Türkiye’nin Barajları

Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Güneydoğu Bölgesi'ndeki Atatürk Barajı, Adıyaman ile Şanlıurfa illeri arasında bulunan ve Fırat Nehri üzerine kurulan enerji ve sulama barajıdır. GAP Projesi çerçevesinde Karakaya Barajı'nın 180 metre mansabında kurulmuştur.

Atatürk Barajı 1983 tarihinde yapımına başlanmış ve 1994 tarihinde bitirilmiştir. Atatürk Barajı'nda 84,4 milyon m³ kaya ve toprak dolgu kullanılmış ve yapı itibarıyla Atatürk Barajı dünyadaki barajlar arasında 6. büyük baraj olarak bilinmektedir. Atatürk Barajı'nın meydana getirdiği Göl 817 km²dir. 169 metre yüksekliğe sahip olan Atatürk Baraj Gölü'nün hacmi 48.700 hm³'tür. Atatürk baraj duvarının uzunluğu 1644 eni ise 15 metredir.

Atatürk Hidroelektrik Santrali 8 ünite ile yapılandırılmış ve her ünite 300 MW güce sahip olan toplam 2400 MW gücüyle yıllık 8900 GWh elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahiptir. Atatürk Hidroelektrik Santrali faaliyete geçtiği günden 2018 yılına kadar yaklaşık 200 milyar KWh enerji üretmiştir. Bu da yaklaşık olarak 20 milyar dolarlık bir değere tekabül etmektedir. Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali Türkiye üzerindeki hidroelektrik santrallerinin ürettiği enerjinin yüzde 20'sini tek başına üretmektedir.

Atatürk Hidroelektrik Santrali dolgu hacmi açısından dünyanın altıncı en büyük barajı ve aynı zamanda Hidroelektrik Santrali açısından da dünyanın en büyük 5. santralidir. Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali, toplamda su depolama hacmi 48,7 milyar m³ olan Atatürk Barajı'nın yıllık ortalama su akışı ise 26654 milyar m³tür. Şanlıurfa Tüneli'nin tamamlanması ile birlikte toplamda 1.43 milyon dönüm arazi sulanır hale gelmiştir.

Atatürk Barajı'nın Türkiye'ye sağladığı yıllık gelir 3 milyar dolar civarındadır. 2018 yılı itibariyle 2 milyon kişiye istihdam sağlayan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir.

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Keban Barajı Doğu Anadolu Bölgesi'nde Elazığ ilinin Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerine elektrik üretimi amacıyla kurulmuş bir barajdır. 1975 yılında yapımı tamamlanan Keban Barajı 210 metre yüksekliğe ve 31000 hm³ göl hacmine sahiptir. Gölalanı 675 km² olan Keban Barajı beton ağırlıklı ve kaya dolgusuyla yapılmıştır. Türkiye'nin Atatürk Barajı'ndan sonraki en büyük yapay gölü olan Keban Barajı Van Gölü, Tuz Gölü ve Atatürk Baraj Gölünden sonra 4. sırada bulunmaktadır.

Keban Barajı'nın uzunluğu Murat Nehri Vadisi ile birlikte 125 kilometredir. Elektrik enerjisi üretiminin yanında su avcılığı ve balık üretimi faaliyetlerinin de gerçekleştirildiği Keban Barajında eğlence ve mesire yerleri de vardır. Türkiye'nin enerji yatırımlarından olan Keban Barajı 1330 megawatt gücüne sahip olup yıllık 6 milyar KWh enerji üretmektedir. Keban Barajı Karasu ve Murat Nehri'nin Fırat Nehri ile birleştiği yerin 10 kilometre aşağısında dar bir boğazla inşa edilmiştir. Keban Barajı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir.

Karakaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesi sınırları içerisinde inşa edilen Karakaya Barajı elektrik enerjisi üretme maksadıyla 1987 yılında yapılmış ve barajın yapılmasıyla beraber birçok köy sular altında kalmıştır. Adını üzerine kurulduğu Karakaya Köyü'nden alan baraj 2 milyon m³ gövde hacmine 173 metre yüksekliğe ve 268 kilometre kare göl alanına sahiptir.

Karakaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali 1800 megawatt gücü ile yılda 7355 GWh'lik elektrik enerjisi üretmektedir. Kömürhan Köprüsü ve İsmetpaşa Demiryolu Köprüsü Karakaya Barajı üzerinde bulunan 2 büyük köprüdür. Arakaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali Devlet Su İşleri tarafından yönetilmektedir.

Hirfanlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Hirfanlı Barajı Kızılırmak üzerine kurulmuş Kırşehir ile Şereflikoçhisar arasındaki 1959 yılında inşa edilmiş olan enerji üretimine taşkın kontrolüne yönelik yapılmış bir barajdır. Gövdesi kaya dolgusuyla yapılan baraj 2 milyon m³ gövde hacmine ve 78 metre akarsu yüksekliğine sahiptir. 5980 hm³ göl hacmine sahip olan Hirfanlı Barajı 128 megawatt güç kapasitesi ile yıllık 400 GWh elektrik enerjisi üretmektedir. 78 metre kaya dolgu yüksekliği ile Hirfanlı Barajı hem elektrik üretiminde hem de içme suyu ihtiyacını da kullanılmaktadır. Türkiye'nin en büyük barajlarından birisi olan Hirfanlı Barajını Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yönetmektedir.

Sarıyar Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Ankara'nın Nallıhan ilçesinde bulunan Sarıyar Barajı adıyla Hasan Polatkan Barajı; Sakarya Nehri üzerinde 1956 yılında inşa edilmiştir. Hidroelektrik enerji üretimi ihtiyacını şılamak üzere kurulan baraj, beton ağırlık tipi ile inşa edilmiş ve 568.000 m³ gövde hacmine sahiptir. Akarsu yatağından yüksekliği 90 metre olan Sarıyar Barajı 1980 m³ göl hacmine sahiptir.

Sarıyar Barajı 160 megawatt gücü ile yıllık 378 GWh saat elektrik enerjisi üretmekte ve 4 alternatör ile çalışmaktadır. Türkiye'nin en büyük altıncı baraj gölü olan Sarıyar Barajı aynı zamanda Türkiye'nin ilk büyük hidroelektrik santrali olarak da kurulmuştur. Türkiye'nin tek santral atölyesine sahip olan Sarıyar Barajı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir.

Seyhan Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Seyhan Barajı Adana'nın 15 kilometre kuzeyinde 850 bin dönüm arazi üzerinde Seyhan Nehri'nin Adana'da ve Seyhan'da olacağı sel baskınından kurtarmak için yapılmış, aynı zamanda elektrik enerjisi elde edilmeye başlanmıştır. Toprak dolgu tipi ile yapılan Seyhan Barajı 1956 yılında hizmete girmiş ve 25 milyon dolara mal olmuştur. 7 milyon 500 bin m³ gövde hacmine sahip olan Seyhan Barajı akarsu yatağından 54 metre yüksekliktedir.

Seyhan Barajı'nın göl hacmi 1200 hm³ olup sulama amacıyla 174 bin hektar araziye su temin etmektedir. 18'er megavatlık 3 üniteye sahip olan Seyhan Barajı 54 megawatt güç ile yıllık toplamda 350 milyon kilovat elektrik enerjisi üretmektedir.

Kılıçkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Kılıçkaya Barajı Sivas'ın Suşehri ilçesi ile Giresun Şebinkarahisar ilçeleri arasında inşa edilmiş olan ve Kelkit Nehri üzerinde elektrik enerjisi amacıyla yapılan bir barajdır. 1990'da inşaatı tamamlanan Kılıçkaya Barajı 64 km² göl alanına sahiptir. Toprak dolgu tipi ile yapılan barajın hacmi 7 milyon m³, akarsu yatağından yüksekliği ise 134 metredir. Kılıçkaya Barajı 124 megawatt güç ile yıllık 332 GWh'lık elektrik enerjisi elde etmektedir.

Aslantaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Aslantaş Barajı Ceyhan Nehri üzerine kurulmuş Osmaniye'de sulama, taşkın kontrolü ve elektrik enerjisi üretimi amaçlarıyla 1984 yılında inşa edilmiştir. Toprak dolgu tipi ile inşa edilen barajın gövde hacmi 8 milyon 493 bin m³, akarsu yatağından yüksekliği ise 95 metredir. 1150 hm³ göl hacmine sahip olan Aslantaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali Osmaniye bölgesinde 150 bin hektar alanı sulamak için kullanılmaktadır. 138 megawatt güç kapasitesi ile Aslantaş Hidroelektrik Santrali yıllık 569 GWh elektrik enerjisi üretmektedir.

Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali Manisa sınırları içerisinde bulunup Gediz Nehri üzerine inşa edilmiştir. Sulama, taşkın kontrolü ve elektrik enerjisi üretimi amaçlarıyla yapılmış olan Demirköprü Barajı 1960 yılında tamamlanmıştır. Toprak dolgu tipi ile inşa edilen baraj gövde hacmi 4 milyon 300 bin m³, akarsu yatağından yüksekliği ise 74 metredir. 1320 hm³ göl hacmine sahip olan Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 69 megawatt güç kapasitesi ile Demirköprü Hidroelektrik Santrali yıllık 193 GWh elektrik enerjisi üretmek de ve yaklaşık olarak 100 bin hektarlık bir alanı sulamaktadır.

Bölgelere Göre Diğer Hidroelektrik Santralleri

Akdeniz Bölgesi Hidroelektrik Santralleri

  1. Berke Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  2. Çatalan Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  3. Dim Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  4. Gezende Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  5. Kasımlar 1-2 Hidroelektrik Santrali
  6. Karacaören 1 Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  7. Kılavuzlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  8. Manavgat Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  9. Menzelet Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  10. Oymapınar Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  11. Sır Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Ege Bölgesi Hidroelektrik Santralleri

  1. Adıgüzel Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  2. Akköprü barajı ve Hidroelektrik Santrali
  3. Cindere Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  4. Çine Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  5. Esen-1 Hidroelektrik Santrali
  6. Esen-2 Hidroelektrik Santrali
  7. Kemer Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Doğu Anadolu Bölgesi Hidroelektrik Santralleri

  1. Alparslan-1 Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  2. Çıldır Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  3. Kayabeyi Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  4. Kığı Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  5. Koçköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  6. Kuzgun Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  7. Özlüce Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  8. Tezcan Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  9. Uzunçır Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  10. Zernek Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hidroelektrik Santralleri

  1. Batman Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  2. Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  3. Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  4. Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  5. Karkamış Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  6. Kralkızı Barajı ve Hidroelektrik Santrali

İç Anadolu Bölgesi Hidroelektrik Santralleri

  1. Bahçelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  2. Çamlıgöze Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  3. Ermenek Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  4. Gökçekaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  5. Gürsöğüt Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  6. Kapulukaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  7. Kargı Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  8. Kesikköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  9. Mursal Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  10. Süreyyabey Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  11. Yenice Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Marmara Bölgesi Hidroelektrik Santralleri

  1. Çınarcık Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  2. Gönen Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  3. Manyas Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Karadeniz Bölgesi Hidroelektrik Santralleri

  1. Almus Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  2. Ataköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  3. Atasu Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  4. Borçka Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  5. Derbent Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  6. Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  7. Hasan Uğurlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  8. Kızılcapınar Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  9. Kirazlıköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  10. Köprübaşı Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  11. Kürtün Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  12. Muratlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  13. Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  14. Suat Uğurlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  15. Topçam barajı ve Hidroelektrik Santrali
  16. Torul Barajı ve Hidroelektrik Santrali
  17. Yaşmaklı Barajı ve Hidroelektrik Santrali

 

Bölgelere Göre Türkiye'nin Diğer Barajları

Akdeniz Bölgesi Barajları

  1. Berdan Barajı
  2. Çaldır Barajı
  3. Karamanlı Barajı
  4. Adatepe Barajı
  5. Alakır Barajı
  6. Ayvalı Barajı
  7. Bademli Barajı
  8. Berkay Barajı
  9. Berdan Barajı
  10. Çavdır Barajı
  11. Çay Boğazı Barajı
  12. Kalecik Barajı
  13. Karaçal Barajı
  14. Karamanlı Barajı
  15. Kartalkaya Barajı
  16. Kızılsu Barajı
  17. Korkuteli Barajı
  18. Kozan Barajı
  19. Kozağacı Barajı
  20. Mehmetli Barajı
  21. Nergisli Barajı
  22. Onaç-1 Barajı
  23. Onaç-2 Barajı
  24. Sorgun Barajı
  25. Sücüllü Barajı
  26. Tahtaköprü Barajı
  27. Uluborlu Barajı
  28. Yapraklı Barajı
  29. Yârseli Barajı
  30. Yayladağı Barajı 

Ege Bölgesi Barajları

  1. Adnan Menderes Barajı
  2. Afşar Barajı
  3. Akdeğirmen Barajı
  4. Akgedik Barajı
  5. Alaçatı Barajı
  6. Balçova Barajı
  7. Bayır Barajı
  8. Beşkarış Barajı
  9. Beydağı Barajı
  10. Buldan Barajı
  11. Çaltıkoru Barajı
  12. Çavdarhisar Barajı
  13. Enne Barajı
  14. Kütahya Hasanlar Barajı
  15. Geyik Barajı
  16. Gökpınar Barajı
  17. Gölmarmara Barajı
  18. Gördes Barajı
  19. Güzelhisar Barajı
  20. Işıklı Gölü Barajı
  21. İkizdere Barajı
  22. Karacasu Barajı
  23. Kavakdere Barajı
  24. Kayaboğazı Barajı
  25. Kestel Barajı
  26. Kureyşler Barajı
  27. Küçükler Barajı
  28. Marmaris Barajı
  29. Mumcular Barajı
  30. Örenler Barajı
  31. Seferihisar Barajı
  32. Selevir Barajı
  33. Sevişler Barajı
  34. Seyitler Barajı
  35. Söğüt Barajı
  36. Tahtalı Barajı
  37. Topçam Barajı
  38. Ürkmez Barajı
  39. Yaylakavak Barajı
  40. Yenidere Barajı
  41. Yenikapı Barajı
  42. Yortanlı Barajı

[ad3]

Doğu Anadolu Bölgesi Barajları

  1. Arpaçay Barajı
  2. Başköy Barajı
  3. Bayburt Barajı
  4. Boztepe Barajı
  5. Cip Barajı
  6. Demirdöven Barajı
  7. Dilimli Barajı
  8. Erzincan Barajı
  9. Gayt Barajı
  10. Gülbahar Barajı
  11. Kalecik Barajı
  12. Kapıkaya Barajı
  13. Medik Barajı
  14. Morgedik Barajı
  15. Narman Şehitler Barajı
  16. Palandöken Barajı
  17. Patnos Barajı
  18. Pazaryolu Barajı
  19. Polat Barajı
  20. Sarımehmet Barajı
  21. Sultansuyu Barajı
  22. Sürgü Barajı
  23. Yazıcı Barajı
  24. Yoncalı Barajı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Barajları

  1. Devegeçidi Barajı
  2. Dumluca Barajı
  3. Göksu Barajı
  4. Hacıhıdır Barajı
  5. Hancağız Barajı
  6. Kayacık Barajı
  7. Seve Barajı

İç Anadolu Bölgesi Barajları

  1. 4 Eylül Barajı
  2. Ağcaşar Barajı
  3. Akhasan Barajı
  4. Akkaya Barajı
  5. Akköy Barajı
  6. Akyar Barajı
  7. Altınapa Barajı
  8. Altınhisar Barajı
  9. Apa Barajı
  10. Asartepe Barajı
  11. Aşağıkaraören Barajı
  12. Ayhanlar Barajı
  13. Ayrancı Barajı
  14. Bayındır Barajı
  15. Beylikova Barajı
  16. Bozkır Barajı
  17. Çamlıdere Barajı
  18. Çatören Barajı
  19. Çoğun Barajı
  20. Çubuk-1 Barajı
  21. Çubuk-2 Barajı
  22. Damsa Barajı
  23. Deliçay Barajı
  24. Derebucak Barajı
  25. Doyduk Barajı
  26. Eğrekkaya Barajı
  27. Eşmekaya Barajı
  28. Gazibey Barajı
  29. Gebere Barajı
  30. Gelingüllü Barajı
  31. Gödet Barajı
  32. Gölova Barajı
  33. Güldürcek Barajı
  34. Gümüşler Barajı
  35. Brala Barajı
  36. İmranlı Barajı
  37. İvriz Barajı
  38. Karacalar Barajı
  39. Karaova Barajı
  40. Kaymaz Barajı
  41. Kovalı Barajı
  42. Kunduzlar Barajı
  43. Kurtboğazı Barajı
  44. Kuzfındık Barajı
  45. Kültepe Barajı
  46. Maksutlu Barajı
  47. Mamasın Barajı
  48. May Barajı
  49. Murtaza Barajı
  50. Musaözü Barajı
  51. Özen Barajı
  52. Porsuk Barajı
  53. Sarıoğlan Barajı
  54. Sıdıklı Barajı
  55. Sille Barajı
  56. Tatlarin Barajı
  57. Uzunlu Barajı
  58. Yahyasaray Barajı
  59. Yapıaltın Barajı
  60. Yeşilburç Barajı
  61. Yamula Barajı

Marmara Bölgesi Barajları

  1. Alibey Barajı
  2. Altın Yazı Barajı
  3. Armağan Barajı
  4. Atikhisar Barajı
  5. Ayvacık Barajı
  6. Babasultan Barajı
  7. Bakacak Barajı
  8. Bayramdere Barajı
  9. Bayramiç Barajı
  10. Boğazköy Barajı
  11. Küçükçekmece Barajı
  12. Büyükorhan Barajı
  13. Çakmak Barajı
  14. Çamköy Barajı
  15. Çaygören Barajı
  16. Çokal Barajı
  17. Darıdere Barajı
  18. Darlık Barajı
  19. Demirtaş Barajı
  20. Doğancı-1 Barajı
  21. Doğancı-2 Barajı
  22. Barajı
  23. Elmalı-2 Barajı
  24. Gökçeada Barajı
  25. Gölbaşı Barajı
  26. Günyurdu Barajı
  27. Hamzadere Barajı
  28. Hasanağa Barajı
  29. Havran Barajı
  30. İkizcetepeler Barajı
  31. Kadıköy Barajı
  32. Karademir Barajı
  33. Kayalıköy Barajı
  34. Kırklareli Barajı
  35. Kızıldamlar Barajı
  36. Kirazdere Barajı
  37. Koyuntepe Barajı
  38. Madra Barajı
  39. Ömerli Barajı
  40. Sarıbeyler Barajı
  41. Sazlıdere Barajı
  42. Sultanköy Barajı
  43. Süloğlu Barajı
  44. Taşoluk Barajı
  45. Tayfur Barajı
  46. Terkos Barajı
  47. Umurbey Barajı

Karadeniz Bölgesi Barajları

  1. Alaca Barajı
  2. Aladere Çam Barajı
  3. Alpu Barajı
  4. Belpınar Barajı
  5. Beyler Barajı
  6. Bezirgân Barajı
  7. Boztepe Barajı
  8. Çakmak Barajı
  9. Çatak Barajı
  10. Çorum Barajı
  11. Demirözü Barajı
  12. Derinöz Barajı
  13. Dodurga Barajı
  14. Erfelek Barajı
  15. Germeçtepe Barajı
  16. Gökçebel Barajı
  17. Gülüç Barajı
  18. Güzelce Barajı
  19. Hasanlar Barajı
  20. Hatap Barajı
  21. Karaçomak Barajı
  22. Karadere Barajı
  23. Koçhisar Barajı
  24. Koruluk Barajı
  25. Kozlu Barajı
  26. Köse Barajı
  27. Kulaksızlar Barajı
  28. Ondokuzmayıs Barajı
  29. Saraydüzü Barajı
  30. Sarayözü Barajı
  31. Tortum Barajı
  32. Uluköy Barajı
  33. Vezirköprü Barajı
  34. Yedikır Barajı
  35. Yenihayat Barajı
Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)