Türkiye’de Görülen İklim Tipleri
(Performans – Proje Ödevleri)
Görüldüğü yerler: Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler ( Libya, Mısır ve İsrail hariç. Buralarda görülmeme sebebi yer şekillerinin engebesiz olmasıdır.), Avustralya’nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili’nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika’da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Türkiye’de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi’nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Kıyı boyunca kuzeye gidildikçe karakterinde değişiklikler görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. Marmara Bölgesi’nde ise Güney Marmara kıyıları ile Trakya’nın Ege kıyılarında görülür. Akdeniz iklimiyle ilgili daha çok bilgiyi İklimler sayfasında bulabilirsiniz.
Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır. Yazlar da kış kadar erken başlar ve sıcaktır fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı çok fazladır.
Görüldüğü Yerler: Ülkemizde Karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür.
Karadeniz İklimi ve Görüldüğü Yerler: Karadeniz iklimi (Okyanusal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şunlardır: Her mevsim yağışlıdır. Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm’dir. Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm’dir. Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 800-1000 mm’dir. Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C’dir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C’dir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C’dir. Yıllık sıcaklık farkı 13-15 °C’dir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.
|» “Performans Ödevleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Ya tamam çok güzel ama yapılan yorumlar kafamı karıştırdı ya sizin?
Çok teşekkür ederiz biliyorum diğer arkadaşlarda çok memlun kalmışlardır.Her şey için sağolun bu site bir bilgi sitesi biz de bu siteyi ayakta tutmak için elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız.
Bu benim çok işime yaradı fakat bir şey yok. ‘Türkiye’de görülen iklimler” yok onuda ekleseniz çok güzel olur.
Ya gerçekten süper tüm ödevlerimi burda yapacağım,bu arada eksik diyenler inceledim eksik falan yok.bu site harika. TBRKLR BİLGİCİK…
Sofia!
Bu site çok güzel yorumlarınızı bekliyorumm. Yunus. Burda ödev yapmak çok zevkli.
Ahmet kac tane ıklım tıpı bılıyorsun yaz bakalım.
Çok harika bir çalışma bravo artık hep projeler burdan gelsin 5ler gelsin.
Bu sitede aradıklarımı buluyorum cok guzel bır sıte.
Güzel olmuş bu siteyi hazırlayanları tebrik ederim!
Gerçekten çok işime yaradı.:) Çok teşekkür ederim.Ama Türkiye de görülen iklim tipleri eksik lütfen güncelleyiniz… 😀
Teşekkür ederim bu siteye bu site olmasaydı valla ödevimi yapamazdım hocada döverdi saygılar.
Beğendimde pek,ayrıntılı değil.Ben ayrıntılı istemiştim.
Çok teşekkür ederim. Çok işime yaradı.
Çok teşekkürler.
Bu sitenin şeyleri eksik.
Bence çok güzel bir site.Ama çok uzun yazmışlar. Yaz yaz bitmiyor…
Mustafa ve Atatürkçüye katılıyorum.Bu site çok güzel!
Aradığım herşey burda valla eminim 100 aldım sağolun bu bilgileri gösterdiğiniz için.
Bu site artık benim sitem çünkü çok güzel.
Valla çok güzel bir site.Çok işime yaradı yapanların elinde ve bilgisine sağlık.Eğer yapamasaydım öğretmenim 20 verecekti.Beni sizler kurtardınız çok teşekkür ederim. 😀