Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu
(Hayatı)
1935’te doğan Sinanoğlu, 1953’te Atatürk tarafından 1928 yılında kurulmuş TED Yenişehir Lisesini burslu olarak okudu ve birincilikle bitirdi. Okulun bursuyla kimya mühendisliği okumak üzere ABD’ye gitti. 1956’da ABD Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley Kimya Mühendisliği’ni birincilikle bitirdi.
1957’de Massachusetts Institute of Technology ‘ yi ( MIT ) 8 ayda birincilikle bitirerek Yüksek kimya Mühendisi oldu. 1960’ta Yale Üniversitesinde “asistant professor” (yardımcı doçent ) olarak çalışmaya başladı.
26 yaşında iken atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı ile “associate professor” (doçent) ve 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırdı ve “full professor” ( profesör ) ünvanını aldı. Bu ünvan ile modern üniversite tarihinin ve Yale Üniversitesi tarihinin en genç profesörü oldu.Türkçenin Tarihi, Orhun Abideleri, Anlatım Bozuklukları, Cümlenin Öğeleri, Yazım ve Noktalama, Türkoloji Makaleleri, Edebiyat Nedir?, Alfabelerimiz, Atasözleri, Bulmacalar, Edebi Sanatlar, Sınav Soruları, Kpss, Oks, Öss, Bunları Biliyor musunuz?, Özlü Sözler, Güzel Sözler, Türkçe, Edebiyat, Masallar, Destanlar, Astroloji, Roman Özetleri
1964’te ODTÜ’ye danışman profesör oldu. Yale Üniversitesinde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı. Dünyada yeni kurulmaya başlayan Moleküler Biyoloji dalının ilk birkaç profesöründen biri oldu. (Watson ve Crick sarmal modelindeki dna sarmalının çözelti içinde o halde nasıl durduğunu keşfeden adam – solvofobik kuvvet ) Amerikan Ulusal bilimler akademisine Üye olarak seçildi. Buraya seçilen ilk ve tek Türk oldu.
İki defa Nobel’ e aday gösterildi. Defalarca Nobel Akademisinin isteği üzerine Nobel’e adaylar gösterdi. Dünyanın sayısız yerinde sayısız buluşları ve teoremleri ile ilgili sayısız konferans verdi.
26 yaşından beri devam ettiği Yale Üniversitesinde Moleküler biyoloji ve kimya olmak üzere iki kürsüde profesör ve son 7 senedir görev yaptığı Yıldız Teknik Üniversitesinde ise Kimya dalında olmak üzere bir kürsüde Profesör olarak görevini sürdürüyor.
|» “Oktay Sinanoğlu” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Siteniz çok güzel olmuş bende diger arkadaşlar gibi teknoloji tasarım ödevi için oktay sinanoglunun hayatını araştırıyorum ama keşke ölüm tarihine yazsaydınız ama yinede iyi.
Pınar ülker arkadaşım oktay sinanoğlu daha ölmedi bizim gurur kaynağımımız ben onun bir hayranıyım.
İnternet sayfanızı çok beğendim herkese tavsiye edebilirim teknojı tasarım ödevi için oktay sinan oğlunun hayatını araştırmam gerekiyordu.
İyi çok kısaymış diğerlerinden çok sağ olasın.
çok doğru bilgiler var
Çok güzelmiş ellerinize sağlık.
Sayfanız çok güzel olmuş.Ödevim için işime çok yaradı.
İnternet siteniz süper!Her zaman bilgicik sitesinden yararlanacağım.Benim de Türkçe dersi için gerekiyordu
bencede çok güzel bir site ödevime çok yaradı
Siteniz çok ama çok güzel ödevimde işe yarayacağından çok eminim.
gerçekten çok güzel olmuş ellerinize sağlık ama biraz daha geliştirebilirsiniz
Çok güzel olmuş teknoji tasarım için çok gerekli bir ödevdi teşekür ederim.
Böyle bir site yaptıgınız için teşekür ederim.
Çok teşekkür ederim çol işime yaradı. Hem kısa hem de öz bir anlatımı var bu siteyi yapandan allah razı olsun burdan herkese selamlar. (siteye katkıda bulunanlara)
Çok güzel işime yaradı emeğiniz için tekeşkür yapan için tebrikler.
siteniz çok güzel teknoloji tasarım dersime yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim bide pınar ülker oktay sinanoğlu ölmediki
Çok uzun yazı yazamıyorum.
Siteniz çok işime yaradı bilgiler için teşekkür ederim.
çok güzel olmuş,Allah bu siteyi yapandan razı olsun teknoloji tasarım dersi için gerekliyidi
Bu siteye teşekkürlerimi iletiyorum.