Türkçe yerine başka diller için emek verenleri tarih silip atacaktır

Türkçe yerine başka diller için emek verenleri silip atacaktır

http://www.sivaskultur.com/cumhuriyetuniversitesilogo2.jpgCumhuriyet Universitesi Egitim Fakultesi Turk Dili ve Edebiyati Egitimi Bolumu Ogretim Uyesi Prof. Dr. Necati Demir‚ Turkiye'de ana siniflarindan baslayarak tum egitim donemi boyunca Ingilizce dersi verildigini‚ universitelerin yabanci dilde egitim yaptigini‚ isyeri tabelalarinin yabanci dilde yazildigini‚ Eurovision'a katilacak sarkinin Ingilizce olup olmamasinin tartisildigini hatirlatarak‚ ”Turkce yerine baska diller icin emek verenleri tarih silip atacaktir” dedi.

Turk tarihine bakildiginda Turkce'nin milli birligin en onemli dayanagi oldugunun gorulecegini‚ ancak dilde birligin bozulmasiyla milli birligin de zayifladiginin gozlendigini belirten Prof. Dr. Necati Demir‚ tarihteki Turk devletlerinin dildeki bozulmanin bedelini cok agir odedigine dikkat cekti. Turkce'nin gecmiste Farsca'nin egemenligine yenik dustugunu belirten Prof. Dr. Demir‚ 10. ve 12. yuzyillarin Turk dili acisindan olumlu gecmedigini kaydetti. Oguzlar'in 11. yuzyilda batiya gocerken Hazar Denizi'nin guneyinden gecerek Anadolu'ya geldigini‚ gelirken Farslar'la dirsek temasina girdigini‚ Selcuklular'in da Farsca'yi devletin resmi dili olarak kabul ettigini hatirlatan Demir‚ her seyin bundan sonra degistigini savundu. Prof. Dr. Demir‚ ”Oguzlar‚ bu temas sonucu o devirde son derece duru ve islek olan Turkce'yi Farsca batagina saplamislardir.

Turkce bu bataktan ancak yuzyillar sonrasinda cikabilmistir. Selcuklular Anadolu'yu yurt tuttugunda ve burada bir devlet kurdugunda devlet dili olarak Farsca'yi kabul etmistir. Farsca'nin bir akim oldugu yillarda devlet dili de Farsca olunca devrin aydinlari eserlerini Farsca yazmistir. Hukumdarlar adina yazilan‚ onlara sunulan ve hukumdarlar tarafindan ragbet goren eserler Farsca'dir. Bilim adamlarinin ve aydinlarin yetistigi medreselerde ogretim dili Farsca ve Arapca'dir. Bu akima uyan yuzlerce‚ belki binlerce yazar ve eserlerini Farsca yazmistir. Mesela Mevlana meshur eseri Mesnevi'yi Farsca kaleme almistir. Sonraki nesiller ancak tercumesini okuyabilmislerdir. 1245'te Mevlana Ibn-i Ala tarafindan yazilan ve Anadolu'nun fethi gibi onemli bir konuyu anlatan Danismend-name‚ Farsca'dir. Bu eser 1360'ta Arif Ali tarafindan Turkce olarak kaleme alindiktan sonra Turk halkinin hizmetine sunulmus ve koy odalarina girmistir. Fakat Yunus Emre‚ Turkce dusunmus‚ Turkce hissetmis‚ Turkce soylemistir” diye konustu.

”INGILIZCE'NIN DE SALTANATI BITECEK”

Farsca'nin resmi dil olmasindan sonra halk ile aydin kesimin tipki bugunku gibi birbirini anlamaz hale dustugunu belirten Demir‚ bu ihmalin bedelini bin yildir odedigimizi ve o donemde yazilan hic bir Turkce eserin okunup anlasilamadigini vurguladi. Gunumuzde Turkce'nin karsisina bu kez Ingilizce'nin ciktigini ifade eden Demir‚ ana siniflarinda bile Ingilizce egitimi verilmeye baslandigini‚ liselerde Ingilizce hazirlik siniflarinin olusturuldugunu‚ universitelerde yabanci dil ile egitim verildigini‚ derslerde Ingilizce terimlerin on planda oldugunu‚ eli kalem tutan bilim adamlari ve aydinlarin tum enerjilerini Ingilizce'ye harcadigini‚ hatta Eurovision'da bile Ingilizce sarkilar seslendirildigini hatirlatarak‚ ”Ama bir gun Ingilizce'nin de saltanati bitecek” ifadesini kullandi. Prof. Dr. Demir soyle devam etti:

 

”Selcuklular doneminde Farsca yazilan eserlerin tozu bile kalmadi. Yazilan eserlerin isimlerini ise sadece konunun uzmani birkac kisi ya bilir ya bilmez ama Turkce dusunup Turkce soyleyen Yunus Emre hala okunuyor. Turk milleti sonsuza kadar yasayacaktir. Turk milleti var oldukca Turkce de yasayacaktir fakat Turkce yerine baska dillere emek verenleri hafizasindan silip atacaktir. Ingilizce'ye verilen bunca emek‚ yapilan bunca israf bir gun bitecektir. Bir gun hepsinin gecersiz olacagina‚ hic kimsenin donup bunlari anmayacagina kimsenin suphesi olmamalidir. Yine Turkce dusunen‚ Turkce soyleyen olumsuz kalacaktir. Turk milletinin gonlu ve beyninde Turkce'den baska dile yer yoktur. Bosa kurek cekmek‚ marifet degildir. Tecrubelerden yararlanmak‚ zamandan en buyuk tasarruftur.”

Kaynak: Haberler Türkcan

|» Türkçe Haberleri Sayfasına Dön! « |

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)