Tarihsel Süreçte Şehirlerin Gelişimi
- Tarih boyunca dünya nüfusunun çoğunluğu kırsal alanlarda yaşamıştır. Beş bin yıldan beri var olan ve Sanayi Devrimi'nden bu yana hem büyüme hem de sayıca hızla artan yerleşmeler, şehirleri oluşturmuştur.
- ilk şehirler, Ticaret ve dış saldırılara karşı güvenlik amaçlı ortaya çıkmışlardır. Modern şehirleşme süreci Sanayi Devrimi ile başlamıştır.
Şehirlerin Fonksiyonel Gelişimi
- Tarihte, ilk şehirler ve şehirleşme hareketleri tarım faaliyetleri ile birlikte başlamıştır. Bu gelişmede Coğrafi Konum büyük rol oynamıştır. Sanayi Devrimi şehirleşme oranını arttırmış ve fonksiyonel değişimi hızlandırmıştır.
- siyasi ve ekonomik gelişmeler nüfus artışını hızlandırmış ve günümüzdeki büyük şehirlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Şehirlerin Gelişimlerinin Küresel Etkileri
Şehirlerin küresel etkileri nüfusları ve fonksiyonel özellikleri ile yakından ilgilidir.
1. Roma
- Roma, sanatın, tarihin ve dinin iç içe geçtiği bir kenttir. üç kıtada yayılan Roma İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur.
- Hıristiyanlığın kabulü ile dinsel merkez durumuna da gelmiştir. Katoliklerin dini merkezi olan Vatikan'ı içine aldığından çift başkent rolüne de sahipir.
2. New York
- abd'nin nüfus bakımından en büyük şehridir. ABD'nin ve Dünyanın önemli şirketlerinin merkezleri, sivil toplum örgütleri, ulusal ve uluslararası etkili medya kuruluşları burada toplanmıştır.
- New York, ticaret ve sanayinin olduğu kadar eğitim ve kültür etkinliklerinin de yoğunlaştığı bir yerleşim merkezidir.