Tiroit bezi, boyunda yer almakla beraber adem elması adı verilen kıkırdağın altında yer alıyor. Tiroit, vücudun enerjiyi depolaması ve kullanması ile alakalıdır. Boyun vücut için oldukça kritik görevler üstlenen bir bölgedir.
Bazı zamanlar sağlık sorunlarının yaşandığı boyunda komple yada bölgesel olarak büyümeler meydana gelebiliyor. Tiroit bezinin büyümesi demek guatr rahatsızlığının başlangıcı demektir. Diğer yandan bölgesel olarak büyümeler nodül olarak adlandırılıyor. Hormon üreten iki adet tiroit bezi vardır. Triyodotironin ve tiroksin hormonlarını üretmesi nedeni ile vücut için son derece önem arz ediyor.
Tiroit bezinde üretilen hormonlar açısından iyot vazgeçilmezdir. Çünkü, iyot tiroit bezinde üretilen hormonların ham maddesidir. Bundan dolayıdır ki tiroit bezi denildiğinde akla ilk olarak iyot atomu geliyor.
Gebelik süresince en sık görülen sağlık problemlerinden biridir. Hayati önem taşıyan bu sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Çünkü, geç teşhis edilen tiroit problemleri olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Hamilelikte yaşanan tiroit bezi geç fark edilirse eğer bunun sonucu bebekte zeka geriliği veya düşük tehlikesi ile sonlanabiliyor.
Bazı durumlarda ise bebeğin anne karnında hayatını kaybetmesine de yol açabiliyor. Şimdi en çok merak edilen sorulardan birine gelelim. Tiroit sağlık problemleri bebeğe zarar veriyor mu? Kişinin sağlığını oldukça etkileyen önemli sağlık problemlerinden tiroit bezi bebeğin hayatını da tehlikeye sokabilecek sonuçlar doğurabilir. Hamilelik süresi boyunca mutlaka kontrollerin düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor.
Tiroit bezi bazen anne ve bebeğe herhangi bir zararı dokunmadan da tedavi edilebiliyor. Ancak müdahaleye hamilelik öncesinde başlanması faydalı olacaktır. Ne kadar erken teşhis edilip o kadar erken tedaviye başlanması daha iyi sonuçların alınmasını sağlıyor. Tiroit bezi sağlık problemlerinde olası durumlarda ilaçla tedavi edilmesi de mümkün oluyor.
Anne karnında iken bebekler tiroit hormonlarına ihtiyaç duyuyor. Anne karnından plasenta yolu ile hormon alınıyor. Bebeğin etkilendiği bir diğer durum ise tiroit hormonlarının az veya çok olması durumudur. Çünkü bebeğin ihtiyacı kadar olan tiroit hormonunu alması gerekiyor.
Hamilelik süresince bebeklerde beyin gelişimi 4. aydan sonra başlıyor. Bu dönem süresince bebek tiroit hormonlarına ihtiyaç duyuyor. Aksi durumda bebeğin beyninde kalıcı hasarlar meydana gelebiliyor. Annenin tiroit sağlık problemi mevcut ise, hamile kalmadan önce mutlaka tedavi olması gerekiyor.