Türkiye'de Görülen İklim Tipleri
(Performans – Proje Ödevleri)
Görüldüğü yerler: Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler ( Libya, Mısır ve İsrail hariç. Buralarda görülmeme sebebi yer şekillerinin engebesiz olmasıdır.), Avustralya'nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili'nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika'da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Türkiye'de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi'nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Kıyı boyunca kuzeye gidildikçe karakterinde değişiklikler görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. Marmara Bölgesi'nde ise Güney Marmara kıyıları ile Trakya'nın Ege kıyılarında görülür. Akdeniz iklimiyle ilgili daha çok bilgiyi İklimler sayfasında bulabilirsiniz.
Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır. Yazlar da kış kadar erken başlar ve sıcaktır fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı çok fazladır.
Görüldüğü Yerler: Ülkemizde Karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür.
Karadeniz İklimi ve Görüldüğü Yerler: Karadeniz iklimi (Okyanusal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şunlardır: Her mevsim yağışlıdır. Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm'dir. Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm'dir. Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 800-1000 mm'dir. Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C'dir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C'dir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C'dir. Yıllık sıcaklık farkı 13-15 °C'dir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.
|» “Performans Ödevleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Valla arkadaşlar ben ne diyeyim çok güzel bir site sosyal performans ödevi vardı yapmasaydım 0 (sıfır) alıcaktım bu siteye çok teşekkür edeyim.
Bence bu site çok güzel performan ödevimden beş aldım super site.
Gerçekten çok güzel bir site ama çok ekik yönleri var.
Bence genelde güzel ama bazı yerlaerde eksikler bunlar giderilirse çok güzel olacak.
Bence bu site çok güzel bir sitedir.Sosyal ödevimde bana çok yardımcı oldu.
Ben sosyal bilgiler dersini çok seviyorumm. Bu da bnm ödevim inşallah iyi bir not alırım.
Çok sağolun çok işime yaradı ama kısa ve ayrıntısız buldum.Yinede teşekkür ederim.
Gerçekten çok güzel bir site ama çok mesela tudra iklimi büyük sahra gölü step iklimi muson iklimi vb. gibi şeyler eksik koyulmasını tavsiye ederim. Teşekkürler. 🙂
Saygılar.
Çok güzel olmuş hoca çalışıyorsun dedi de allah razı olsun elinize sağlik.
Evt gerçekten çok güzel bnmde çok işime yaradı fakat iklimler eksik…
Ben bir şey söylemek istiyorum.Beril arkadaşım bunlar Türkiye’de görülen iklim tiperidir.Bu nedenle 3 iklim tipi yazılmış anladın mı
Bence güzell bir site fazla uzatmaya gerekk yokk ltf fazla abartmayınn.
Çok teşekkür ederim. bu site olmasaydı ben ödevimi yapamazdım.
Eksik yazılmış tam bilgi alamadım lütfen tam bilgi verin yarım yamalak yapmayınn..
Çok teşekkür ederim.
Çok iyi bir ödev oldugunu söyleyemeyeceğim çok güzel ve ayrıntılı değil başka şekilde olduğunu düşünmüştüm. Seni seviyorum nur.
Teşekkür ederim, ödevim için gerekliydi.
Merhaba ben seker kız ebru ben bu siteyi cok begendim valla begenmiyenler begenmesin eksik var tabiki okadar olcak.
Teşekkür ederim bu siteye çok beyendim bu site olmasa baya uğraşıcaktım Tekrardan teşekkürler :)..
Bence çok kısa bana daha uzunu lazım öğretmen öyle istiyor. :((