Şimdiye Kadar Kaç Kitap Okudunuz?
Takip edenleriniz biliyordur, bu günceden daha eski tarihte kurulmuş olan “Türkçe Yaşam” adlı bir güncemiz var. Orada yaklaşık iki aydır bir sormaca (anket) yayımlıyordum. Aslında sormacayı oluştururken de şaşırtıcı bir sonuçla karşılaşmayacağımızı biliyordum. Fakat Türkiye’de gerçekten az kitap okunduğunu bir kere daha ortaya koyabilmek için, kişilerin yaşadıkları güne kadar kaç kitap okuduklarını soran bir sormaca hazırladım. İki ay boyunca toplamda 15.806 kişi, bu sormacayı oyladı ve beklenen içler acısı sonuç ortaya çıktı. Sormaca ve sonuçları şöyle:
Şimdiye kadar ortalama kaç kitap okudunuz?
|
Türkçe Yaşam’ın her yaştan, eğitim seviyesinden… konuklarının olduğunu düşünürsek, yukarıdaki sonuçlar gösteriyor ki biz Türkler olarak çocuğundan gencine, gencinden yaşlısına, öğretmeninden öğrencisine, memurundan işçisine… pek kitap okumuyoruz. Düşünsenize, oy verenlerin % 30‘una yakını, yaşamı boyunca 25 kitap ya okumuş ya okumamış… Gerçekten içler acısı bir durum. Hele ki bu oylamaya katılan kişilerin tamamının eğitim seviyelerinin, internet kullanmaya yetebilecek seviyede olduğunu düşünürseniz, gerçekten acınacak durumdayız.
Yukarıda, insanı dehşete düşüren oranlar ve karşılaştırmalar var. Peki kitap okuma alışkanlığından bu kadar uzak olan bizlerin “kahve kültürü” ne durumda dersiniz? Türkiye’de toplamda 2 bin civarında kütüphane varken, 570.000‘den fazla kahvehane var. Evet evet yanlış duymadınız. Bu ne demek oluyor? Kütüphanelerin ve kahvehanelerin illerimize eşit dağıtıldığını varsayarak, bu iki sayıyı da 81‘e bölelim… Sonuç? Her ilimize yaklaşık “25” kütüphane düşerken; illerimizin hepsinde yaklaşık “7037” tane kahvehane bulunuyor. Yazık…
Bu üzücü bilgilerden sonra, yapmayı düşündüğümüz bir etkinlikten bahsetmek istiyorum. Ağelimizin sol tarafındaki seçkelerin en altında bulunan “sormaca” kutucuğunda oylamaya sunduğum ve sonucun, etkinliğin yapılıp yapılmayacağını veya etkinliğin türünü belirleyeceği bir sormaca hazırladım. Bu sormacada “Düz yazı veya şiir yarışması yapsak katılır mısınız?” diye soruluyor.
Sormacanın sonucunda eğer “İkisine de katılırım.” seçeneği en çok oylanırsa, aralı veya eş zamanlı olarak hem düz yazı hem de şiir yarışması yapılacak. Yalnızca “Şiire katılırım.” çok oylanırsa şiir yarışması, “Düz yazıya katılırım.” seçeneği çok oylanırsa düz yazı yarışması yapılacak. Eğer “İkisine de katılmam.” seçeneği çok oylanırsa, yarışma yapılmayacak.
Yarışmamız kitap ödüllü olacak ve sıralamadaki ilk üç yarışmacıya, kitap / kitap seti hediye edilecek. Yarışma, belirli ulamlarda (kategorilerde) düzenlenecek ve değerlendirmeyi hem konuklar hem de oluşturulacak kurul yapacak.
Sormacamız, 10 Mart 2008‘de sonlanacak ve sonuca göre yarışma başlatılacak veya başlatılmayacaktır. Sormacamıza içten yanıtlarla katılmanızı umuyorum. Yavuz Tanyeri Türkçe Edebiyat Eğitim Tanyeri Türkçe Bilgicik
Gazel için sunum hazırlamam gerek. Bana yardım edebilir misiniz?
Ben önceden kitap okumaktan fazla zevk almazdım fakat psikoloji ve felsefe ile ilgilenmeye başladığım günden beri sürekli kitap okuyorum. Artık kitap okumayı çok seviyorum. Hergün kitap okumak bende bir alışkanlık hâline geldi. Keşke bu alışkanlık herkeste olabilseydi. Toplumumuzun gelişmesi ve kültür seviyemizin artması için kitap mükemmel bir araçdır.
Geleceğin edebiyatçılarını keşfetmek için böyle yazı yarışmaları çok gerekli diye düşünüyorum ve bu yarışma yapılırsa katılmak isterim.
Ben küçüklüğümden beri kitap okurum ve okumasını da çok severim gerçekten. Kitap okumayı sıkıcı bulan insanları anlamıyorum. Beni hayata karşı dizilerden daha çok motive ediyor. En azından hayal kurabiliyorum. Karakterlerin yüzlerini ifadelerini ben yaratıyorum bu yüzden bir ayrıcalık bir habi kitap okumak benim için keşke herkes kitap okumanın bu yönünü keşfedebilse.
Bence sadece kitap okumak yeterli değil günlük gazete ya da haftalık dergiler de okumalıyız. Gündemi böylece daha yakından takip ederiz diye düşünüyorum.
Diğer ülkeler Türkiye’ye göre kaç kat kitap okuyomuş. Bir kitapta okudum 1 tane adam boş vakitlerinde kitap okuyarak 18 lisan ve 22 Avrupa lehçesini boş vakitlerini değerlendirme sayesinde öğrenmiştir.
Bence de kitap okumalı herkes. Ben kitap okumayı pek sevmiyordum ama elime bir roman aldım ve okudum. O romandan cok etkilendim ve kitaplara karsı asırı ilgi basladı bende. Bos vakitlerimde hatta vaktim olmadığı zaman bile zaman yaratıp bir seylerden vazgecip hep kitap okuyorum. Siz de okuyun. Örnegin iki gün önce 600 sayfalık, iki serilik bir kitap aldım ve bugün bitti. Yani o kadar cok okuyorum. Herkes kitap okumalı nette kitap okumaya yönelik. Site açacağım valla. Çevremde hiç kimse hatta ailemde kimse okumuyor. Bu da benim sinirimi bozuyor. Herkes okusun!
Kitap okumak -de -da ekleriyle ölçüyseydii. Arkadasım kitap okumanın amacı -de -da eklerini doğru kullanmak değil! Senin kitap okuma anlayısın buysa senin problemin. Sen doğru yazıyorsun da ne oluyor? Dikkat eden mi var sanki bu kadar özen gösteriyorsan senin sorunun!
Toplumumuzun hala aşamadığı bazı sorunlar var. Bunlardan biri de kitap okumak. Bu eylem insanlara o kadar zor geliyorki çoğu kez bahaneler uyduruyoruz cahilliğimizi örtmek için bahanelern arkasına gizleniyoruz. Aslında sözüm herkese değil. Aramızda gerçekten düzenli kitap okuyan bunu zevk aldığı için yapan insanlar yok değil ama sayılaı o kadar azki. Bu kadar kişi maalesef bizim toplum olarak cahilliğimizi yenmemize yetmiyor.
Fakat bu sonuçların kitap alımıyla ilgili olduğunuda unutmayalım. Kimisi alıyor okumuyor kimiside babasından, dedesinden kalma kitapları okuyor. Şu an bir çoğumuzun durumu olsa en azından benim olsa mağazadaki tüm kitapları toplamaya niyetliyim.
Saygılar.
Merhaba. Ben 7. sınıfa gidiyorum. Kitap okuma yarışmasına katıldım. Şu anda 6. kitaptayım.
Bence herkez kitap okumalıdır. Çünkü;kitap okuyarak insanlar zirveye çıkar.Bu yüzden herkez kitap okumalıdır.
Türkiye’de kitap okuma oranı az olduğu için çook üzülüyorom.ben kitap okumayı çook seviyorum; çünkü kitap insani geliştiren en önemli unsurlardan birisi herkese kitap okumaya davet ediyorum.
Arkadaslar 6.7.ve 8.sınıflar için tavsiye edeceginiz kitaplar var mı?Özellikle sizi etkileyen ve okuma isteginizi artıran kitaplar olursa sevinirim. Uygun kitaplari önerirseniz ögrencilerim de okuma aliskanlıklığını daha rahat kazandırabilirler. Tesekkürler.
Ahmet arkadaşım “carpe diem” kitaplarını okuyabilirsin.
Bir de herkesin gerçekten doğru cevap vermeme ihtimali olduğunu göz önüne katarsak, gerçekten acınacak bir durum. Her okunan kitap, insanı bir adım öteye, bir basamak yukarıya taşır. Asıl eğitim kitaptan geçer. Bunun için belki daha çok çalışma yapılabilir diye düşünüyorum. Bence, kitap sevgisinin çooooook daha önceden aşılanması gerektiği apaçık ortada!
Saygılarımla…
Gerçekten burda size sesleniyorum çatlak sitenin çatlat üyeleri şahsen ben aradığım şeyi buı sitede bulamadım.
Size önerecegim kitaplar ipek ongunun kitapları.
Ben şuan 8 .sınıfa gidiyorum ve abartmıyorum geçen yıl 3044 tane kitap okudum tabi bunlar şu çılgın Türkler gibi kitaplar ve bence kitap okuma isteği insanın içinde varsa bırakamaz yoksa ne kadar uğraşırsanız uğraşın yinede okuyunca keyif almaz sizlere önerim Conn Iggulden adlı yazarın okçuların efendisi adlı kitabını öneririm ve kitap yazmaktayım pers imparatorluğuyla ilgili kaynak verirseniz sevinirim.
Ülkemizin kitap okuma oranı gerçekten çok düşük kim bilir bu insanların çoğu yalan yanlış,atarak cevap vermişlerdir…
Ben çok kitap okuyorum.