Türkiye’de Görülen İklim Tipleri
(Performans – Proje Ödevleri)
Görüldüğü yerler: Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler ( Libya, Mısır ve İsrail hariç. Buralarda görülmeme sebebi yer şekillerinin engebesiz olmasıdır.), Avustralya’nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili’nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika’da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Türkiye’de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi’nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Kıyı boyunca kuzeye gidildikçe karakterinde değişiklikler görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. Marmara Bölgesi’nde ise Güney Marmara kıyıları ile Trakya’nın Ege kıyılarında görülür. Akdeniz iklimiyle ilgili daha çok bilgiyi İklimler sayfasında bulabilirsiniz.
Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır. Yazlar da kış kadar erken başlar ve sıcaktır fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı çok fazladır.
Görüldüğü Yerler: Ülkemizde Karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür.
Karadeniz İklimi ve Görüldüğü Yerler: Karadeniz iklimi (Okyanusal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şunlardır: Her mevsim yağışlıdır. Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm’dir. Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm’dir. Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 800-1000 mm’dir. Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C’dir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C’dir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C’dir. Yıllık sıcaklık farkı 13-15 °C’dir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.
|» “Performans Ödevleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Bence arkadaşlar hepinize katılıyorum. Neden diye sorarsanız çok güzel bilgiler verilmiştir…
Ben bu siteyi sevdim bu site sayesinde ders notlarımdan yüksek alıcam iyiki böyle bir site var.
Bu site güzel ve kısa yazılı şeyler var beğendim.
Benim istediğim gibi bir site değildir doğrusu. 😀
Bu kadar güzel bir site görmemiştim. Çok eğlenceli aktiviteler var. Bütün siteler böyle olsaydı ,bence bütün çocuklar daha başarılı olurdu teşekkürler eğitime katkılarınızdan dolayı.
Çok güzel olmus performans ödevim vardı ödevimi kolaycana bitirdim..
Bu siteyi hazırladığınız için size çok teşekkür ederim sizin sayenizde performans ödevimi yapabildim.
Çok güzel olmuş çok işime yaradı teşekkürler.
Çok güzel fakat bizim hoca bide üniversite hocasıyla konuyla ilgili röpörtaj yapın dedi.Ben üniversite hocasına hangi soruları soracağım hakkında bilgi almak istiyorum aralık’ın ilk haftası öden teslim tarihi 2 gün sonra girdiğimde sitenizde görnek istiyorum.Teşekkürler.
Çok teşekkür ederim kim bu yazıyı yazdıysa teşekkür ederim.
Çok sağolun çok gerekliydi öğretmen de detaylı istiyodu on numara. 🙂
İyi ki böyle bir site açmışsınız…
Çok işime yaradı… 😀
Bu sitelerin nerde olacağını biliyorum a paris te bu gibi sitelerin binasısın içinde gezdim.
Çok güzel sağolun kardeşlerim.. Teşekkür ederim..
Çok güzel mükemmel ödevimi yapmama yardımcı oldu.
İstediğim her şey var. 🙂
Çok güzel ama kimse şiddetli karasal iklimi bilmiyor.
Teşekkürler…
Kardeşler bana bir ajans adı verirmisiniz kendiniz bulun istediğiniz olsun he bir yardım edin…
Ben her zaman performanslarımı buradan yapıyorum.Hocada çoğunlukla yüz veriyor.Arkadaşlarıma da bu siteyi önereceğim.Bu site çok güzel bir site.:))
Çok güzel buaradan performans ödevimi yaptım 100 aldımm en iyi site burası.