Çocuklarda tuvalet eğitimi, genellikle bir buçuk iki yaş arasında olur. Aslında bu zamana kararı çocuğun kendisi verir. Çocuk kendisini hazır hissettiğinde tuvaletini bezi dışında bir yere yapar. Aksi taktirde hiçbir zorlama bunu yapmasını sağlayamaz. Sadece hazır hissetmesi için ona yardımcı olur ebeveynleri.
Rahat edebileceği bir lazımlık alarak işe başlayabilirsiniz. Tuvaletini yapmak çocukların rahatlama halidir. Bu yüzden beze yapmayı bırakıp lazımlığa tuvaletini yapması için ona rahat edeceği garantisini verebilmelisiniz. Bu yaşlardaki çocuklar her eşyayı oyun aracı olarak kullandığı için oyuncağa benzer müzikli lazımlıkları seçmek yararlı olmayacaktır. Daha sade ve tek bir amacının olduğunu hissettiği bir lazımlık işinize daha yarayacaktır. Ancak bazı çocuklar için de lazımlığı bir zorunluluk değil de oyun aracı olarak göstermek daha yararlı olabilmektedir. Bu ayrımı ancak çocuğunu tanıyan anne babalar yapabilmektedir.
Lazımlığı odaların herhangi birinde değilde banyo ya da tuvalette tutmalısınız. Bu durum her daim sizi taklit eden çocuğunuzun işini daha da kolaylaştıracaktır.
Tuvalet eğitimine öncelikle gündüz başlanmalıdır. Gündüz saatlerinde çocuğunuzun kaka yapışını anladığınız an onu lazımlığa götürün ve kakasını lazımlığa yapmasını sağlayın. Unutmayın bu çoğu zaman zor bir süreç olmuştur. Bu durumu çok kolay kabullenen ve anne babasını zorlamayan çocuklar da çoğunluktadır. İnşallah sizin çocuğunuz bunlar arasında olur. Yani sabırlı olun ve yılmadan bunun bir alışkanlık haline gelmesi için sabırla devam edin. Kakasını lazımlığa yapmaya alışan çocuk gece de bezine yapmayacaktır. Bu kez sırada küçük tuvalet var bunda biraz daha zorlanabilirsiniz çünkü büyük tuvaleti yüz mimiklerinden anlayan anne babalar küçük tuvaleti anlayamayacaktır. Bu problemi de çiş var mı ? Çiş geldi mi gibi sorularla çözebileceklerdir. Tabi konuşmaya geçmeyen çocuklarda biraz daha zor olur bu süreç. Bazı çocuklar da lazımlığa tuvaletlerini yapmak istemedikleri zaman tuvalet tutma yolunu seçerler hafta boyu büyük tuvaletini tutan çocuklar olmuştur böyle. Bu durumlarda bir psikoloğa başvurmanızı öneririz. Çünkü sağlık problemlerine neden olabilir.
Tuvalet eğitimi sırasında sabır en baş kuraldır. Eğer çocuğu zorlar hatta bağırarak lazımlığı kullanmasını sağlarsanız çocuk bu durumu kabullenmek yerine korkutucu bir olay olarak algılar ve işiniz daha da zorlaşır. Sabretmeyi unutmayın, sonuçta o sizin çocuğunuz.
Çocuk eğer büyük ve küçük tuvaletini gündüzleri lazımlığa yapmaya başladı ve bu durumu kabullendiyse artık geceleri de yapmayacaktır. Uykusu ağır olan çocuğunuz yine de geceleri kaçırıyorsa, onu belli aralıklarla geceleri tuvalete kaldırın. Rahat değil de sıvıyı emmeyen rahatsız edici bezler kullanın ki rahatsız olduğu an kendisi uyansın ve tuvaletini lazımlığa yapmak istesin. Unutmayın siz çocuğunuza sadece bu durumu istemesini sağlayacaksınız. Zorla asla yapamazsınız. Sadece çocuğunuzun psikolojisini bozar hem ona hem kendinize zarar verirsiniz.
Tuvalet eğitimine başladığınız yaşlardaki çocuklar henüz tuvaletini uzun süre tutabilme yeteneğine sahip değillerdir. Çünkü onlar şimdiye kadar tuvaletlerini istedikleri anda hemen bezlerine yapabilme lüksüne sahiplerdi. Tuvaletlerini lazımlığa yapmaya alıştıkları ve altlarına kaçırmamayı öğrendikleri an altına kaçırmamak için tuvaletlerini tutmayı da öğreneceklerdir.
Taşınabilir lazımlık çocuğunuzla dışarı çıktığınızda size gayet yardımcı olacaktır.