Romantizm
18. yüzyılın sonunda başlar ve 19. yüzyılın ortalarına kadar sürer. Kendisinden önceki klasizme bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Önce ön-romantizm dönemi denilen gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmelerin en önemlisi, halkın beğenisinin klasizmin görkemli, katı, soylu, idealize edilmiş ve yüce anlatım biçiminden, daha yalın ve içten ve doğal anlatım biçimlerine kaymış olmasıydı. Romantizm, klasizmin düzenlilik, uyumluluk, dengelilik, akılcılık ve idealleştirme gibi özelliklerine bir başkaldırı niteliğindedir. Romantizm, doğduğu çağın akılcılığı ve maddeciliğine tepki olarak bireye, öznelliğe, akıl dışılığa, düş gücüne, kişiselliğe, kendiliğindenciliğe ve aşkınlığa, yani sınırları zorlayıp geçmeye önem verir. Tarisel olarak bu dönemde gelişen orta soylu sınıfın, yani burjuvazinin duygu, düşünce ve yaşam tarzını ön plana çıkarır.
Soyluların zarif sanat biçimlerini yapay ve aşırı incelikli bulan bu yeni sınıf, duygusal açıdan kendisine yakın hissettiği daha gerçekçi sanat biçimlerinden yanaydı. Böylece romantizm gelişme ve yaygınlaşma şansı buldu.
Romantizmin en önemli habercisi Fransız filozof ve yazar Jean Jacques Rousseau’dur. Ama İngiliz yazarlar William Wordsworth ve Samuel Taylor Coleridge’nin 1790 yılında birlikte yayınladığı Lirik Balatlar adlı eser romantizmin bildirgesi sayılır. Yine İngiltere’de William Blake, Almanya’da Friedrich Hölderlin, Johann Wolfgang von Goethe, Jean Paul, Novalis, Fransa’da Chateaubriand ve Madame de Stael romantizmin ilk temsilcileridir. Victor Hugo, Alphonse de Lamartine, Alfred de Vigny, Nodier, Soumet, Deschamp, Alfred de Musset romantik akımın önemli yazarlarıdır.
|» Edebi Akımlar Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
selam herkese ALLAH(CC)sizden razı olsun inşallah bende ödevi mi iyi yaparım tekrar tekrar sağ olun…
selam herkese ödevinde basarıları devamı dilerim
Sağ olun yazılım için çok işe yaradı..
güzel ama neden raomantizmin Türk temsilcileri yazılmamış
güzel olmuş da teker teker özzellikleri yazılsaymış daha güzel olurdu yinede teşekkürler 🙂 elleriniz sağlık
Allah razı olsun kardeşler bu frsatı verdiğiniz içinn.
Türk temsilcileri: ahmet mithat efendi, namık kemal, şemsettin sami, recaizade mahmut ekrem, abdulhak hamit tarhan buyrun kardeşler. Bu da benden.
Gerçekten çok güzel olmuş. Bence tamamen eksiz, ilgililere teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.
Akımlar madde madde yazılsaydı daha güzel olurdu ama bu kadarınada şükür. Ben çok beğendim siteyi. Emeği geçen herkese teşekkür ederimm…
Çook sağ olun arkadaşlar. Ben ödevim olduğu zaman direk bu sayfaya giriyorum ve herkese tavsiye ederim çoook güzel bir sayfa hepınıze tesekkurler.
Harikasınız. Bu bilgiyi buraya koyandan Allah razı olsun. Sözlüden 100 aldım.
Allah razı olsun sözlüden 100 aldım.
🙂 Çok güzel bir siyeniz var sizi tebrik ediyorum. Sizin sayenızde sınıfta kalmaktan kurtuldum. Siz olmasaydınız benim gibi ögrencilerin hali harap valla… 🙂
Gerçekten çok süper bir siteniz var ben lise 3 öğrencisiyim ve sayısalcıyım edebiyatı hiç sevmem sizin anlatımlarınız güzel bu sayede notlarım çok iyi ALLAH(CC) razı olsun sizden sitenizde varmı bilmiyorum ama ben bulamadım ama yazılı örnekleride olsaydı çok süper olurdu çokkk çoook tesekkür emegi geçen herkeze…
Siteniz süper bilgi barındırıyor. Yarın sınavım var buradan çalışıyorum umarım iyi bir not alırım ama iyi de alsam kötü de alsam mükemmel bir site tebrikler.
çooooooook sağ olunnn çoooooooook tşk ederimmmm:D:D
Bu site adeta bir bilgi hazinesi gibi nisanda gireceğim sınav öğretmenlikte atacağım ilk adım olacak.Bu sitenin yardımcı olacağından eminim
Gerçekten diğer üyelerinde dediği gibi site mükemmel.
Peki bu akımların birbiriyle olan benzerliklerini ve farklarını öğrenebileceğim bir yer yok mu?
Çünkü sınavımızda hoca özellikle bunların üzerinde duracak ve ben benzerlik ve farklarını ezberlemekte zorlanıyorum. 🙂