Üstün Zeka Nedir?
(Çoklu Zeka Kuramı)
Zeka dağılım eğrisinin bir ucunda zeka geriliği gösteren kişiler yer alırken diğer ucunda ise üstün zekalı kişiler yer almaktadır. Toplumu oluşturan kişilerin ancak %2’lik bir bölümü 130 ve üstündeki IQ derecesine sahiptir. IQ derecesi 140’ın üzerine çıkıldığında bu oran % 0.2 ye düşmektedir.
Üstün zekalıların tipik örnekleri onları sakar, utangaç, sosyal açıdan akranlarıyla uyumsuz gibi gösterse de bir çok araştırma onların tam tersine bir çok şeyi ortalama insandan çok daha iyi yapabilen, iyi uyumlu, sevilen kişiler olduğunu ortaya koymuştur.
Lewis Terman tarafından yapılan ve 1920 yılında başlatılan bir çalışma halen devam etmektedir. Bu çalışmada IQ derecesi 140’ın üzerinde olan 1500 üstün zekalı çocuktan oluşan bir grup 60 yıl boyunca düzenli aralıklarla takip edilmektedir. Başından itibaren bu gruptaki kişiler fiziksel, akademik ve sosyal açıdan, normal akranlarına göre daha ileride olmuşlardır.
Genellikle daha sağlıklı, daha uzun, daha ağır ve daha kuvvetli oldukları gözlenmiş, okulda daha başarılı olmuşlar ve normal kişilere göre daha iyi sosyal uyum sergilemişlerdir. Bütün bu avantajlar, kariyer başarısına dönüşmüş, bu kişiler normal insanlara göre daha çok ödül almış, daha fazla maddi gelir elde etmiş, sanat ve edebiyata daha fazla katkıda bulunmuşlardır. Örneğin bu gruptaki kişiler 40 yaşına geldiklerinde, toplam olarak 90 kitap, 375 oyun ve kısa hikaye, 2000 makale yazmışlar, 200 üzerinde patente imza atmışlardır. Hepsinden önemlisi bu kişiler hayattan tatmin olduklarını diğer kişilere göre daha fazla belirtmişlerdir.
Bu çalışma diğer yandan, üstün zekalı olmanın her zaman başarılı bir grafik çizmeyi garantileyemeyeceğini de göstermiştir. Terman’ın incelediği grupta bazı önemli başarısızlıklara da rastlanmıştır. Başka çalışmalardan da anlaşıldığı üzere üstün zeka her alanda düzgün bir dağılım göstermemektedir. Yüksek IQ derecesine sahip bir kişinin akademik konularda ille de başarı göstermesi gerekmemekte, ancak konulardan bir veya bir kaçında olağandışı bir üstünlük sergileyebilmektedir. Yüksek bir IQ derecesi, her şeyde başarı anlamını kesinlikle taşımamaktadır.
|» “Çoklu Zeka Kuramı” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Öncelikle bu güzel yazı için teşekkür etmek isterim.Bu tip yazıları her zaman okumayı severim,insan doğasını açıklayan herşeyi okuyup öğrenmek gerekir.Emeğiniz için tekrar teşekkürler.
Bütün Türkler adına tesekkürler. Cok anlmlı bir yazı. Gelecek günlerde hayvanlarla ilgili blgileri paylasırsanız cok mutlu olurum sevgilerimle.
Bu yazi hem guzel hem de mantikli bir yazi olmus.Bu tur yazilari okumaktan zevk aliyorum
ben üstün zekalı bir çocuğum IQ um 150 hastanede ölçtüm ama ben hakkari de yaşadığım için öyle bir okul yok hakkaride cumhuriyet ilkokulunda okuyorum 1. sınfta aşağı göndermişlerdi sen üstün zekalı bir çocuksun seni kutlar ve tebrik ederiz hatta öğretmenim beni kıskanıyor benmi zekiyim omu diye kendini test etmiş ben ondan zeki çıkmışım beni met ediyor üstün başarılıyım örnek bir öğrenciyim şu hakkariyede bir üstün zekalılar okulu yapılsa
Tolhan omur turkiyede ustun zekali okulu yok denicek kadar az bide senin gibi ogrencileri zihinsel engellilerle ayni okula veriyorlar sen yine normal okula gittigine sevin
virgüller nerde 150’de ekli değil heralde ?