimi sordu. İstemediğimi söyledim. Haşişini verdim, gitti.
Örnek: Ağır adamlarla kahveye girdi Hasan.Olanları düşündü bir süre.Otursam mı oturmasam mı diye bir tereddüt geçirdi.Sonra oturdu bir köşeye isteksiz.Babadan kalma tütün tabakasını çıkardı,kalınca bir sigara sardı.Öyle dalmıştı ki masasına konan çay bardağının sesi bile dikkatini çekmemişti.
|» “Anlatım Biçimleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
çok güzel yazılım için çok iyi bir örnek oldu.teşekkürler
çok güzel olmuş tam istenilen bilgiler sunulmuş
Ellerinize sağlık .. 🙂
herkeze merhaba.İlk öncelikle site yapımcılarını tebrik ederim.Gerçekten güzel bir siteniz var.Bir çok öğrencinin yararlanabileceği,bilmediklerini öğrenebilecekleri bir site bu.Sizi tebrik ederim
Çok teşekkür ederim siteniz çok güzel aradığım herşey rahatlıkla var… Ben yeni keşfettim. xD
Çok çok teşekkürler çok faydalı bir site…
Sitenizi gerçekten çok beğendim. Bende kpss sınavına hazırlanıyordum çalıştığım kitap yetersiz geldi. Araştırdım sizin sayfanızı buldum. Baktım çok detaylı ve anlayışlı buldum çok hoşuma gitti. Işiniz rastgelsin.
Süper dersler için ideal.
Sitenizi gerçekten çok ama çok beğendim ödevlerime çok yardımcı oldu teşekkür ederim…
Valla çok teşekkür ederim. Çok yararı oldu sitenizin.
örnekler daha fazla olsaydı iyiydi
Guzel ama testte olmalı…
biraz daha ayrıntılı olursa sevinirim:)
🙂
verdiğiniz bilgiler güzel ama biraz daha geliştirilmeli ve ayrıntılı olursa daha iyi olacağına inanıyorum. yine de verdiğiniz bilgiler için teşekkürler…:):)
Kardeşim sen ne ayaksın ya?
Men Azerbeycan’dan gelmişem.
Çok guzel olmus ellerinize saglık.
Çok teşekkür ederim. Bilgicik iyiki varsın. (:
Çok teşekkür ediyorum. Ama keşke daha kısası olsaydı. 🙂
Sitenizin yarırı çok oldu ben lise okkuyorum. Çok teşekkür ederim herşey için…