Uluğ Bey
(Hayatı – Biyografisi)
Türk dünyasının 15’inci asırda yetiştirdiği en büyük astronomi bilgini ve Timur Han’ın torunu olan Uluğ Bey, 22 Mart 1394’te Güney Azerbaycan’daki Sultaniyye’de doğdu. İyi bir eğitim görerek, 13 yaşındayken Horasan ve Maveraünnehir eyaletlerine hakan naibi oldu. Başkent seçtiği Semerkant’ta, müstakil bir hükümdar gibi hareket etti.
Fen bilimleri ve astronomiye merakı, kendisini dünya tarihinin en büyük astronomlarından biri haline getirdi. İlim adamlığı yanında devlet adamlığı vasfı da yüksek olan Uluğ Bey, Semerkant’ta 38 yıl hükümdarlık yaptı. Bir akademi haline getirdiği sarayı, devrin meşhur alimlerinin toplanıp tartıştığı bir mekan oldu. iktidar döneminde, başta Semerkant ve Buhara olmak üzere tüm ülke, Türk mimarisinin seçkin eserleriyle donatıldı. Oğlu Abdüllatif tarafından tahttan indirilen Uluğ Bey, 25 Ekim 1449’da, Abbas adlı bir düşmanı tarafından öldürüldü ve dedesi Timur Han’ın yanına defnedildi.
Uluğ Bey’in Semerkant’ta kurduğu rasathanedeki astronomi çalışmaları, astronomi biliminin bugünkü seviyeye gelmesinde büyük pay sahibidir. Uluğ Bey, astronomi çalışmalarının temelini teşkil eden trigonometri ilmi üzerinde geniş çalışmalar yaptı. Kendisinden önceki Doğu – Batı dünyasının tahmini ve yaklaşık bilgilerini bırakıp bilimsel esasları tespit ederek, trigonometride yeni bir araştırma yolu açtı. Dünya onu astronomi alanındaki eserleriyle tanıdı. Semerkant’taki rasathanesinde yapılan çalışmalar, bugünkü astronomiye hala ışık tutmaktadır.
İlhanlılar zamanında yapılan rasatları tekrar gözden geçiren ve 12 yıl boyunca rasat yapan Uluğ Bey, 1437’de, büyük eseri Uluğ Bey Zici’ni yazdı. Bu eser, daha önce yazılan ‘zic’Ierin yanlışlarını düzeltiyor ve yıldızların hareketlerini daha mükemmel gösteriyordu. Uluğ Bey’in bu eseri 1665’te Oxford’da İngilizce ve 1853’te de Fransızca olarak basıldı. Batı bilim dünyası, Uluğ Bey’e 15. Asır Astronomu unvanını layık görürken, Milletlerarası Astronomi Derneği de Ay yüzeyindeki bir kratere onun adını verdi.
| » Biyografiler – Kim Kimdir Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Biyografi, Biyografiler, Yaşam Öyküleri, Kim Kimdir?, Biyografi
Beğendim süper buluşundan daha çok bahsedir misiniz? 🙂 Süper yaa.
Ödevimi İyişallah beyenirler!
Diğer sitelerde çok uzun ama burada sadece gerekli bilgiler var bu sayede dersime daha fazla zaman ayırıp çalışabiliyorum tekrar teşekkür ederim.
Bence bu site mükemmel aradığımı rahatlıkla bulabiliyorum ! 🙂
işala ödevim dorudur
çok güzel sağolun 🙂
bu site çok güzel bir site sosyal performans ödevime yardımcı oldu.
kısa ve öz güzel bence
bence çok güzel diğer sitelere göre!
cok guzel olmuş saol admın
bana da bir öğretmenim ödev verdimişti. Ama kısa olmuş. Yine de teşekkürler.
Bence dünyanın gelmiş geçmiş en iyi astronomi bilginidir:)
teknoloji tasarım dersime çok yardımcı oldu . bu site benim ödevime çok yaradı teşekkür ediyorum
Çok güzel bir site ve ödevime çok yardımcı oldu. :)Ellerinize sağlık. 🙂 Çok güzel olmuş. 🙂
Gercekten cok iyi odevim oldu tesekur ederim
Iyi bir site ve yazilariniz mukemel
çok uzun
Öğretmenim ödev vermişti çok güzel gerekli bilgileri vermişsiniz teşekkürler inşallah sizin sitenizde ali kuşçu, kınalızade ali çelebi, mimar sinan, gazali, fuzuli ve piri reis’i bulurum.
ellerinize sağlık fakat daha fazla bilgi verirmisiniz büyük ihtimal ortalamam 98 olacak lütfen daha fazla biligi yoksa hoca düşük verir lütfen. SAYGILAR…
adamsın bunu yazan adminnn 😀