türkçe, TÜRK'çe Yazılır !
Bu ağ günlüğünü açtığım günden beri onayladığım yaklaşık 4500 yorum var. Bu yorumların birkaçına göz atarsanız, gönderilen iletilerde Türkçenin resmen baltalandığını görürsünüz. Güncemize sıkça gelen ve dil bilinci yüksek pek az kişinin dışında kalan büyük çoğunluk, ne yazık ki kutlu dilimiz Türkçemize gereken önemi vermiyor.
Yorumlardaki Türkçe kullanımının hiç iç açıcı olmadığını görünce, bunu önlemek için bir şeyler yapmak gerek diye düşündüm. Daha önceden yorum yazma kutucuğunun üstündeki küçük uyarı notunu, tıklanabilir biçimde ayarlayarak, açılan pencere ile yorumları yazarken nelere dikkat edebileceğimiz konusunda genel hatırlatmalar yazdım. Yorum yazma bölümünde göreceğiniz aşağıdaki uyarı, bütün yorum yazarlarını dilimizi doğru kullanmaya teşvik etmek için bir çağrıdır.
(Lütfen, bu yazıya dokunarak uyarıları okuyun ve Türkçemizi doğru kullanarak iletiler oluşturun.)
Yukarıdaki bağlantıya dokunarak görebileceğiniz gibi, bu hatırlatmalara uyarak Türkçemizi doğru ve gelişimine katkı sağlayabilecek biçimde kullanmak, milli benliğini seven ve onu koruyup kolllayan herkesin boynunun borcudur. Ben bu hatırlatmaları buraya da alıyorum:
Lütfen aşağıdaki uyarıları dikkate alarak doğru iletiler oluşturun!
Cümleler büyük harfle başlar ve nokta ile biter.
Özel adlar büyük harfle başlayarak yazılır.
Bağlaç olan “ki“ ve “de“ her zaman ayrı yazılır.
Eğer uzun iletiler yazıyorsanız, metin paragraflara bölünür.
Yazdığınız yorumun, konuyla ilgili olup olmadığı düşünülür.
İletileriniz sevgi, saygı çerçevesinde oluşturulmalıdır.
Bütün noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmak, karışıklığı önler.
Yazı ile resim çizmeye çalışarak “BiçiMsiZ yApıLar” oluşturmak doğru değildir.
“ok, bye” gibi Türkçe olmayan sözcükler, kesinlikle iletilerde kullanılmaz.
Türk alfabesinde bulunmayan “w, q, x” gibi harflerle, Türkçe katledilmez.
“Baq, yaw, hepimis, yha, gelior, baxsana…” gibi ne idüğü belirsiz şeyler yazılmaz.
Mecbur kalmadıkça “ş, ç, ğ” gibi Türkçe karakterler “s, c, g” biçiminde yazılmaz.
“Ya da” sözcüğü “yada” biçiminde; “herkes“, “herkez” diye yazılmaz.
“Gelir misin?“, doğru bir yazılıştır, “gelirmisin” biçiminde soru eki birleşik yazılmaz.
“Gelcem, olaraktan” gibi yazılışlar yanlıştır. Bunlar “geleceğim, olarak” diye yazılmalıdır.
» Yani, Türkçe TÜRK'çe yazılır !
Yukarıdaki uyarılara uyulmayarak oluşturulan iletiler, Bilgicik.Com‘da yayımlanmaz ve bozuk – doğru olmayan tümceler kuranların yorumları pek dikkate alınmaz. Bunun için lütfen Türkçe yazım, noktalama ve anlatım kurallarına uyarak iletiler gönderiniz.
Bu konuda Süleyman Sönmez‘in günlüğünde yazdığı yazı ile bütün günlük yazarlarının “Türkçe, Türkçe yazılır. Msn Türkçesiyle değil !” etkinliğine katmaya çalışması da takdir edilecek bir davranıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde Türkçe‘da da yazanlar dahil olmak üzere, bu konuda sayfalarında yazı yazan herkese teşekkür ederim. Umarım ki tüm ağ yöneticileri, bu dil sevdası hissiyatını gösterir ve onlar da sayfalarında buna benzer uyarılarla konukların dillerini doğru kullanmasını sağlarlar.
Sena,
“Türkçenin” sözcüğünün yazımında “+nin” eki kesme işaretiyle ayrılmaz. Bunun nedeni ise TÜRK adının “+çe” yapım ekini almasıdır. Bu kural yakın zamana kadar böyle değildi ve bu ek ayrı yazılıyordu. Fakat yeni düzenlemeye göre bu ekin ayrılmaması doğru kabul ediliyor.
Esen kalın…
Türkçenin böylesine kötü kullanımı beni çok üzüyor ama ne kadar dikkat etsek de olmuyor öylesine girmiş ki gençlerimizin aklına öyle dolanmış ki dillerine ne yapsak boşuna önce Türk Dil Kur. buna el atmalı.