“Haber Yazısı” Türünün Özellikleri
(Tarihi Gelişimi ve Temsilcileri)
İnsanlar arası ilk ilişkilerden biri haberleşmedir. Bugün hayvanlar dünyası gözlendiğinde yine aynı gerçekle karşı karşıya kalırız. Leyleklerin göç katarlarının idaresi; arılardaki, karıncalardaki iş bölümü; anaç tavuğun yavrularını büyütmesi başka nasıl açıklanır? İlk insanlardan günümüze haberleşme dumandan, davuldan, kuştan, atlı postalardan, motorlu postalardan; günlük gazetelere, sesli radyo haberlerine, görüntülü televizyon haberlerine, bilgisayar ağlarına uzanan bir gelişme göstermiştir.
Günlük gazetelerde, belli aralıklarla yayınlanan dergilerde, meslek kuruluşlarının belli aralıklarla yayınladığı bültenlerde; radyo ve televizyonlarda belli zaman aralıklarıyla sunulan bültenlerde halka duyurulmak üzere yayımlanan yazılara haber denir. Yayın organlarının en büyük desteği haberdir. Hiç bir yayın organı habersiz düşünülemez. Bir haberin değeri okuyucu sayısıyla belirlenir. Bu nedenle her olay haber olmayabilir. Belli bir okuyucu kitlesine ulaşabilecek olaylar haber sayılır.
Yayın ile yayım arasındaki farkları tartışınız!
Halka günlük olayları haber verme geleneğinin şimdilik Atina’da başladığı sanılmaktadır. Eski Atina’da, halk günün belirli saatinde, bir meydanda toplanır, hatip kendilerine o günün haberlerini yüksek sesle söylerdi. Eski Osmanlı’daki “tellâl çağırmak”, “tellâl çıkartmak” işi de, halka duyurulması gerekli haberleri ulaştırmak için haberci göndermekten başka bir şey değildi. Tellâl mahalle aralarına girer, sokak sokak gezer, böylece haberi vatandaşın ayağına götürürdü. Günümüzde aynı i şi belediyeler; acil durumlarda, haberin hemen iletilmesi için resmi daireler en çok da pazarlamacılar uygarlığın teknik olanaklarını da kullanarak hâlâ yapmaktadırlar.
Görülüyor ki, haber kaynağını yaşamdan alır. Genel olarak bu kaynaklar üçe ayrılır: 1. Resmi Haberler, 2. Özel Haberler, 3. Ajans Haberleri. Resmi haberler, resmi ve özel kuruluşlardaki yetkili kişilerden alınan haberlerdir. Özel haberler, halk arasından toplanır. Ajans, haber toplama ve yayma işleriyle uğraşan kuruluştur. Haberde; yurtiçindeki, yurtdışındaki önemli ya da ilginç olaylar kısa ve özlü bir biçimde halka sunulur, gerekirse resimle, fotoğrafla desteklenir. Haber yazıları, anlattığı olayın türüne göre ad alır: Siyasal haberler, ekonomik haberler, bilimsel haberler, teknoloji haberleri, sanat haberleri, spor haberleri, sosyal haberler… vb. Skandal ve dedikodu haberleri… gibi halk arasında heyecan yaratan haberler vardır, böyle haberlere sansasyonel haber denir. Haberin anlatımı çoğunlukla resmi olmak zorundadır. Haber toplayana, haber yazana muhabir denir.Anı Mektup Biyografi Günlük Roman Tiyatro Fıkra Röportaj Makale Eleştiri Haber Yazısı Deneme Gezi Yazısı Söyleşi
Gazeticilikte bir haberde aranan ilkeler nelerdir?
Gazete haberlerinde uyulması gereken ilkeler vardır. Bir haberde bunların eksiksiz verilmesi gerekir:” Ne?/Kim?; Neyi?/Kimi?; Nasıl?; Niçin?; Nerede? ;Ne zaman?” sorularının yanıtları haberde bulunmalıdır.
• Ne/Kim: Habere kaynak olan olayın kimin başından geçtiği ya da neyin bir olay sonucunda etkilendiği bildirilmelidir. Örneğin: “Vezüv yanardağı patladı”, “Tarihi Zeus Heykeli kaçırıldı.” “Atatürk Bütün Yurtta ve Dış Temsilciliklerimizde Anıldı. ”
• Neyi/Kimi: Habere kaynak olan olay kimi, neyi etkiledi. “Bakanlar Kurulu, memur maaş katsayısını görüştü.”, “Milli Eğitim Bakanı, resim çalışmalarıyla uluslararası başarı kazanan beş öğrenciyi kutladı.”…
• Nasıl: Habere kaynak olan olayın yapılış, meydana geliş sürecinin anlatıldığı bölümdür.
• Niçin: Her olayın bir nedeni vardır. En kötü olayları gerçekleştirenler bile, bir nedenin arkasına sığınırlar. Doğada nedeni çözülemeyen olaylarla bilim adamları hâlâ uğraşmaktadır; kanserin oluş nedenleri, ozon tabakasının delinmesinin nedenleri…
• Nerede: Yeryüzü bir yerdir. İnsan bir yerde doğar. Bütün olaylar bir yerde geçer. Yer bilgisi haberlerde genelden, tikele doğru verilir; ülke, il (varsa ilçe, köy), mahalle, semt, cadde, sokak, ev, mutfak…
• Ne zaman: Yine bütün olaylar bir zamanda meydana gelir. Zaman bilgisi de haberlerde genelden, tikele doğru verilir; yıl, ay, gün, saat, dakika…
Haber yazmak çok önemlidir. Muhabir, bu ilkeleri uygularken okuyucu ile bağını koparmamak zorundadır.
Haber yazısının belirleyici özellikleri nelerdir?
• Haber plânı tersine dönmüş pramit diye bilinir. Tersine dönmüş pramitte, haberin giriş bölümünde olay birkaç cümle ile özetlenir. Gelişme bölümünde sözü uzatmadan gerekli ayrıntılar verilir. Sonuç bölümünde ise olayın etkisi, olaya el koyma anlatılır.
• Haber ilginç olmalıdır. Haberin başlığı da ilginç olmalı, başlığa gözü takılan okuyucu, gerisini okumak için can atmalıdır.
• Haber duyulmamış olmalıdır. Okuyucu duyduğu bir olayı ikinci kez okumaz.
• Haber önemli olmalıdır. Haberin ilgilendirdiği okuyucu kitlesi çok olmalıdır.
• Haber doğru olmalıdır. Muhabir haberi tarafsız yazmalı, habere yorum katmamalıdır. Yorum köşe yazarlarının işidir.
• Haber yazılarında, muhabir okuyucuyu haberle başbaşa bırakmalı, okuyucusuna kendi varlığını hissettirmemelidir.
• Bu kurallara bütün yazılı anlatımlarda uygulanacak genel kuralları ekleyiniz.
Önemli Temsilcileri: Namık Kemal, Ziya Paşa, Recaizade Mahmut Ekrem, Şinasi
Belli bir zamanda ve yerde olmuş olayları merakı giderecek düzeyde ayrıntılı ve anlaşılır bir dille aktaran yazılara denir. Haber yazılarında inandırıcılık, belgelere dayanma, olayı tüm boyutlarıyla aktarma, yansız davranma, okuyucunun farklı yorumlamasına imkân vermeyecek şekilde, açık ve anlaşılır bir dil ve üslûpla aktarılması gibi unsurlara dikkat edilir.
Ayrıca buradaki yazı da dikkatle okunmalı ve çalışmaya eklenmelidir…
Kaynak: http://www.aof.edu.tr/
…İlgili Bağlantılar… | |||
» Anı Türü | » Mektup Türü | » Biyografi Türü | » Günlük Türü |
» Roman Türü | » Tiyatro Türü | » Fıkra Türü | » Röportaj Türü |
» Makale Türü | » Eleştiri Türü | » Haber Yazısı Türü | » Deneme Türü |
» Gezi Yazısı Türü | » Söyleşi Türü |
ben aradığımı bulamadım ki..ben tarihsel gelişim arıyorum.siz sadece haberin özelliklerini yazmışsınız.lütfen benm aradığımı da yazın
çok süper bir site harbiden ben beğendim aradığım herşey burada herkese tavsiye ederim 🙂
Türkiye uğruna, Türk gençliği adına bu siteye ve emeği geçen herkese teşkkr ediyorum .. 🙂 ya gerçekten süper olmuş yapmış kim yaptıysa allah razı olsun haydi hoşçakalın Türk genci beklemez, laklakalık yapmaz, 🙂 çalışır hep çalışır..(bu zorunluu, her zmn)
———————————————————-
Yönetici Notu: Şu TÜRK Gençliğine bir de TÜRK’çe yazışmayı öğretebilsek… İletiniz düzenlenmiştir.
ehuehue bu ne ya herkes temsilci arıyo ehueu siz aynı sınıftamısınız hepiniz zuahahah
biraz geç oldu ama kusra bakmayaın haber yazısının temsilcileri şunlar namık kemal ziya paşa recaizade mahmut ekrem şinasi bilidiğim kadArıla bunlar arkadaşlar biraz geç olabilir ama kusrab bakmayın
aynen ben de elif’e katılıyorum.tarihi gelişimden bahsedilmemiş.yalnızca özellikler var.ayrıca bana asıl lazım olan Türk ve dünya edebiyatında gazetenin tarihsel gelişimi.bulana şimdiden
herşey için teşekküer ederimm ama bide önde gelen yazarlarını falan yazsaydınız dahada çok sewinirdik
siteniz gerçekten çok güzel ama biraz daha ayrıntı verseniz olmazmı bunu öğrencilerin geleceği için yapın +:(+
çok iyi olmuş ama biraz daha ayrıntılı lütfen:D
Gerçekten güzel bir site hazırlayanlara ve esra’ya teşekkürler…Temsilcileri de ekleseydiniz güzel olurdu.
yaa tarihsel gelişimi yazıcam siz oraya bilgisayar fln yazmmışsınız!!!! +hayret+bişey
rica ederim tuğba ne zaman gerek olursa bulabilirim
hiç bişi yazmıor ödevim hakkında biras daha ayrıntılı ve bilgi verici olsun !!!
Türk ve dünya edebiyatında gazetenin tarihsel gelişimini bilen var mı?
Türk ve dünya edebiyatında gazetenin tarihsel gelişimini arıyorum burada yalnızca haber yazılarının özellikleri var.arkadaşlar bulursanız sevinirim yaa..ayrıca hepinize sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yeni yıl diliyorum…
çok saçma daha açık olabilir…:(
ya ben ödevimi bulamadım… arkadaşlar bulursanız bende yararlanıyım herkese iyi günler diliyorum…
bence hiç yardımcılı olmuyor bu bilgiler yetersiz
ben ali temiz bende bulamadım yaaa
turk ve dunya edebıyatındakı tarıhsel gelişimini madde madde ıstıyoruz tum turler ıcın gecerlı(anı,bıyografı,gezı yazısı,makale,fıkra,deneme,elestırı,röportaj,,,,,, gıbı) +:(+ +:(+ +:(+