…Türkü…
(nazım biçimleri)
Türkçe ait ürün anlamındadır.Türküyü oluşturan dize grupları arasında tekrarlardan kavuştak bölümleri vardır. Türküler ezgilerine göre adlar;uzun havalar,kırık havalar(oyun havaları). Konusuna göre ise ölüm,ayrılık,savaş,çocuk,doğa…türküleri olur.
Bir ezgi ile söylenen halk şiirinin her çeşidini göstermek için türkiye'nin sözlü geleneğinde en çok kullanılan ad Türküler dir. Özel durumlarda ya da ezginin, sözlerin çeşitlemesine göre ninni, ağıt, deyiş, hava adları da kullanılmaktadır.
Türk halk edebiyatı nazım şekli ve türüdür. Ezgisi yönüyle diğer halk şiiri türlerinden ayrılır. Türküler genellikle anonimdir. İsimleri bilinen saz şairlerinin söyledikleri de giderek halka mal olmuş ve bunlar da anonimleşme eğilimine girmiştir. Türkü söylemeye “türkü yakmak” da denir. Türkü adı Türk sözcüğüne Arapça “ı” eki eklenmesiyle ortaya çıkmıştır. “Türk'e özgü” anlamına gelir.
Türkü sözcüğü ilk kez XV. Yüzyılda Doğu Türklerince kullanılmıştır. Hikmet Dizdaroğlu, Anadolu'da türkünün ilk örneğini Öksüz Dede'nin verdiğini belirtir. Türküler genellikle hece vezninin 7, 8 ve 11'li kalıplarıyla kıtalar halinde söylenir. Her kıta türkünün asıl sözlerinin bulunduğu bend ile nakarattan meydana gelir. Nakarat her bendin sonunda tekrarlanır. Bu kısım bağlama veya kavuştak diye de bilinir. Türküleri kesin ayrıma sokmak güçtür. Bir yörede yakılan türkü diğer bir yöreye şekli ve söyleniş biçimi değişerek geçebilir. Türküler ezgilerine, konularına ve yapılarına göre ayrılır.
Ezgilerine göre türküler
* Kırık havalar: Usullü ezgilerdir. Alt türleri; türkü (genelde tüm kırık havalar için, özelde diğer türlerin dışında kalanlar için kullanılır), deyiş, koşma, semah, tatyan, barana, zeybek, horon, halay, bar, bengi, sallama, güvende, oyun havası, karşılama, ağırlama, peşrev, teke zortlatması, gakgili havası, dımıdan, zil havası, fingil havası dır.
* Uzun havalar: Usulsüz ezgilerdir. Alt türleri; uzun hava (diğer türlere girmeyenler için kullanılır), barak, bozlak, gurbet havası, yas havası, tecnis, boğaz havası, elagözlü, maya, hoyrat, divan, yol havası, yayla havası, mugam dır. Ayrıca gazeller de özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halk arasında söylenmektedir.
Konularına göre türküler
Ninniler ve çocuk türküleri, tabiat üzerine türküler, aşk türküleri, kahramanlık türküleri, askerlik türküleri, tören türküleri, iş türküleri, acıklı olaylarla ilgili türküler, güldürücü türküler, karşılıklı söylenen türküler, oyun türküleri, ağıtlar.
Yapılarına göre türküler
* Mani kıt'alarından kurulu türküler: Birbirleriyle ilgili konularda söylenmiş manilerin sıralanarak ezgiyle okunmasından meydana gelir.
* Dörtlüklerle kurulu türküler.dörtlüklerle kurulu türküler adı üstünde dörtlüklerden oluşan türkülerdir.bu tür türküler de anonimdir.
Özellikleri:
1. Türkülerde konu zenginliği vardır. Aşk, ayrılık, ölüm, tabiat, kahramanlık, güzellik başlıca konularıdır.
2. Hecenin yedili, sekizli en çok da on birli kalıplarıyla yazılırlar.
3. Türküler genelde dörder mısralı bentlerden oluşur.
4. bazıları koşma şeklindedir.
5. Bazı türkülerde her bendin sonunda aynı dize veya dizeler tekrarlanır. Bu tekrarlanan dizelere nakarat (kavuştak) adı verilir. Nakaratların völçüsü bazen ana bentlerin ölçüsünden ayrı olabilir.
6. Türkülerin kafiye örgüsü genelde şöyledir: “aaab cccb dddb”, “aaabb cccbb dddbb” veya “aaabcc dddbcc eeebcc” şeklindedir.
7. Türküler ait oldukları bölgelere göre adlar alırlar.
8. Genelde anonimdirler ama söyleyeni belli olan türküler de vardır.
|» “Nazım Biçimleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
hiç güzel site değil
kımıne gore anlamlı kımıne gore anlamsız ben bu siteyi çok beyendim gerklı bilgiler var
Bence de ben de arkadaşa katılıyorum güzel degişik bir site tabi bakmasını bilene…
gercekten guzeL bir site cok işime yaradı bilgiLer evet bence de bakmasınıı bilene guzel
güzel olmuş cok işime yaradı
bence de çok güzel bir site baya işime yaradı ellerinize sağlık arkadaşlar
Benim de çok işime yaradı bn beğendim bence güzel bilgiler var.Teşekkürler arkadaşlar bilgiler için
Siteyi yapanların emeğine, ellerine sağlık. İlk ve ortaöğretim öğrencilerinin ödevleri için yararlı bir site. Bize bu ayrıcalığı sağladıkları için emeği geçen herkese teşekkür ederim..
gayet güzel bir siteymiş çok beğendm yani ellerinize sağlık
hımm sevdim ben siteyi sevmeyenler de bakmayımı bilmiyor anlamadım gitti kendin site yap o zaman adamlar ne güzel site yapmış işte yok arkadas insanlara yaranılmaz
evt çok güzel tebrikler çok beğendim başarılarınızın devamını dilerim
gerçekten çok güzel bir site aradığım her şeyi bulabiliyorum site kurucusuna teşekkürler
ya bir sözel öğrencisi olarak çok beğendim site kurucusuna çok teşekkür ederim çok faydalı bilgiler var
Sitenizle yeni tanıştım. Bilgiler yeterli ve yararlı. Arkadaşlarıma tavsiye edeceğim. Teşekkürler.
gerçekrten çok güzel ve faydalı bir site artık böyle şeylerden ödev bakmak lazım bu siteyi kurana ayreten teşekkürler sitenizz çok güzel ve faydalı aradığım tüm edebiyatın konularının bulabiliyorum
tebrik ediyorum. artık edebiyatla ilgili kafama takılan bir şey olsa tereddütsüz ‘bilgicik’i açıyorum.bilgiler anlaşılır olarak yayımlanmış.. devamını elbette bekliyorum =))
Çok güzel ve gereksiz bir site olmuş, ayrıca eklemek isterim ki bu site sayesinde ödevlerimi eksiksiz yaptığımı söyledi öğretmenim. Sağ olun var olun eyvallah
Evet çok güzel bir site
Arkadaşlarla birlikte bu siteyi çok beğeniyoruz.Her istediğimizi bulabiliyoruz.Bu siteye emeği geçen herkese çok teşekür ediyoruz.
sitenizi cok begendım aradıgım her seyı rahatlıkla bulabılıyorum siteyı yapana tesekkur ederım