RSS Nedir? Ne için Kullanılır?

rssRSS için oluşturulmuş olan ve bir çok sitede gözümüze çarpan turuncu renkteki ikonu hemen hemen herkes görmüştür. Ülkemizde bu rss ikonununu çok fazla kullanan bulunmuyor. RSS ikonu çok fazla tıklanan ve merak edilen bir ikon değil. Anlamını merak edenler ve ne işe yaradığını öğrenenlerin bir çoğunun kullanmak isteyeceklerini tahmin ediyoruz. Tek bir tıkla ne kadar çok kolaylık sağladığından bahsetmek istiyoruz.

Rss nedir? İlk önce buna bir gözatalım.

Rss nedir?

Takip ettiğimiz bir blok veya farklı platformlar içerisindeki herhangi bir yazıyı, genelde yeni eklenmiş olan bir içerik olabilir, bu içeriği takip edip yeniliklerden haberdar olmamızı sağlayan xml dosya formatıdır. Bilgiler bu RSS formatında hazır bulundurulmasına RSS Feed denmektedir. Yeni yapılan paylaşımların en hızlı şekilde takip eden herkese gönderilmesi anlamına gelmektedir. Takip ettiğimiz veya etmek istediğimiz çok fazla blog veya farklı siteler olabiliyor. Çoğu zaman bunları unutarak takip edemediğimiz zamanlar oluyor. İşte tamda bu durumda bize destek olacak RSS kendini gösteriyor.

RSS nasıl çalışmaktadır?

RSS okuyucu olarak bilinen bir kavram bulunmaktadır. İşte bu RSS okuyucular paylaşımlar siteden alınıyor. Belli bir başlık ve görsel şeklinde gönderiliyor. Bu başlığa tıklayarak paylaşımın tümünü görebilmek mümkün oluyor. Bu RSS okuyucunun aslında bir uygulama, program veya servisi olduğunu da söyleyebiliriz. Windows için kullanılan FeedDemon, Mac içinse NewFire bulunmaktadır. Bunları indirip bilgisayarınızı kurduğunuzda bu RSS kullanımına izin veren bir sitenin RSS ikonuna tıklayarak çıkan link bu indirdiğimi zokuyucuya eklenir. Bu işlemden sonra o takip ettiğiniz sitelerdeki paylaşımları o sitelere girmeseniz bile kaçırmamış olacaksınız. Merak ettiğiniz veya okumak istediğiniz paylaşımlara buradan tek tık ile zahmetsizce ulaşabilmiş olacaksınız.

RSS okuyucuyu artık kullanmak istiyorsanız Google Reader bu konuda oldukça iyidir. Kullanımı oldukça kolay olan Google Reader ile RSS in ne kadar basit ve yararlı olduğunu fark edeceksiniz.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)