Şimdiye Kadar Kaç Kitap Okudunuz?
Takip edenleriniz biliyordur, bu günceden daha eski tarihte kurulmuş olan “Türkçe Yaşam” adlı bir güncemiz var. Orada yaklaşık iki aydır bir sormaca (anket) yayımlıyordum. Aslında sormacayı oluştururken de şaşırtıcı bir sonuçla karşılaşmayacağımızı biliyordum. Fakat Türkiye'de gerçekten az kitap okunduğunu bir kere daha ortaya koyabilmek için, kişilerin yaşadıkları güne kadar kaç kitap okuduklarını soran bir sormaca hazırladım. İki ay boyunca toplamda 15.806 kişi, bu sormacayı oyladı ve beklenen içler acısı sonuç ortaya çıktı. Sormaca ve sonuçları şöyle:
Şimdiye kadar ortalama kaç kitap okudunuz?
|
Türkçe Yaşam'ın her yaştan, eğitim seviyesinden… konuklarının olduğunu düşünürsek, yukarıdaki sonuçlar gösteriyor ki biz Türkler olarak çocuğundan gencine, gencinden yaşlısına, öğretmeninden öğrencisine, memurundan işçisine… pek kitap okumuyoruz. Düşünsenize, oy verenlerin % 30‘una yakını, yaşamı boyunca 25 kitap ya okumuş ya okumamış… Gerçekten içler acısı bir durum. Hele ki bu oylamaya katılan kişilerin tamamının eğitim seviyelerinin, internet kullanmaya yetebilecek seviyede olduğunu düşünürseniz, gerçekten acınacak durumdayız.
Yukarıda, insanı dehşete düşüren oranlar ve karşılaştırmalar var. Peki kitap okuma alışkanlığından bu kadar uzak olan bizlerin “kahve kültürü” ne durumda dersiniz? Türkiye'de toplamda 2 bin civarında kütüphane varken, 570.000‘den fazla kahvehane var. Evet evet yanlış duymadınız. Bu ne demek oluyor? Kütüphanelerin ve kahvehanelerin illerimize eşit dağıtıldığını varsayarak, bu iki sayıyı da 81‘e bölelim… Sonuç? Her ilimize yaklaşık “25” kütüphane düşerken; illerimizin hepsinde yaklaşık “7037” tane kahvehane bulunuyor. Yazık…
Bu üzücü bilgilerden sonra, yapmayı düşündüğümüz bir etkinlikten bahsetmek istiyorum. Ağelimizin sol tarafındaki seçkelerin en altında bulunan “sormaca” kutucuğunda oylamaya sunduğum ve sonucun, etkinliğin yapılıp yapılmayacağını veya etkinliğin türünü belirleyeceği bir sormaca hazırladım. Bu sormacada “Düz yazı veya şiir yarışması yapsak katılır mısınız?” diye soruluyor.
Sormacanın sonucunda eğer “İkisine de katılırım.” seçeneği en çok oylanırsa, aralı veya eş zamanlı olarak hem düz yazı hem de şiir yarışması yapılacak. Yalnızca “Şiire katılırım.” çok oylanırsa şiir yarışması, “Düz yazıya katılırım.” seçeneği çok oylanırsa düz yazı yarışması yapılacak. Eğer “İkisine de katılmam.” seçeneği çok oylanırsa, yarışma yapılmayacak.
Yarışmamız kitap ödüllü olacak ve sıralamadaki ilk üç yarışmacıya, kitap / kitap seti hediye edilecek. Yarışma, belirli ulamlarda (kategorilerde) düzenlenecek ve değerlendirmeyi hem konuklar hem de oluşturulacak kurul yapacak.
Sormacamız, 10 Mart 2008‘de sonlanacak ve sonuca göre yarışma başlatılacak veya başlatılmayacaktır. Sormacamıza içten yanıtlarla katılmanızı umuyorum. Yavuz Tanyeri Türkçe Edebiyat Eğitim Tanyeri Türkçe Bilgicik
BEN SİTEYİ ÇOOOK BEĞENDİM. SİZDE BEĞENDİNİZ Mİ?
süper bir site yaaaa bence herkes bu siteye girmeli
bence önemli olan çok kitap okumak degildir okudugundan verim alabilmak önemlidir…örnegin bir roman diyelim okursun 200 sayfa sana biri bişey sordugunda dut yemiş bülbül gibi kalırsın. yani demek istedigim bunu verimli hale getirebilmek ve sunu sölemeden gecemicem bos zamanlarınızda kitap okmayın nasıl ki temel ihtiyaclarınızı hergün karsılıyorsunuz okumayıda alıskanlık ve ihtiyac haline getirin getirelim…
Harika bir site ama şu yazım kuralları sıktı beni. Kitaplar kadar güzel bir şey yok
kitap okumak gerçektende çok çok önemli arkadaşlar özellikle tarih ve kişisel gelişim kitapları çok yararlı benim yaşım 18 olmasına rağmen okuduğum kitap sayısı 250 olmuşturr kitap okuyalımm
Ben şahsen çok beğendim siteyi. Aradığım her şey burada.böyle bir siteyi açtığınız için teşekkür ederim. Bu siteyi bilmeyen bütün arkadslara tavsiye ederim iyi günler diliyorum
Valla ben kitap okurum genellik edebi kitapları..okuyun arkadaşlar okuyun.. okuyana ekmek var okumayana değil
insanların kitap okumadıklarını söylüyosunuz peki ailelerin o ramanı alamayacağını düşünemiyosunuz öyle uzaktan konuşuyosunuz.en düşük bir kitabın fiyatı bile 20 ytldaha da insanlar kitap okumuyor diyorsunuz.örneğin ben 20 ytl bir kitap alamam ama pahalı diye kitap okumaktan vazgeçmiyorum devlet kütüphanelerinden yararlanıyorum.dediğim gibi peşin hüküm vermeyin hiç bir zaman.kitap okumak isteyipte okuyamayan insanlarda var öyle uzaktan konuşmaya benzemiyor.
kitapları seviyorum onlar benim dünyam eeee ne de olsa sözelciyim
Yorum yazanların çoğu kitap okuduğunu söylüyor ama ne yazık ki henüz -de -da eklerini kullanmayı bile öğrenememişler.
gercekten vahim bir halimiz var… TÜRKİYE’deki egitimin yanlış lomasından dolayı küçük yasta cocuklar kitap okuma alışkanlıgı kazanmıyorlar bende öyleyim nekadar üniversitede okuyor olsak da bizde de bu alışkanlık yok bizim ülkece de tek sorunumuz okumamak
çok güzel bir site benim işime çoook yaradı tşkler
Bence de Türkiye’de kitap okuma oranı ddüşük. Kütüphanelerde yok denilecek kadar az.
Evet gerçekten kotu bır durum…. Ben de kıtap okumuyorum okumak ıstıyorum ama ısde erıngenlık… Kımse benım gıbı olmasın! Ülkemızı yurt dısında uluslar arası programlarda nasıl temsıl edecegız? Tabii ıkı kulturumuzle bu da kıtap okumaktan gecıyor. Halımız vahım.
Ben 22 yaşındayım ve henüz bir kitap tabı tam anlamıyla okuyup bitirmedim .. Bu konuda kendimi eksik hissediyor ve denediğim zamanlar oluyor ama ilgimi çekmiyor ve sıkılıyorum okurken daralıyorum.Acaba diorum ben mi yanlış kitap tercihi yapıyorum??
Bu konuda bana yardımı dokunacak kişierle iletişim kurmak isterim.
Bence gerçekten içler acısı bir durum. Biz Türkler neden hep kolayın peşinden koşuyoruz? Bence herkes kitap okusa ne de iyi olurdu…
Kahvehanelerde de kitap, gazete, dergi, vs. kullanılınır. Ama okunamak için olduğu meçhul.
Kitap okmaya teşvik etmek önce aileden gelir. Önce bu konuda aileleri bilinçlendirsek daha iyi olur. Ve teknoloji aletlerine bağlanan çocuklar kitap okumayı eğlenceli bulmuyor. Bunun önüne geçilmezse teknoloji hastası bireyler yetişir. Teşekkür ederim.
Kitap dünyadaki var olduğumuz birçok seyden daha önemli ve daha değerlidir. Bunu cocuklarımızın anlaması biraz zaman alacaktır ama daha sonra vazgeçemeyecekleri yegane varlık oldugunu anlayacaklardır.
Kitaplar kitaplar kitaplar… Benim ve ailem için o kadar önemli ki bunu okumayan arkadaşlarımız bilmezler. Benim önerim kitap okumanın tadına varabilmek için biraz zaman. Niye diye soracaklar çünkü her sey zamanla olmuyor mu? Biz insanlar hep eğlenceli şeylerle uğraşmak istiyoruz, sonra kitap okumaya başladığımızda bu çok sıkıcı ama diye söylenip duruyoruz. Arkadaşlar bilmiyosunuz ki daha 1 sayfa bile okumadınız. Kocaman kitap bir oku oku ki neler kazanacagını gör.
Arkadaşlar TÜRKİYE’de kitap okuma da 600 kişiye 1 kitap düşüyor. Ama diğer ülkelerde öyle degil. Mesela, İSVİÇRE’de kitap okuma sayısı daha fazla. Bizim toplumumuzda kitap fazla okunmuyor. Ama herkesin kitap okuma alışkanlığı kazandırılması lazım!! (Lütfen kitap okumak için biraz vaktinizi ayırın!)