Türklük Bilginizi Sınayın!
Geçen gün Türk Dili, Kültürü ve Tarihi üzerine temel bilgilerin sınanacağı bir “test” hazırlamayı düşünmüştüm. Bu alanda binlerce soru hazırlanabilir; fakat ben “temel” bilgiler sınansın istedim. Böylece genç – yetişkin herkesin Türklüğü hakkında bilmesi gereken bilgileri ne derecede bildiklerini sınayabilmeleri için bir test geliştirmek istedim. Hazır ağ üzerinde böyle bir çalışma yokken, bir şeyler hazırlamak için işe koyuldum.
Temel bilgileri sorgulamak gerektiği için, sorular hazırlanırken biraz sıkıntı yaşanabiliyor. Çünkü her ne kadar “temel” düzeyde kalacak sorular oluşturmaya çalışsanız da, sorular bazen ayrıntıya kaçabiliyor veya ilgi alanı gerektirecek sorular olabiliyor. Ben, ilk başta tek test için hazırladığım “35 soru” ile, daha sonradan iki aşamada sınama yapabileceğimizi düşündüm ve soruları ikiye böldüm. Böylece hem “temel” hem de “ayrıntı” bilgileri sınamış olacağız.
Aslında soru sayısını arttırarak daha kapsamlı bir test oluşturabilirdim; fakat hem sizleri sıkmaması hem de sınamanın amacından çıkmaması için “birinci aşama“yı 15; “ikinci aşama“yı ise 20 sorudan oluşturmayı uygun gördüm. Eğer sorularda, seçeneklerde veya yanıtlarda bilgi ve yazım yanlışı görürseniz, bana bildirmeniz çok iyi olacaktır. Ayrıca oraya eklenmesini istediğiniz özgün ve güzel sorular yazarsanız, ekleme yapabiliriz.Soruları çözdükten sonra görebileceğiniz bir bağlantıyla soruların yanıtlarını öğrenebilirsiniz. Yanıtları kısaca yazmak yerine, birazcık açıklayarak sunmak istedim. Böylece yanlış yaptığınız yanıtları o sayfalar aracılığıyla öğrenebilir ve konu hakkında çok ayrıntılı olmayan kısa bilgilere sahip olabilirsiniz.
“Birinci aşama” sınamada temel Türklük bilgilerinden oluşan 15 soru bulunmaktadır. “İkinci aşama” sınamada ise biraz daha ayrıntılı olarak nitelendirilebilecek 20 soru bulunmaktadır. Şimdi aşağıdaki bağlantılara dokunarak Türklük bilginizi sınayabilirsiniz.
Umarım işe yarar bir çalışma olmuştur. Yukarıda da dediğim gibi testte eksik veya yanlış görürseniz lütfen yorum ile bunu bildirin ki gerekli düzenlemeleri yapabileyim. Ayrıca sonuçları da paylaşırsanız, toplumumuzun bu alanda ne kadar bilgili olduğunu da görmüş oluruz. (:
Bu çalışmada çok fazla katkısı olan Tuğca kardeşime ve Uğur‘a teşekkür etmeyi de unutmayayım.
%%FORM%%
Sınav Adı: Türklük Bilginizi Sınayın (Aşama - 1)
Soru Sayısı: %%TOTAL%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Doğru yüzdesi: %%PERCENTAGE%%
Sınav İçin Verilen Süre: %%TIME_ALLOWED%% sn
Kullanılan Süre: %%TIME_USED%% sn
Değerlendirme Sonucu: %%RATING%%
Oops! We could not locate your form.
%%FORM%%
Sınav Adı: Türklük Bilginizi Sınayın (Aşama - 2)
Soru Sayısı: %%TOTAL%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Doğru yüzdesi: %%PERCENTAGE%%
Sınav İçin Verilen Süre: %%TIME_ALLOWED%% sn
Kullanılan Süre: %%TIME_USED%% sn
Değerlendirme Sonucu: %%RATING%%
Oops! We could not locate your form.
Site gerçekten çok iyi güncellenmesi gerek. 🙂
ÇOK GÜZEL OLMUŞ. GERCEKTEN BİLMEMİZ GEREKEN SORULAR HAZIRLAMISSINIZ. BUNLARI ÖĞRENMEMİZİ SAĞLADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…
Çok güzel bir site sag olun. Ben makale deneme yazıyorum TÜRKÇÜLÜKLE ilgili. Bunları yolluyabilecegim iyi bir site biliyor musunuz? Önerirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Öncelikle teşekkürler. Güzel bir paylaşım. Ancak kusur bulmak şeklinde algılamayınız bir yanlışı düzeltmek istiyorum. Azerice tabiri doğru bir tabir değildir. Azer ateş demektir ve bölgenin ismidir. Ayrıca Türkçede 2 lehçe vardır. Azerbaycan Türkçesi, Türkiye Türkçesi ya da Kazak Türkçesi gibi ayrımlar şive ismiyle adlandırılır.
Gerçekten çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Bilmemiz gereken ya da yanlış bildiğimiz o kadar çok şey varmış ki böyle bir şeyi hazırlayıp bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkürler…
Nagehan Sevindik,
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. “Azerice” yerine “Azerbaycan Türkçesi” demenin doğruluğu konusunda size katılıyorum. Bu söylemin, Türk lehçelerini – şivelerini ayrı bir dil durumuna getirip, Türkçeyi özünden ayrı düşürmeye çalışanların kullandıklarını, çoğu yerde anımsatıyorum. Fakat soruda, “… Türkçesi” biçiminde yazmam, doğru yanıtın bulunmasını kolaylaştıracağından “Azerice” biçiminde yazmayı uygun görmüştüm. Şimdi sizin de uyarınız üzerine, yanıtları yeniden düzenledim.
“Lehçe” ve “şive” konusunda ise bir iki gü içerisinde bir yazı yazacağım. Orada daha iyi anlaşılacağı üzere, Türkçenin lehçeleri veya şiveleri konusunda farklı düşünceler bulunmaktadır. O konuda da bir değişiklik gerekiyorsa, o yazının sonunda buna ulaşacağımızı düşünüyorum.
Elif Bugan,
Yazılarınızı, ağelimizin “Yazı Gönder” sayfasından bize ulaştırırsanız, burada yayımlayabiliriz.
Esen kalın…
Çok güzel olmuş. Ellerine emeğine yüreğine bilgine sağlık.
Emeği geçenlere teşekkürü bir borç bilirim, ellerine sağlık. Bu Türklük bilgisini sınayan test çok hoştu ve bu testin daha da genişletilmesini can gönülden isterim.
Valla süper olmuş ama biraz daha genişletilse daha mükemmel olur. Aslında site ziyaretçileri de soru gönderse, site yöneticileri tarafından da soruları uygunluğuna göre seçilse bence daha güzel olur gibi… Herkesin emeğine sağlık…
Siteniz gerçekten miükemmel olmuş. Elinize sağlık. Umarım Türkbirdev projesine katkıda bulunursunuz. Gerçekten arkadaşın dediği gibi de güncelleştirilmesi gerek.
Çok güzel bir site bayıldım sağ olun.
Çok güzel bir site. Sorular harika. Tesekkürler hazırlıyanlara…
Harika bir site çok beğendim… Emeği geçenlere teşekkürler.
Böyle bir site yaptıgınızdan dolayı size çok tşk ederim. Türkler’in gururu bir site diyeceğim ben bu güzel siteye. Harika bir site.
Gerçektenn ya ben bu siteye aşık oldum. Süperr bir site ya. Çok güzel yapmışlar. Bence bu diğer sitelere 10 değil 100 değil 1000 basar. 🙂 Bravo bu siteyi hazırlayanlara, tbrkler.
Çok güzel bir site ya burası müthiş.
Site de harika sorular da. Hazırlayanların ellerine sağlık.
Gerçekten güzel bir site. Hazırlayanların ellerine sağlık. 🙂
Bu siteyi yapan kişi gerçekten de süper yapmış. Ellerinize sağlık ama sadece edebiyatı ele almışsınız sanırım eger diğer dersleri de ele alırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler…
Siteniz güzel olmuş. Fakat bu siteyi biraz daha tanıtırsanız, biraz daha ilgi toplaya bilirseniz daha bir süper olcak. Örnek şey yapabilirsiniz; bazı yarışmalar yaparak öğrencileri, satranç, dama.. gibi zeka oyunlarını atarak siteye beyin cimlastiğini sevenleri ve bir de öğretmenleri çekebilecek bir şeyler yapabilirsiniz. İdealist öğretmenler buraya takılabilirlerse daha farklı fikirler ortaya koyarak tartışma odası oluşturabilirsiniz diye düşünüyorum. Kolay gelsin.