türkiye'de Görülen İklim Tipleri
(Performans – Proje Ödevleri)
Görüldüğü yerler: Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler ( Libya, Mısır ve İsrail hariç. Buralarda görülmeme sebebi yer şekillerinin engebesiz olmasıdır.), Avustralya'nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili'nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika'da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Türkiye'de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi'nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Kıyı boyunca kuzeye gidildikçe karakterinde değişiklikler görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. Marmara Bölgesi'nde ise Güney Marmara kıyıları ile Trakya'nın Ege kıyılarında görülür. Akdeniz iklimiyle ilgili daha çok bilgiyi İklimler sayfasında bulabilirsiniz.
Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır. Yazlar da kış kadar erken başlar ve sıcaktır fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı çok fazladır.
Görüldüğü Yerler: Ülkemizde karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür.
Karadeniz İklimi ve Görüldüğü Yerler: Karadeniz iklimi (Okyanusal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şunlardır: Her mevsim yağışlıdır. Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm'dir. Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm'dir. Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 800-1000 mm'dir. Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C'dir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C'dir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C'dir. Yıllık sıcaklık farkı 13-15 °C'dir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.
|» “Performans Ödevleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Teşekkür ederim.
Ben bu sitede pek bir şey bulamadım ama güzeldi.
Siteyi yapan kişiye çok teşekkürler.
Sitenizi sevdim ama,sitede çok eksiklikler var.Örneğin;Akdeniz ikliminden herhangi bir sonuç çıkaramadım.Çok detaya girilmiş , sadece Türkiye sınırlarında olanı olsa daha iyi olurmuş.Son olarak Karadeniz iklimi nereye kaçtı???
Siz bilgi hırsızlıgı yapmışsınız. Vikipedinin aynısını kopyalayıp yapıştırmışsınız ve milleti kandırıyorsunuz. EMEK HIRSIZLIĞI’dır bu!
Karadeniz ikliminden bir şey anlayamadım akdeniz iklimi gibi yazsaydınız daha iyi anlardım.
Ya cidden çok eksik var. Neden sadece Türkiye için yapmadınız. Ayrıca detaya girilmesi güzelde yükseklikten bizene.
Bence çok güzel ama çok eksikleriniz ver ege bölgesinin iklimi nereye kaçtı? Ama çok güzel. 🙂
Güzel ben gelmediğim için bir nuray diye kızdan öğrendim adım zeynep soyadım akyüz 4 f sınıfına gidiom istanbulda yaşıom mustafa vasıf karslıgil ilköğretim okulunda okuyorum herkese tavsiye ediyorum süper yazmak zor okumak,bakmak,kolay.
Çok güzel bir site.Bu sitedeki bilgileri bizle paylaştığınız için teşekkürler.Artık hep bu siteden ödevlerimi yapacağım.Ayrıca bir şey daha sormak istiyorum.Bu sitede Türkçe , sosyal bilgiler harici matematik , fen bilgisi ve ingilizce ile ilgili bilgiler varsa eğer bu site daha çok iyi bilgi vermiş olur bize.Tekkrar tekrar teşekkürler.
Siteniz okulda verilen dönem ödevimde çk yardımcı oldu. Teşekkür ederim.
Teşekürler ödevimi çok ayrıntılı ve kısa bir şekilde yaptım.
cok iyi bir site
Siteniz yarıyıl tatilin de verilen ödevime çok yardımcı oldu çok teşekkür ederim kısa ve öz olarak yaptım sağ olun….
çok teşekkür ederim çok yararı oldu performans ödevimi yaptım
gercekten yaptım ödevimi
çok yardımcı oldu
ya daha kıza ve oz olsaydı keşkee
ben bu siteden çok yararlandım bu siteyi kuranlara teşekkür edrim sağ olun.
Güzelmiş ama bana daha değişik gerek bir haritanın üzerinde ( Türkiye haritası) ve iklimler ama işime yaradı genede sağolun ellerinize sağlık. 😀