Askerlik, Türkiye’de 20 yaşına gelmiş sağlıklı Türk gençlerin zorunlu olarak orduda görev yapması ve profesyonel olarak askerlik mesleğini yapanların icra ettiği vatani görevdir. Türkiye’de 4 ayrı celp şeklinde sağlıklı Türk erkekleri askere alınır.
Askere alınan gençler 12 ay boyunca silahlı görev yapmaktadır. Bununla beraber lisans ve yüksek lisans seviyesinde eğitim almış vatandaşlar halk dilinde “kısa dönem” olarak bilinen “yedek subay” statüsünde 6 ay veya 12 ay boyunca er veya erbaş olarak görev yaparlar.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kuruluşu M.Ö 209 olarak kabul edilir. O dönemde Asya Hun İmparatoru Mete 10’lu teşkilat olarak sistem kurulmuştur. Asya Hun İmparatorluğu döneminde kurulan sistem günümüzde Türk Silahlı Kuvvetlerinde hala kullanılmaktadır.
Türk Silahlı Kuvvetleri Rütbe ve İşaretleri
Er/Erbaş Rütbeleri
Silahlı kuvvetlerinde rütbesiz askere er denir.
- Onbaşı
- Uzman Onbaşı
- Uzman Çavuş
Astsubay Rütbe ve İşaretleri
- Astsubay Çavuş
- Astsubay Kıdemli Çavuş
- Astsubay Üstçavuş
- Astsubay Kıdemli Üstçavuş
- Astsubay Başçavuş
- Astsubay Kıdemli Başçavuş
Subay Rütbe ve İşaretleri
- Asteğmen
- Teğmen
- Üsteğmen
- Yüzbaşı
- Binbaşı
- Yarbay
- Albay
General Rütbe ve İşareti
- Tuğgeneral
- Tümgeneral
- Korgeneral
- Orgeneral
Generalin Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı Amiral’dir.
Mareşal
Türk Silahlı Kuvvetleri‘nde en yüksek rütbe olan Mareşal’de asker Silahlı Kuvvetleri bulunmuyor. Diğer rütbelerden ayıran özelliği kıdem ve bekleme ile kazanılmaması-dır. Mareşal, savaşta üstün yararlılıkları görülen ve en az Orgeneral veya Oramiral rütbesine sahip olan subaylara TBMM tarafından ilgili kanuna dayanarak verilir. Türkiye Cumhuriyet’inde 2 Mareşal vardır.
- Gazi Mustafa Kemal Atatürk
- Mareşal Fevzi Çakmak