Örnek: Türkler uzun süre direndikten sonra; ancak X. yüzyılda topluca İslamiyet'e girmişlerdir. Aşağıdakilerden hangisi bu direnmeyi doğuran nedenler arasında sayılamaz?
A) Din değiştirmenin toplumsal değişikliği de beraberinde getirmesi
B) Müslüman olmayanlardan haraç ve cizye vergisinin alınması
C) İslamiyet'in kılıç zoruyla kabul ettirilmek istenmesi
D) Emevilerin güttüğü Arap milliyetçiliği
E) Bağımsızlığı kaybetme korkusu
2008 ÖSS
Çözüm: Müslüman olmayanlardan haraç ve cizye vergisinin alınmasının Türklerin İslam inancına girmesini olumsuz etkilediği söylenemez.
Yanıt B
Türklerin dağınık durumda bulunmaları, Orta Asya'da bir siyasi otorite boşluğu oluşmasına yol açtı. Bu durumdan yararlanan Çinliler, Doğu Türkistan'a girerek Talas Irmağı'na kadar olan yerlere egemen oldular. Abbasi Devleti'nin Horasan Valisi Ebu Müslim, Salih Bin Ziyad komutasındaki Arap ordusunu Çinlilerin ilerleyişini durdurmakla görevlendirdi. Araplar ile
Çinliler Talas Irmağı kıyısında karşılaştılar. Türk boylarından Karluklar, bu savaşta Arapları destekleyerek Arapların savaşı kazanmalarını sağladılar. Talas Savaşı sonunda İslamiyet Türkler arasında yayılmaya başladı. Türk-Arap ilişkileri gelişti ve ticari ilişkiler arttı. Talas Savaşı, Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. Bu savaştan sonra Karluk, Yağma ve Çiğil Türkleri,
İslamiyet'i kabul eden ilk Türk boyları oldu.
Karlukların, Araplar Talas Savaş'nda desteklemelerinde,
I. İslam Devleti'nde saltanat sisteminin devam etmesi,
II. Çin'in Orta Asya'daki Türk egemenliğine son vermek istemesi,
III. Türgiş Devleti'nin yıkılmış olması durumlarından hangileri etkili olmuştur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III
2006 ÖSS
Çözüm: Karlukların Çin'in Orta Asya'da egemenlik kurmasına karşı Müslümanları desteklemesi, Çin'in Orta Asya'daki Türk egemenliğine son vermek istemesi etkili olmuştur.
Yanıt B
Türklerin İslam D evleti'ndeki Hizmetleri y Türklerin savaşçı yapısından dolayı İslam devletindeki hizmetleri, Abbasiler zamanında daha çok askerî alanlarda oldu.
I. Utbi
II. Yusuf Has Hacip
III. Farabi
İlk Türk – İslam Devletleri Döneminde yetişen yukardaki bilim adamlarndan hangilerinin İslam ve Avrupa medeniyetinin gelişmesinde eserleriyle katkları olmuştur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III
2009 ÖSS
Çözüm: Farabi İslam dünyasını, Türk dünyasını ve Avrupa'yı etkileyen bilim adamlarından özellikle onun eserlerini Avrupa medeniyetinde büyük katıkıları vardır.
Yanıt C