Tekerleğin İcadı

Tekerleğin İcadı

tekerleginicadi-karikatur1

tekerleginicadi-karikaturTekerlek… Etrafımıza baktığımız zaman birçok mekanik yapıda tekerleğin ve çarklar gibi tekerlek tabanlı parçaların kullanıldığını görürüz. Bu da tekerleğin aslında mekanik alt yapının oluşmasında oldukça katkısı var demek oluyor. Tekerleğin en büyük icâdlardan biri olduğu bütün insanlık tarafından kabûl görmüştür.

Günümüzde çoğu icâd doğadan örneklerle yapılsa da bu kadar büyük bir icâd olan tekerleğin bildiğimiz kadarıyla doğada bir örneği yoktur. Belki de yuvarlak taşlardan ve bu taşların yuvarlanmasından esinlenilmiştir. Kim bilir?

 

tekerlegin-icadi

İngiliz tarihçisi Maccurdy’ye göre; tekerleğin atası, tomar denilen silindir biçiminde dürülmüş kâğıt ya da deridir. İspitli (parmaklı) tekerleklerse, İ.Ö. 2000 dolaylarında ortaya çıktı ve daha hafif oldukları için, özellikle savaş arabalarında kullanıldı. Tekerleğin daha hızlı dönmesini sağlayan göbek takımlarıysa, İ.Ö. 100 dolaylarında geliştirildi.

Tekerleğin icadından sonra muhtemelen araba icâd edilmiştir. Çünkü yapılan arkeolojik araştırmalardaki buluntulara göre tekerden kısa süre sonra kullanılan dingilli tekerlekler vardır. Bir çift tekerleği dingille birleştirmek ve bunu sabanla birleştirmek zor değildir. Gerçekten de, M.Ö. 3.000 yıllarının Sümer kalıntılarında rastlanan arabalar böyledir. Sürücüsü, iki tekerleğin arasına konmuş bir eyere, ata biner gibi otururdu. Bu taslak çabuk gelişerek dört tekerlekli bir araç oldu; fakat henüz ön tekerlekler sabitti.

 

 

 

tekerleginicadi

 

Daha sonrasın Türklerin atları evcilleştirmesi ile, dingilli tekerleklere kafes ekleyip ata sürdürdüler.

Ve günümüz… Hayâllerimizi zorlayacak kadar farklı alanda tekerlek tabanlı mekanizmanın kullanıldığını ve insanlık tarihi boyunca kullanılacak bir buluş olduğunu söyleyebiliriz.

ilktekerlekyapimi tekerleginolusumu

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Yazının Bağlantısı: Tekerleğin İcadı
  • Tarih: 20 Mayıs 2013
  • Yazının Kategorisi: Bilim, Bizim Kalemimizden
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Tekerleğin İcadı
  • Filtreleme Seçenekleri
    [searchandfilter id="25236"]
    Ana Menü