Rumî Takvim
(Keşifler ve Buluşlar)
Tarih boyunca insanlar toplumsal ve ekonomik işlerin düzenlenmesi için sanal zaman birimlerini saat, gün, hafta, ay, mevsim, yıl başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlediler, takvim şeklinde bunları tespit edip uyguladılar.
Zamanın belirlenmesinde güneş, dünya ve ay hareketleri esas alındı.
Tanzimata kadar Hicri takvim kullanılırken, Tanzimatta yılbaşı Mart ayına alınarak Rumi takvime geçildi. Takvimler arasında zaman farkı vardı. Hicri ile Miladi takvim arasında 11, Rumi ile Miladi arasında 13 gün fark vardı. Cumhuriyette Miladi takvime 26 Aralık 1925’de geçildi. 1 Martta başlayan Mali takvim uygulaması ise 1983’e kadar devam etti.
Rumi takvim, mali takvimdir. Bu, Jülyen takvimine göredir. Tanzimatta resmi olarak Rumi takvime geçildi. Yılbaşı Mart idi. 1870’e kadar Hicri takvimin de kullanılması ikiliğe yol açmıştı.
Kaynak: Wikipedia
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
bu yazı için çok teşekkür ediyorum.Sosyal ödevimi yaptım ve 100 aldım teşekkrler.
ben bu sitedeki hiç bir şeyi beğenmedim.çünkü diğer sitelerdeki bilgiler daha yaygın bilgilerdir.çünkü orada arma sitesi ve bir çok dolanım yerleri var.o siteler hakkındaki yorumlarda çok olumlu yorumlar.sitenizi biraz daha geliştirmeniz herkes için iyi olur.hem bir zararı da yok.
Sitenizdeki bilgiler yaygın değil. Her şeyden az bilgi çıkartmısınızz. Yani kısaca ben sitenizi beğenmedim. Böyle daha canlı bir site olsaydı en güzeli olurdu.
Bir şey diyeceğim: Siteniz çok güzel ama bana 25 yıl önce olan buluşlar lazım yani onları da koyarsanız sevinirim iyi günler.