Türkiye’de Görülen İklim Tipleri
(Performans – Proje Ödevleri)
Görüldüğü yerler: Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler ( Libya, Mısır ve İsrail hariç. Buralarda görülmeme sebebi yer şekillerinin engebesiz olmasıdır.), Avustralya’nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili’nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika’da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Türkiye’de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi’nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Kıyı boyunca kuzeye gidildikçe karakterinde değişiklikler görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. Marmara Bölgesi’nde ise Güney Marmara kıyıları ile Trakya’nın Ege kıyılarında görülür. Akdeniz iklimiyle ilgili daha çok bilgiyi İklimler sayfasında bulabilirsiniz.
Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır. Yazlar da kış kadar erken başlar ve sıcaktır fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı çok fazladır.
Görüldüğü Yerler: Ülkemizde Karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür.
Karadeniz İklimi ve Görüldüğü Yerler: Karadeniz iklimi (Okyanusal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şunlardır: Her mevsim yağışlıdır. Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm’dir. Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm’dir. Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 800-1000 mm’dir. Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C’dir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C’dir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C’dir. Yıllık sıcaklık farkı 13-15 °C’dir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.
|» “Performans Ödevleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Çok güzel bir site .Elim ağrıdı yazmaktan…
Çok güzel onun sayesinde ben valla sosyal öğretmeninden – aldım şaka bir nisan + aldım sağ ol bilgicik.
Çok teşekkürler çok iyi ve güzel bir site proje ödevimi buradan yapıyorum teşekkür ederim.
Ben başka kaynaklardan 4 iklim diye bulnuştum ek olarak marmara iklimi de vardı ne yapmam gerekiyor??
Bence bu site güzel. Bu site olmasaydı ödewimi ayrıntılı yapamazdımm. Saygılarımızla..
Fena değil iyi bir ödev sitesi çok olmasada beğendim benimde kafam karıştı dilaracım.
Çok güzel işime yaradı ama bir marmara olsaymış daha güzel olucakmış ama yinede çok teşekürler 5 aldım.
Merhaba ben Cemre Nur seda .Bu site çok güzel her konu ile ilgili araştırma yapmak zevkli.
Güzel bir site işşallah ödevimden 5 alırım. Benimde biraz elim ağırdı. 🙂 Ama olsun siteniz çok işime yaradı arkadaşlarımda tavsiye ettim.Çok sağalun.
Teşşekkür ederim.
Marmara iklimi biraz işinize yarar ödev konusunda: Bu iklim tipi adını verdiği sadece marmara bölgesinde olur. Karadeniz, akdeniz ve karasalniklimler arasında geçiş özelliği gösterir.
Çok teşekkürler çok iyi ve güzel bir site proje ödevimi buradan yapıyorum teşekkür ederim…
Yani işime yaradı ama pek beğenmedim bu siteyi.
Arkadaşlar,ben başka siteleri incelyerek ve kendi bilgimi kullanarak şu yazılar buldum ve yazdım:
Marmara iklimi, Marmara Bölgesi’nin kuzey Ege’yi de içine alacak şekilde güney kesiminde görülür. Genel olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ (kısmen) ve Yalova şehirlerinde etkilidir.
Marmara iklimi, Karasal iklim, Karadeniz iklimi ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsünü güney ve alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkiler, yüksek kesimlerde kuzeye bakan yamaçlarda Karadeniz bitki topluluğu özelliğindeki nemli ormanlar oluşturmaktadır.
Bir geçiş kuşağında yer alan Marmara Bölgesi’nde Akdeniz ikliminin etkisi güneyden kuzeye doğru giderek azalır. İç kesimlerdeki Bilecik yöresiyle Ergene Havzasına doğru ise step ikliminin özellikleri görülür. Kesintisiz dağ engelleri olmadığından bölgenin birçok kesimi Balkan Yarımadasının, bazı kesimleri de İç Anadolu Bölgesi’nin etkilerine açıktır. Bu nedenle bazı kışlar bölgenin kıyılarını bile etkileyen soğuk baskıları, bazı yazlar ise ağır sıcak dalgaları görülür.
Kıyı boyunca 5–6 °C olan en soğuk ay ortalama sıcaklığı iç kesimlere doğru gidildikçe azalır.Karasal etkilere açık Tekirdağ 4,3 °C ile öteki kıyı yerleşmelerine göre daha düşük bir ortalamaya sahiptir. Güney Marmara Bölümü’nde de en soğuk ay ortalamaları yaklaşık 5 °C dir. En sıcak ay ortalamaları hiçbir yerde 21 °C’nin altına inmediği gibi hiçbir yerde de 25 °C’yi bulmaz. Marmara Bölgesi’nde günümüze değinen düşük sıcaklık Bursa’da -25,7 °C (9 Şubat 1929), en yüksek sıcaklık ise Balıkesir’de 43,7 °C (23 Ağustos 1958) olarak saptan-mıştır. Yağış rejimi bakımından Akdeniz yağış rejiminin hafiflemiş biçimi görülür. En kurak mevsim yaz, en yağışlı mevsim ise kıştır. Yıllık ortalama yağış miktarı genelde 500-1.00 mm arasında değişir. Bölgede ortalama kar yağışlı gün sayısı genellikle 10 günden azdır. İç kesimlerde bulunan ve İç Anadolu’ya yakınlığı iklim olaylarına yansıyan Bilecik’te ise kar yağışlı gün sayısı 19,5 gündür.
Yukarıdaki yazılardan yararlandıysanız ne mutlu bana. Bu arada bu sitenin sahibine sesleniyorum çok iyi bir yazı yazmışsının pembe yerde. Yani çok haklısınız. Bu devirde gençler hep düzgün olmayan olumsuz kelimeler kullanıyorlar bu uyarıyı yaparak en doğrusunu yapmışsınız. Çok teşekkürler siteden çok yararlandım ve umarım yorumumu paylaşırsınız iyi günler…
Çok güzel anlatılmış.
Öğretmenim eger bu siteye baktıysanız ben bu siteden yardım aldım ve bu odevi verdiginiz için girdim bu siteye gerekli cumlelri aldım ve pc yi kapattım. Ayrıca bu sitede emegi gecen butun arkadaslarıma tekrar tesekkur ediyorum. Ayrıca bir şey istiyorum su gibi [tşk, slm, nbr, sa´, afk, pc] kısaltmaları kaldırmak icin bir grafik hazırlaya bilirseniz sevinirim iyi gunler.
O kadar çok işime yaradıki ödevden 100 aldım yupi.
Çok teşekkür ederim yorumumu yayınladığınız için ve bir şey daha soracağım. İklimin insan üzerinde etkisi maddeler halinde bulduysanız yorum halinde yazar mısınız ?
Ben bu sayfadakı seyleri okudum ve çok işime yaradı.
Çok güzel anlatılmış. Teşekkür ederim.
İyikide bu siteye girmişim yoksa Sosyal Öğretmeni evirir çevirir bir sağ kroşe bir sol kroşe kendime zor gelirdim . 😀