Türkiye'de Görülen İklim Tipleri
(Performans – Proje Ödevleri)
Görüldüğü yerler: Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler ( Libya, Mısır ve İsrail hariç. Buralarda görülmeme sebebi yer şekillerinin engebesiz olmasıdır.), Avustralya'nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili'nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika'da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Türkiye'de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi'nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Kıyı boyunca kuzeye gidildikçe karakterinde değişiklikler görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. Marmara Bölgesi'nde ise Güney Marmara kıyıları ile Trakya'nın Ege kıyılarında görülür. Akdeniz iklimiyle ilgili daha çok bilgiyi İklimler sayfasında bulabilirsiniz.
Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır. Yazlar da kış kadar erken başlar ve sıcaktır fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı çok fazladır.
Görüldüğü Yerler: Ülkemizde Karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür.
Karadeniz İklimi ve Görüldüğü Yerler: Karadeniz iklimi (Okyanusal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şunlardır: Her mevsim yağışlıdır. Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm'dir. Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm'dir. Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 800-1000 mm'dir. Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C'dir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C'dir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C'dir. Yıllık sıcaklık farkı 13-15 °C'dir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.
|» “Performans Ödevleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Bir de Marmara İklimi yok muydu?
Sağ olun cok makbule gecti.
Çok teşekkür ederim çok güzel olmuş.Eleerinize sağlık. :))
Çok rahatlık bu site olmasaydı performansı kolay yapamazdım.
Çok güzel bir site teşekkürler. 🙂
Valla benim çok işime yaradı bundan sonra burdan araştırmalarımı yapıcam herhalde çok iyi bir site bunu siteyi kuranı tebrik ederim. 🙂
Ben bir sey sorucam ben burda aradıgım şeyi bulamıyorum sosyalden başka bir dersi .
Nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Bence çok güzel bir site olmuş.
Sağolun. Çok güzel bir site. Sosyalden performans ödevim için çok işime yaradı. Teşekkürler. 🙂
Çok güzel bir site bu ödevimden 100 aldım sağolun.
Bu siteye çok teşekkür ediyorum benim notlarımı kurtardı.
Grafikler de olsaydı daha iyi olurdu.
Hiç güzel degil.
Sizcede yazım kuralları hakkında bu kadar denetim fazla değilmi?
Ama yine de site muhteşem.
Sizin verdiğiniz bilgiler sayesinde ödevlerimizi yapabiliyoruz.
Çok güzel bir site.
İyiki var yani iklimler.
Arkadaşlar yalnış yazmışm az önce o yüzden özür dilerm!
Teşekkürler hiç bir yerden bulamıyodum burdan buldum iyiki açmışsınız siteyi tekrar tekrar teşekkürler. 😀
Güzel bir site çok işime yaradı sağ olun yapanlara.
Çok güzel bir site çokk teşekkürler.