Sağlıklı Evlilik İçin Neler Yapılmalıdır?

Evlenirken sadece eşimize değil ailesine de evet demiş oluyoruz . Bu sebeple eşler aileleri ve sağlıklı evlilik süresince önemli bir o kadarda zor roller üstlenmektedirler. Ailelerin birbirlerine olan davranışları,yaklaşımları evliliğin temelini oldukça etkilemektedir.Evlenirken geçirdiğimiz söz-nişan-düğün sürecinde iki tarafında ailelerinin birbirleri ile uyumu bu sürecin daha kolay ve keyifli  geçmesine yardımcı olan en önemli durumdur. Ailelerin uyumu ve birbirlerine anlayışlı davranmaları evlenen çiftin bağını bir kat daha sağlamlaştırır. Aileler arası anlaşmazlıklar ,uyumsuzluk  evli çiftlerin arasında istemeden de olsa geri dönüşü olmayacak sorunlar halini alabiliyor. Eğer ki iki taraftan biri alttan almaz anlaşma sağlanmaz ise ailelerin gerginliği ile çiftler boşanma derecesine gelebilmektedir.

evlilige-ailenin-karismasi

Evliliğin Sağlıklı Yürütebilmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Evliliklerin daha sağlıklı yürütülebilmesi ,eşlerin mutluluğu,huzuru için iki aileninde oldukça özveri göstermesi ve sınırlarını bilmeleri gerekiyor. Anne babaların kendi tecrübelerini çocuklar hayatlarına empoze etmek istemeleri normal görünse de, evli çiftin hayatlarına müdahale etme derecesine varmamaları gerekir. Bu durum iki aileninde birbirine karşı olumsuz olmalarını dolayısıyla da yine evli çiftin huzurunu etkileyecektir.Anne ve baba olmak çocuklarının hayatına bu derece müdahale edebilir anlamına gelmez. Önemli olan çocuklarının kararlarında destek vermek ve kendi tecrübelerini anlatarak en doğru kararı vermelerini sağlamaktır. Ailelerin evliliklere müdahalesi ve baskı yapması sonucu şimdilerde boşanma ile sonuçlanan evliliklerde artış görülmektedir. Çocuklarının büyüdüğünü ,aile kurduğunu,kendilerinden bağımsız birey olduklarını kabul etmemesi ,aşırı korumacı olması yada çocuğunu çok sevdiği için kıskançlık duygusuna kapılmaları en çok karşılaşılan durumlardır. Bir de aşırı otoriter yaklaşmaları çiftlerin evliliğine birebir dahil olmaları sonucu anlaşmazlık ve sonrasında ortak bir yol bulunamadığında evliliğin sonlanmasına sebep olabilmekte.

Ev içerisinde mutfak düzenine,eşyalara, çocuk bakımına veya birçok farklı konularda ailelerin evliliğe müdahalesi görülmektedir.Aileler de kendi çocuklarını daha üstün görmeleri de diğer eşin zamanla kendilerinden ve eşinden uzaklaşmasına ve tartışmaların başlangıcına zemin hazırlamaktadır. Dikkat etmeleri gereken en önemli şey ise çocuklarının  kendilerine ait bir hayatları olduğunu, kendi kararları ile yürümeleri gerektiğini bilmeleri gerekir . Devamlı ,huzurlu,sağlıklı bir evlilik hayatı için çift dışında diğer aile bireylerinin sınırlarını iyi bilmeleri doğru olacaktır.

Evliliğin sonunu getiren bir diğer sorun ise, eşlerden birinin diğerini aldatmasıdır. Aldatılma vakaları son zamanlarda malesef çoğalmıştır. Kadın ya da erkekte eşlerin herhangi birinde kişilik problemi olması evliliğin başında belli olmayıp sonrada ortaya çıkacak bir durumdur. Böyle bir durumda eşinden ilgi ,değer,sevgi beklemekte ve bunu göremediğinde ise ilgi açlığından yeni arayışlar içerisine girebilmektedir.

evlilik-aldatma

Sağlıklı Evlilik İçin Terapiste İhtiyaç Var mıdır?

Evlilik kurulurken ortak değerler üzerine kurulur  ve her iki tarafta bağımsızlığına özen göstermesi gerekir. Evlilik sürecinde yaşanan olası krizlerle başa çıkabilmek çok önemlidir. Evlilik bağının gücünün korunması özellikle sıkıntılı ve zor zamanlarda daha da önemlidir. Hayatı neşe ile geçirmek ve insanlardan sosyal hayattan kopma sürecinin yaşanmamasını sağlamak gerekir. Tarafların saygı, sevgi, destek, beğenilme, ilgi, yardım ihtiyaçlarını karşılamak evliliğin temelini daha da sağlamlaştıracaktır. Zamanla hayatın gerçekleri  ilk zamanların romantik anların, sevgi ve aşkın devamını sürdürebilmek zor olsa da iki tarafında birbirini ihmal etmemesi ve aynı tutumu göstermesi gerekir. Evlilik sabır gerektiren uzun bir süreçtir ve hayatında her şey bir iken ikiye katlanır. Sorumluluk ,ihtiyaçlar daha fazlalaşır ve bu uzun süreci sadece sevgi,saygı ,anlayış ve birbirimizi anlayarak sürdürebiliriz. Eğer ki bunu başaramaz ve hayatın zorlukları içerisinde kendimizi kaybedip eşimizi ihmal edersek işte orada iki taraf için de aldatmalar söz konusu olabilmektedir. Sonrasında evliliği kurtarmak kendi içerimizde halledemediğimiz durumlarda aile terapist tarafından sağlanabilmektedir. Bu noktada bir aile danışmanına tabi ki ihtiyaç duymaktayız.

Evlilik Danışmalarının Hedefi Nedir?

  • Bireysel güvenlikleri için bir tehdit olmamasını sağlamak
  • Eşlerden diğerinin güvenliği konusunda tehdit olmayacağında anlaşma sağlamak
  • Eşlerden birinin tartışma esnasında kontrolden çıkılabileceğini anlaması halinde, konunun evde tartışılması düşüncesinden vazgeçilmesidir
  • Evliliğin sonlanmadan bir anlaşmaya vararak sorunun ortadan kalmasına yardımcı olabilmektir.
Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)