Türkiye’de Görülen İklim Tipleri
(Performans – Proje Ödevleri)
Görüldüğü yerler: Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler ( Libya, Mısır ve İsrail hariç. Buralarda görülmeme sebebi yer şekillerinin engebesiz olmasıdır.), Avustralya’nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili’nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika’da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Türkiye’de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi’nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Kıyı boyunca kuzeye gidildikçe karakterinde değişiklikler görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. Marmara Bölgesi’nde ise Güney Marmara kıyıları ile Trakya’nın Ege kıyılarında görülür. Akdeniz iklimiyle ilgili daha çok bilgiyi İklimler sayfasında bulabilirsiniz.
Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır. Yazlar da kış kadar erken başlar ve sıcaktır fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı çok fazladır.
Görüldüğü Yerler: Ülkemizde Karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür.
Karadeniz İklimi ve Görüldüğü Yerler: Karadeniz iklimi (Okyanusal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şunlardır: Her mevsim yağışlıdır. Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm’dir. Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm’dir. Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 800-1000 mm’dir. Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C’dir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C’dir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C’dir. Yıllık sıcaklık farkı 13-15 °C’dir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.
|» “Performans Ödevleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Gerçekten güzel bir site ama çok az eksik olsada yinede düzeltilmesi ve ilgi duyulduğu bir kanu olduğu içinde gereksiz şeylerin çıkarılması gerekiyor… Tekriklerimi iletirim.
Hiç teşekür degil çünkü ödevimi yapamadım.
Bence çooook güzel bir site.Benim işme de yaradı hatta öğretmen 100 verdi yaa sizde bundan yararlanabilirsiniz.ÇOOOK TEŞEKKÜRLER.
Sevili arkadaşlarım; yaptığınız bu çalışma çok güzel olmuş ellerinize saglık teşekkür ederiz.
Çok teşekkürler ödevimdi…
Slm yazınızı beyendim çok güzel yazmıssınız ama eksik olmuş o eksikleri doldurursanız çok güzel olur. Çoğu iklimi yazmamıssınız yzınız güzel bide biraz uzun olmuş ama gerçekten güzel yazmışsınız fazla ayrıntıya girmişsiniz.
Karadeniz iklimi eksik tamamlayın lütfen.
Çok güzel bir paylaşım çok sağolun performans ödevime çok yarıyacak ama diğer iklimleride yazsaydınız süperr olcaktı…
Çok güzel ama çoğu şey eksik ve yalnış düzeltilmesi dileklerimle.
Bence cok güzel olmus ve ayrıca Beril arkadasıma katılıyorum sevgilerimle.
Sağolun ellerinize sağlık artık öğretmenin gözünde 1 numarayım.
Gerçekten sağ olun işime çok yaradı ama yetersiz di ama olsun yinede güzelll saygılarımla…
Ben bu siteyi çok beyendim sosyal dersimde çok işe yaradı T.Ş.K.K.R.L.R…
Çok uzun ve çok az bilgi verilmiş iklim tipleri eksik.
Site süper ya bütün ödevlerimi buradan yapıyorum şuan Türkiyede görülen iklim türlerini yazıyorum performans ödevi çok sağolun siteye en kısa zmanada üye olucam. 🙂
Çok güzel bir siteymiş sağolun aleyy…
Çok güzelmiş ama uzun.
Valla zor yırttım tesekkür belgesi alırım işallah.
Bu siteyi kuranlara teşekkür ediyorum.PERFORMANS ÖDEVİMDE İŞE YARADI.
Gerçekte çok sağolun performans ödevimde işe yaradı.Kesin “100”alırım teşekkür ederim.