Türklük Bilginizi Sınayın!
Geçen gün Türk Dili, Kültürü ve Tarihi üzerine temel bilgilerin sınanacağı bir “test” hazırlamayı düşünmüştüm. Bu alanda binlerce soru hazırlanabilir; fakat ben “temel” bilgiler sınansın istedim. Böylece genç – yetişkin herkesin Türklüğü hakkında bilmesi gereken bilgileri ne derecede bildiklerini sınayabilmeleri için bir test geliştirmek istedim. Hazır ağ üzerinde böyle bir çalışma yokken, bir şeyler hazırlamak için işe koyuldum.
Temel bilgileri sorgulamak gerektiği için, sorular hazırlanırken biraz sıkıntı yaşanabiliyor. Çünkü her ne kadar “temel” düzeyde kalacak sorular oluşturmaya çalışsanız da, sorular bazen ayrıntıya kaçabiliyor veya ilgi alanı gerektirecek sorular olabiliyor. Ben, ilk başta tek test için hazırladığım “35 soru” ile, daha sonradan iki aşamada sınama yapabileceğimizi düşündüm ve soruları ikiye böldüm. Böylece hem “temel” hem de “ayrıntı” bilgileri sınamış olacağız.
Aslında soru sayısını arttırarak daha kapsamlı bir test oluşturabilirdim; fakat hem sizleri sıkmaması hem de sınamanın amacından çıkmaması için “birinci aşama“yı 15; “ikinci aşama“yı ise 20 sorudan oluşturmayı uygun gördüm. Eğer sorularda, seçeneklerde veya yanıtlarda bilgi ve yazım yanlışı görürseniz, bana bildirmeniz çok iyi olacaktır. Ayrıca oraya eklenmesini istediğiniz özgün ve güzel sorular yazarsanız, ekleme yapabiliriz.Soruları çözdükten sonra görebileceğiniz bir bağlantıyla soruların yanıtlarını öğrenebilirsiniz. Yanıtları kısaca yazmak yerine, birazcık açıklayarak sunmak istedim. Böylece yanlış yaptığınız yanıtları o sayfalar aracılığıyla öğrenebilir ve konu hakkında çok ayrıntılı olmayan kısa bilgilere sahip olabilirsiniz.
“Birinci aşama” sınamada temel Türklük bilgilerinden oluşan 15 soru bulunmaktadır. “İkinci aşama” sınamada ise biraz daha ayrıntılı olarak nitelendirilebilecek 20 soru bulunmaktadır. Şimdi aşağıdaki bağlantılara dokunarak Türklük bilginizi sınayabilirsiniz.
Umarım işe yarar bir çalışma olmuştur. Yukarıda da dediğim gibi testte eksik veya yanlış görürseniz lütfen yorum ile bunu bildirin ki gerekli düzenlemeleri yapabileyim. Ayrıca sonuçları da paylaşırsanız, toplumumuzun bu alanda ne kadar bilgili olduğunu da görmüş oluruz. (:
Bu çalışmada çok fazla katkısı olan Tuğca kardeşime ve Uğur‘a teşekkür etmeyi de unutmayayım.
%%FORM%%
Sınav Adı: Türklük Bilginizi Sınayın (Aşama - 1)
Soru Sayısı: %%TOTAL%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Doğru yüzdesi: %%PERCENTAGE%%
Sınav İçin Verilen Süre: %%TIME_ALLOWED%% sn
Kullanılan Süre: %%TIME_USED%% sn
Değerlendirme Sonucu: %%RATING%%
Oops! We could not locate your form.
%%FORM%%
Sınav Adı: Türklük Bilginizi Sınayın (Aşama - 2)
Soru Sayısı: %%TOTAL%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Doğru yüzdesi: %%PERCENTAGE%%
Sınav İçin Verilen Süre: %%TIME_ALLOWED%% sn
Kullanılan Süre: %%TIME_USED%% sn
Değerlendirme Sonucu: %%RATING%%
Oops! We could not locate your form.
Türklük ne kadar güzel bir şey değil mi? Ya bazen arkadaşlarım keşke amerikan (mesela) olarak doğsaydım diyorlar, deli oluyorum. Ya böyle düşünen herkese diyorum sizi Türkiye’de tutan yok. Bazıların da çıkıp Türklük yüzünden ilkeliz demeleri hele de bunun Türkiye için önemli biri (ismini sölemek isterdim ama sitede buna izin veriliyor mu bilmiyorum) olması inanın beni çok üzüyor. Bazen aklıma Atatürk’üm geliyor. Yazık diyorum, yazık bu kadar emeğine! Ayrıca sorularda da %100 yapmak beni gururlandırdı doğrusu. =)
İstiklal Marşı Türk ordusuna değil Türk milletine yazılmıştır. M.Akif Ersoy’un açıklamasında ‘O milletin ortak eseridir. Onu ben değil milletim yazmıştır.’ demiştir. Bir başka açıklamasında ise ‘Onu Yüce Türk Milleti ve kahraman ordusu için yazdım.’ demiştir. Yani Bir soru yanlış arkadaşım.
Bünsal,
İstiklal Marşı, Türk Ulusu için de yazılmış olabilir; fakat Akif, eserinin en üstüne “Kahraman Ordumuza” yazarak ithafta bulunmuştur. Bunun için soruda bir yanlışlık yoktur. Konuyu derinlemesine araştırmanızı öneririm.
Ayrıca – eğer eski yazı ile yazılmış metinleri okuyabiliyorsanız – aşağıdaki resme bakmanızı öneririm. Ortada “Kahraman ordumuza” yazıyor.
Ellerinize sağlık… Gerçekten yerinde biz çalışma olmuş. Bu anlamlı günde böyle bir çalışmayı görmek yeterince umut verici. Tüm ülküdaşların 3 Mayıs Türkçüler Gününü kutluyorum.
Eyvallah arkadaşım. biz lise öğrencisi olunca lisede gördüğümüz kadaryla bilioruz. yahu testin 1. cisini %100 2.sini ise %93 çıktı. O işte o soru yaktı beni. Ondan yazdım yani. Ben öğrendiğim ve okuduğum kadarıyla söyledim bunu. İyiki söyledin. Hoca bir daha Millet için yazılmış derse, senin taktiği uyguluyacağım. Çok sağ ol öğrenmiş oldum.
Çok güzel ve yerinde bir çalışma olmuş. Bütün arkadaşlarıma önereceğim. Bilgisayarın başına oturup bizim kültürümüz dışında herşeyle ugraşacagımıza, kültürümüzü, Türklüğümüzü araştıralım.
Burada öğrenilmesi gereken neredeyse tüm her şey var. Siteyi kuranlara minnet borçluyuz. Onlara çok teşekkür ederim.
Saygılarımla…
Rabia
Gercekten muthiş bır şey. Bilmediklerimizi oğrenıp bılgı sahıbı olabılıyoruz. Test yontemını cok begendim. Hazırlayanlara teşekkur ederim…
Testi beğendim daha fazla soru olabilirdi ama. Ayrıyetten tarih bölümüne daha fazla bilgi eklenirse iyi olur. Başarılar.
Türklük bilginizi sınayın adlı testte Türk adını kullanan ilk Türk devleti KökTürkler değil GökTürklerdir. Değiştirmeniz önemle rica olunur. Çünkü siteye giren küçük çocukların veya bunu bilmeyenlerin yanlış şeyler öğrenmelerini istemeyiz.
Doa,
Sizin “GökTürkler” diye bildiğiniz devletin gerçek adı “KökTürkler”dir. Dilimizdeki bazı ses değişiklikleri nedeniyle “kök” sözcüğü, “gök” sözcüğüne dönüşmüştür. Bu nedenle şanlı tarihimize bir kere göz atıp, daha sonra bu konuda eleştirilerinizi sunmanızın doğru olacağını düşünüyorum. Zira aynı şeyleri başka ortamlarda söyleyip küçük düşürülmenizi istemem.
Esen kalın…
Aşağıdakilerden hangisi bir Türk lehçesi değildir?
Azerice
Tatarca
Kırgızca
Soğdca
Gagauzca
Soru yanlış arkadaşlar. Lehçesi değil şivesi olacak çünkü Türkçe’nin iki lehçesi vardır yakutça ve çuaşça…
İrem Hanım,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum. Lehçe ile şive arasındaki temel farkı, “biçimsel yapının” ve “sözcük dağarcığının” belirlediğini düşünüp, Türkçenin tarihsel gelişimini göz önünde bulunduracak olursak; söylediğiniz doğru olarak kabul edilebilir. Fakat bu geçmişten beri bir tartışma konusu olmuştur.
Bazı Türkologlara göre Türkçenin iki tane lehçesi vardır: Çuvaşça ve Yakutça. Hatta buna Halaçça’yı ekleyenler de vardır. Diğer görüşe göre Kazakça, Tatarca… bir “lehçe”dir. Üçüncü görüşe göre ise, bunların her biri Türkçeye bağlı bir “dil”dir. Bu tartışmaların kesin bir sonuca ulaşmadığı şu dönemlerde, Azerice, Kazakça, Kırgızca… için “Türk Lehçeleri” adı sıkça kullanılır duruma gelmiştir. Doğru veya yanlış, toplum, böyle bir adlandırmayı benimsediği için ayrılık yaratmamak ve soruyu anlaşılır kılmak adına belirttiğiniz soruda “lehçe” sözcüğünü kullanmayı uygun gördüm.
Bu konu, bu alanda uzman hocalarımız tarafından kesin olarak açıklığa kavuşturulursa, soruda düzenleme yapabiliriz.
Esen kalın…
Bu siteye bende yanlışlıkla girmiştim. Ama gerçekten çok güzel bir site ayrıca testlerin devamı da olsa güzel olur. BAŞARILAR.
Bence harika bir program hazırlamışsınız. Bilgisayarda oyun oynayacağıma burdan bilgi topluyorum. Ya işallah hiç bitmez amin.
“Lehçe, Şive” adlandırması konusunda birçok ihtilaflar bulunmasına rağmen Doğan Aksan gibi büyük Türkologlar “Şive” terimini kabul etmezler. Sıralama “ağız, lehçe ve uzak lehçe” şeklindedir.
Ağız:Bir dildeki mahalli söyleyiş farklılıklarıdır. Elazığ ağzı, Konya ağzı vs…
Lehçe: Bir dilin bilinen tarihi seyri içerisinde ayrılmış kollarına verilen isimdir. Kırgız Türkçesi, Azeri Türkçesi vs…
Uzak Lehçe: Bir dilin bilinmeyen tarihi zamanlarında ayrılmış kollarına denir. Çuvaşça ve Yakutça.
Yukarda da açıkladığım gibi şive terimi pek kabul görmüyor.”Şive” yerine “lehçe” adlandırması verilmiştir. Bizim “ağız,lehçe ve uzak lehçe” terimlerini kullanmamız daha doğru diye düşünüyorum.
Saygılarımla
Farkına vardıysanız dilimiz hakkında şüphelerimiz var. Bu da bizim ne kadar bilinçsiz olduğumuzu gösteriyor. Çünkü dilimiz hakkında bilinçli olsak bu şüpheler olmayacak. Üstelik bilinçlenmeye çalışmak yerine saçma sapan işlerle uğraşıyoruz. Bilgisayarda bu konuları araştırmak yerine küçükler oyun, büyükler kumar oynuyor. Bu gidişle başka ülkelerin dilini kullanacak, bağımsızlığımızı kaybedeceğiz. Bu yüzden bu konularda duyarlı olmamız gerekiyor.
Saygılarla…
Güzel bir test olmuş; ama ben pek başarılı olamadım. Biraz günümüze yakın sorular sorsaydınız daha iyi cevaplardık. Teşekkürler…
Ya devrimcilik nasıl bir ilke olabilir ki?
Evrem,
Devrimcilik, “inkılapçılık” ilkesinin Türkçe karşılığıdır. Bazı kavramlar, olur olmaz kişilerce kullanıldığı için sizlerin bilincinde farklı anlamlar yüklenmiş olabilir. Devrimcilik, TDK’nin de burada açıkladığı üzere “köklü ve nitelikli değişiklik” yapma ilkesidir.
Esenlikle…