…Türkü…
(Nazım Biçimleri)
Türkçe ait ürün anlamındadır.Türküyü oluşturan dize grupları arasında tekrarlardan kavuştak bölümleri vardır. Türküler ezgilerine göre adlar;uzun havalar,kırık havalar(oyun havaları). Konusuna göre ise ölüm,ayrılık,savaş,çocuk,doğa…türküleri olur.
Bir ezgi ile söylenen halk şiirinin her çeşidini göstermek için Türkiye'nin sözlü geleneğinde en çok kullanılan ad Türküler dir. Özel durumlarda ya da ezginin, sözlerin çeşitlemesine göre ninni, ağıt, deyiş, hava adları da kullanılmaktadır.
Türk halk edebiyatı nazım şekli ve türüdür. Ezgisi yönüyle diğer halk şiiri türlerinden ayrılır. Türküler genellikle anonimdir. İsimleri bilinen saz şairlerinin söyledikleri de giderek halka mal olmuş ve bunlar da anonimleşme eğilimine girmiştir. Türkü söylemeye “türkü yakmak” da denir. Türkü adı Türk sözcüğüne Arapça “ı” eki eklenmesiyle ortaya çıkmıştır. “Türk'e özgü” anlamına gelir.
Türkü sözcüğü ilk kez XV. Yüzyılda Doğu Türklerince kullanılmıştır. Hikmet Dizdaroğlu, Anadolu'da türkünün ilk örneğini Öksüz Dede'nin verdiğini belirtir. Türküler genellikle hece vezninin 7, 8 ve 11'li kalıplarıyla kıtalar halinde söylenir. Her kıta türkünün asıl sözlerinin bulunduğu bend ile nakarattan meydana gelir. Nakarat her bendin sonunda tekrarlanır. Bu kısım bağlama veya kavuştak diye de bilinir. Türküleri kesin ayrıma sokmak güçtür. Bir yörede yakılan türkü diğer bir yöreye şekli ve söyleniş biçimi değişerek geçebilir. Türküler ezgilerine, konularına ve yapılarına göre ayrılır.
Ezgilerine göre türküler
* Kırık havalar: Usullü ezgilerdir. Alt türleri; türkü (genelde tüm kırık havalar için, özelde diğer türlerin dışında kalanlar için kullanılır), deyiş, koşma, semah, tatyan, barana, zeybek, horon, halay, bar, bengi, sallama, güvende, oyun havası, karşılama, ağırlama, peşrev, teke zortlatması, gakgili havası, dımıdan, zil havası, fingil havası dır.
* Uzun havalar: Usulsüz ezgilerdir. Alt türleri; uzun hava (diğer türlere girmeyenler için kullanılır), barak, bozlak, gurbet havası, yas havası, tecnis, boğaz havası, elagözlü, maya, hoyrat, divan, yol havası, yayla havası, mugam dır. Ayrıca gazeller de özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halk arasında söylenmektedir.
Konularına göre türküler
Ninniler ve çocuk türküleri, tabiat üzerine türküler, aşk türküleri, kahramanlık türküleri, askerlik türküleri, tören türküleri, iş türküleri, acıklı olaylarla ilgili türküler, güldürücü türküler, karşılıklı söylenen türküler, oyun türküleri, ağıtlar.
Yapılarına göre türküler
* Mani kıt'alarından kurulu türküler: Birbirleriyle ilgili konularda söylenmiş manilerin sıralanarak ezgiyle okunmasından meydana gelir.
* Dörtlüklerle kurulu türküler.dörtlüklerle kurulu türküler adı üstünde dörtlüklerden oluşan türkülerdir.bu tür türküler de anonimdir.
Özellikleri:
1. Türkülerde konu zenginliği vardır. Aşk, ayrılık, ölüm, tabiat, kahramanlık, güzellik başlıca konularıdır.
2. Hecenin yedili, sekizli en çok da on birli kalıplarıyla yazılırlar.
3. Türküler genelde dörder mısralı bentlerden oluşur.
4. Bazıları koşma şeklindedir.
5. Bazı türkülerde her bendin sonunda aynı dize veya dizeler tekrarlanır. Bu tekrarlanan dizelere nakarat (kavuştak) adı verilir. Nakaratların völçüsü bazen ana bentlerin ölçüsünden ayrı olabilir.
6. Türkülerin kafiye örgüsü genelde şöyledir: “aaab cccb dddb”, “aaabb cccbb dddbb” veya “aaabcc dddbcc eeebcc” şeklindedir.
7. Türküler ait oldukları bölgelere göre adlar alırlar.
8. Genelde anonimdirler ama söyleyeni belli olan türküler de vardır.
|» “Nazım Biçimleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
site çok güzel aradığımı buluyorsun yanlız bir de şu össde çıkmış zarflarla ilgili sorular olsaydı fena olmazdı ma yine de hazırlayanları tebrik edrim güzel bir site
çok güzel bir site tebrikler valla hiç de gereksiz olmamış her istedigimizi bulabiliyoruz tekrar teşekkür ederiz
site çok güzel sağ olun çok yardımcı oldu. teşekürlerrr
Valla gerçekten süper bir site olmuş her aradığını bulabiliyorsun daha ne olsun!!!
Siteniz çok güzel aradığım her şeyi buldum bu siteyi çok sevdim çok süper bir site.
Gerçekten çok harika bir site. Çok sağ olun çok yardımcı oldunuz.
😛 Bu site çok güzel her aradığım var. İyi ki var bu sitee…
Merhaba bn gizem 8. sınıf öğrencisiyim. Sitede bana yarayan şeyler çok güzel teşeküler…
Gerçekten çok güzel bir site ben 8.sınıf öğrencisiyim çok işime yarıyor. Gerçekten çok güzel. Başarılarınızın devamını dilerim.
Gerçekten güzel bir site olmuş ama uyarılar dikkatimi çekti. Onlara niye bu kadar dikkat etmemiz gerekiyor?
Ya hep kızlar yorum yapıyor edebiyat seven, çalışan bir erkek yok mu? 🙂
Çok güzel bir site teşekkür ederim.
Çok sağ olun arkdaslar ısıme cok yaradı. Bu sıte ıcerıklı ders notları ıle cok güzel bır sıte emegı gecen herkese cok tesekkurler.
Verdğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Gerçekten faydalı, güzel bilgiler emeği geçen herkesin eline sağlık…
arkadaslr grcktn ck tesekkrler cok isime yaradı
çok güzel bir site çok işime yaradı teşekürler
çok beğendim
çünkü çok güzel
Çok güzel bir site ellerinize sağlık.
Çok güzel bir site.Teşekkür ederim.