Sabri Ülker
(Hayatı – Biyografisi)
Ülker Grubu'nun kurucusu işadamı Sabri Ülker 92 yaşında hayatını kaybetti.
1920 yılında Kırım'da doğdu. 1929 ağustos'unda ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti. Sabri Ülker Kadırga İlkokulu'nu bitirdikten sonra sırasıyla İstanbul Erkek Lisesi, Bilecik Lisesi ve Kütahya Lisesi'nde okudu. Mühendis olmayı istedi ancak koşullar buna elvermedi. İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi. Yaz tatillerinde Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalıştı.
Bu hayatının en belirleyici olayı oldu. Okul bitince, işçilikten tanıdığı bir usta ile bisküvi yapmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında bisküvi, çörek, börek gibi unlu maddelerin yasaklanan üretimi o yıllarda serbest bırakılıyordu. Eski bir fabrikayı satın aldı. Tamamen borç para ile işe başladı. Gece gündüz çalışarak gerçek bir hurdayı çalışır hale getirdi. Daha sonra bisküvilerini yurdun dört bir yanına dağıtma projesini gerçekleştirdi. Sabri Ülker böylece bisküvi lezzetini Türk insanı ile tanıştırmış oldu. Ülker grubunun temelini atan Sabri Ülker 80 yaşında ve 60 yıldır çalışıyor.
HAKKINDA YAZILANLAR
Çocukların Bisküvici Dedesi
Ülker'in kurucusu ve bugünlere gelmesinde en büyük paya sahip olan Sabri Ülker, 1920 yılında Kırım'da doğdu. Aile, Balkan Harbi öncesi Çorlu'nun Karamehmet Köyü'nde yaşıyordu. Ancak Balkan Harbi'nin zor koşullarında, çocukları kucaklarında büyük göçmen seli ile İstanbul'a geldiler. Bir yıl İstanbul'da kaldıktan sonra baba memleketi olan Kırım'a döndüler. 1890'larda 16 yaşında İstanbul'a tahsile gelen Sabri Ülker'in babası, Fatih Medreseleri'nde öğretmen ve imam hatip olarak eğitim görmüş, komşu köyü Büyükyoncalı öğretmeninin kızı ile evlenmişti. Bu evlilikten 1920 yılı sonbaharında da Sabri Ülker doğdu. Ülker, 1929 yılı Ağustos'unda Türkiye'ye geldiğinde 9 yaşındaydı ve ilkokulun ikinci sınıfına gidiyordu. O yıllar zor yıllardı. Dünya büyük bir siyasi değişimden geçiyordu. Mahrumiyet ve sıkıntı yıllarında Ülker ailesinin hemen hepsi çalıştı. Sabri Ülker derslerden sonra satıcılık yapıyor, yaz tatillerinde Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalışıyordu. İlkokulu Kadırga 3. İlkokulu'nda bitirdi. İstanbul Erkek Lisesi'ne kaydoldu. Orta ikinci sınıfta iken parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi'ne gitti. Ortaokulu Bilecik'te, liseyi Kütahya'da okudu. Mühendis olmayı istedi, ancak koşullar buna elvermedi.
Bu idealinden vazgeçmesini şöyle anlatıyor Sabri Ülker : “Mühendis olmaktan başka bir şey düşünmüyordum. Liseyi bitirdiğim yıl ağabeyim yedek askerliğe alındı, onun işlerine bakmak için bir yıl kaybettim. Ağabeyim ikinci yıl kayıtlar kapandıktan sonra döndü ancak. Bir yıl kaybetmemek için Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'sine kaydoldum.” 1943-1944 yıllarında mezun olduktan sonra, iş bulma konusunda hiçbir yakını hatta danışacak kimsesi bile olmayan Sabri Ülker için ekonomik hayat neredeyse okulla eşdeğer gibiydi. Çivi çakılmayan, taş üstüne taş konulmayan bir dönemdi ve rakamlar inanılmaz derecede küçüktü. Yaz tatillerinde Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalışması hayatının en belirleyici olayı olmuştu. Ülker grubunun temelini atan, çocukların ona taktığı isimle “Bisküvici Dede” Sabri Ülker, bugün 80 yaşında ve 60 yıldır çalışıyor. Gençliğinde 16-17 saat çalışan Sabri Ülker, iki yıldan beri çalışmasını 8 saate indirmiş bulunuyor. Sabri Ülker hayatta en kuvvetli sermayenin çalışmak olduğuna inanıyor. En önemli özelliklerinden biri ‘iş takibi' olan Sabri Ülker, kalite ve araştırmayı en mütevazı koşullarda bile hep ön planda tuttu. Bu ilke onun dünyaya açılmasını sağladı. Ülker bugün 78 ülkeye 150 milyon dolar ihracatı ve 1 milyar doları aşan cirosuyla Türkiye'nin bisküvi ve çikolata pazarında bir numara olmayı sürdürüyor.
GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM
Faisal, Family Finans oldu
Milliyet 12 Mayıs 2001
Sabri Ülker ve bir ABD'li grubun aldığı Faisal Finans'ın adı değiştirildi
Faizsiz bankacılık alanında faaliyet gösteren Faisal Finans Kurumu'nun hem sahibi hem de adı değişti. Dün yapılan Olağanüstü Genel Kurulu'nda şirketin yeni sahiplerinin Ülker Grubu'nun sahibi Sabri Ülker ile adı belirtilmeyen bir ABD'li bir firma olduğu açıklandı. Kombassan Grubu'ndan satın alınan şirketin adı da “Family (aile) Finans” olarak değiştirildi.
Yurtiçinde biri merkez, toplam 12 şubesi bulunan şirketin sermayesi de 2 trilyondan 20 trilyon liraya çıkarılacak. Faisal Finans Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, şirketin dünkü genel kurulunda yeni ortaklık yapısı belli olurken, Sabri Ülker'in de tamamen kendi tasarruflarıyla ortak olduğu belirtildi. Ülker, genel kurulda yaptığı konuşmada, yapılacak sermaye artırımına önemli miktarda katılacağını ifade ederek, “Mudilerinin anlayış, güven ve desteklerini bir süre daha sabırla sürdürmeleri halinde, kurum sektörde önemli bir yere gelecek” dedi.
Yurtdışında 33 ülkede, 72 uluslararası banka ile muhabirlik anlaşması olan şirketin diğer ortağı ABD'li firmanın yetkilileri de alım izni için BDDK'ya başvuru hazırlıklarını bitirdiklerini kaydetti.
| » Biyografiler – Kim Kimdir Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Biyografi, Biyografiler, Yaşam Öyküleri, Kim Kimdir?, Biyografi
Sabri amca:
Size neden Sabri amca dediğimi biliyormusunuz.Çünkü küçüklüğümden beri sizi tanıyorum.Ben şu an 44 yaşındayım.Babam Raif Binyal sizin aşçınızdı.Sizin ekmeğinizle büyüdüm.Sizden ALLAH razı olsun.Boğazımı kesseler sizin ekmeğiniz çıkar kursağımdan.ALLAH uzun ömürler versin size.SAĞOLUN VAROLUN.
ERCAN BİNYAL
Ya abiciğim yahudilerin olmayan bir Ülker vardı bakıyorum onuda satmışsınız.Neden bunları bu kadar içimize sokuyorsunuz.Biz Ülkeri ehli iman bilirdik.
Bu adamın ülkücü olduğu doğru mu?
Sayın Sebri bey selamlar!Azeri Türkü olduğum çin öncelikle Türkçemdeki hatalardan dolayı özür diliyorum. Önceden söylemem gerekir ki, ben 2004-2007. yıllarında Özbekistan’da, Buhara şehrinde, kurucusu Avusturya’nın “İnfroman” şirketi olan “Usbek Water Management GmbH&Co.KG” şirketinde, Dünya Bankasının “Semerkand ve Buhara şehirlerinin içecek su teminatının rekonstruksiyonu ve yeniden yapılması”, (toplam değeri 105,0 milyon ABD doları olan) projesinde, ticari konularda uluslararası eksper gibi çalıştım. Çalışdığım zamanda, ilave olarak çalışma deneyimime dayalı becerilerime uygun, eksper-iktisadçı-analist gibi Buhara’nın ve aynı zamanda tüm Özbekistanın sanayesi, müessesileri ile tanışlık yaparak, bölgede yatırımın verimli olduğunu kanıtlamış ve gelişme potansiyelinin olduğunu belirlemiştim. Şu nedenle başkanı olduğunuz kurumla, Özbekistanda, iş birliyi yapmak arzusu ile Sizinle ve ya kurumun selahiyyet sahibi olan bir kesle teklif ve projelerimi bölüşmek çin müvafik mail adreslerinizi bulmak isterdim.
Saykilarla Nadir Sultanoğlu!
Hepinize hayırlı bayramlar ben bakkalım ama bu bayram ben arabadan cıkolata alamadım çünkü bütün malı marketlere toptan sattınız bakkalları adamdan saymadınız herkes geldigi yeri unutmasın kıbırlenmesin kıbır kucuk gorme adamı bıtırır bu ayrımcılık niye bu yazımı sabri ülker okusun zamanında bakkal vardı ve halen var Turkıye capında 24.000 bakkal var (büyük pazar payı) marketse sayılı…Bu bayram cok ama cok sınırlendim bu sorun acil cözulsun böyle sacmalık olmaz akburak gıda şehremini
sayın halil bey sabri bey napsın dünyaya acılmış allah yuıru kulum demiş herkezin istegine ulaşması zor biz kendimizin sistemını kurcaz artık degişcez bizde degişmeksek degiştircekler
şünü bilin hiç kimse olması gereken yerde degil ülker bile dünyaya acıldıgı halde olması gereken yerde degil herkez adamgibi calışmıs olsaodı bugun ülker hada yükseklerde olmalıydı
mesala ben sabri ülkere dua edenlerdenim ama bu yıldan sonra ülkerin budaki bayisinden hiç bir ürün alıp satmayı düşünmüyorum 100 kilo metre uzakdan kendi aracımla getirip marketde koymayı dusunuyorum
herkezin adam gibi calışması dilegim saygılar sevgiler herkeze hayırlı işler dilegim
Vefat etmiş sahıştır.Allah rahmet eylesin.