Babür İmparatoru Şah Cihan Ölen karısının anısına Tac Mahal yapıtını yaptırmıştır. Babür İmparatorluğunun 1593-1666 yılları arasında hüküm süren 6, hükümdarı olan Şah Cihan tarafından İmparatorluk başkenti Agra’da Jumna nehri kıyısına yaptırılmıştır. Ordularıyla Burhanpur’a isyan bastırmak için sefere çıkan Şah Cihan’ın yanında her zaman olduğu gibi hamile eşi Mümtaz Mahal de eşlik ediyordu. Bu sefer ki doğum sırasında Mümtaz Mahal öldü ve Şah Cihan 2 yıl süren yas tuttu. Devlet işlerinden iyice uzaklaşan Şah Cihan, eşinin ölümünden bir yıl sonra onun anısına 1632 yılında Tac Mahal’in temelleri atıldı.
Tac Mahal yapıldıktan sonra bir çok efsane dolaşmaktadır, ne kadarı doğru ne kadarı yanlış bilemiyoruz ancak bunları kısaca sizlerle paylaşalım. Tac mahali yapan ustalar bir daha aynısını yapmasınlar diye elleri kesildi. Efsaneye göre kubbeyi desteklemek için yapılan iskele, kubbeden daha fazla masraf ve işgücü gerektirmişti. İnşaatın bitimine yakın Şah Cihan’a iskeleyi sökmenin 5 yıl alacağı bilgisi verilmesi üzerine Şah Cihan, herkesin söktüğü tuğlanın kendisine kalacağı şeklinde bir emir yayınlamış ve iskele bir gecede sökülmüştü. Tac Mahalin yapımı 20 yıl sürmüş, Türk hattat ustası Serdar efendi hattat sanatını yapmış, mimarisinde ise Mimar Sinan’ ın öğrencileri olan, Mehmet İsmail Efendi ve Mehmet İsa Efendi de görev almıştır.
Türbenin minareleri beyaz mermerden yapılmıştır. Kubbenin alemi altındandır. Türbenin dört bir tarafına Hattat Serdar Efendi tarafından Yasin Suresinin tamamı işlenmiştir. İnşaatında bir günde toplam 20 bin kişi ve çok sayıda usta çalışmıştır. Dört cephesinde 33 metre yüksekliğinde taç kapılar, 75 metre yüksekliğindeki kubbeyi çevreliyor.Şah Cihan ve eşi Mümtaz Mahal’in sandukaları kubbenin altında yer almaktadır, ancak asıl lahitleri en alt kattadır. Sandukaların bulunduğu yerdeki kubbeler, ses tam tamına yedi defa yankılanacak şekilde yapılmış. Tac Mahal’in inşaatının duvarlarında yüz binlerce akik, firuze ve sedef kullanılmıştır. Duvarlarda ayrıca 625 adet pırlanta, 142 adet yakut, 42 adet zümrüt ve 50 adet de inci bulunmaktadır. Mehtap olan gecelerde ayın parlaklığından daha parlak bir görünüm kazanmaktadır.
Eşsiz bir eser olan Tac Mahal, 1983 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Tac Mahal ayrıca 2007 yılında da dünyanın yeni yedi harikasından biri seçilmiştir.