Uygur Alfabesi
Göktürk Kağanlığı`nın 744 tarihinde yıkılmasıyla onun yerine geçen Uygur egemenliği dönemi kültürel etkinlikler ve gelişmeler yönünden İslam öncesi Türk tarihinin en parlak ve dikkate değer dönemini oluşturur. Çin, Hint ve İran kültürlerinin de etkisiyle kültür hayatına öncelik, renk ve hareketlilik getiren Uygurlar, kağıdı ve matbaayı da alıp kullanmışlardır. Bu arada kullanılagelen göktürk yazısını bırakarak kendilerine özgü yeni bir alfabe düzenlemişlerdir.Uygur alfabesi, Sogd kökenli olup, bazı değişikliklerle Türkçe`ye uygulanmıştı.
Bu alfabenin ne zaman kullanılmaya başlandığı kesin olarak saptanamamaktadır. Bugün için bilinen, bu yazı ile yazılmış en eski metinlerin IX. yüzyıl sonlarına ait olduklarıdır. Buna karşın, söz konusu alfabe Uygurların siyasal varlıklarını yitirmelerinden sonra da yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Türklerin İslamiyete geçişleri ve Arap kökenli yeni bir alfabenin kabulünden sonra da Türkistan ve Kırım`daki Türk devletlerinde bu alfabe varlığını koruyabilmiştir. Timur İmparntorluğu ve onun kollarında Uygur yazısının kullanıldığı bilinmektedir.
Ebu Said Mirza`nın 1468`de Uzun Hasan'a gönderdigil bitik -mektup- Uygur harfleriyle yazılmıştı. Osmanlı İmparatorluğu`nda da sarayda Uygurca bilen kâtipler vardı ve Orta Asya`daki Türk hükümdarlarına gönderilen mektuplarla kimi yarlıkları bunlar yazıyorlardı. Örneğin, Fatih Mehmet`in Otlukbeli Savaşı`ndan sonra Özbek Hanına gönderdiği zafername Uygur alfabesiyle yazılmıştı. Böylece Orta Asya Türkleri arasında olduğu kadar Osmanlı merkez yönetiminde de geçerliliğini koruduğu anlaşılan Uygur alfabesi, varlığını bir süre daha devam ettirmiş ve 18. yüzyılda tamamıyla unutulmuşdur.
(Resimleri büyütmek için, resimlerin üzerine dokunun.)
|» Alfabelerimiz Sayfasına Dön! « |
çok güzel olmuş, her şeyden bahsetmişsiniz. ben çok beğendim. yapana hem teşekkür hem de tekriklerimi söylerim.
çok güzel olmuş yapanlara teşşekkür ederim…
ARKADASLARIN YORUMA KATILMIYORUM EGER DAHA COK ACIKLAMALI ISTERLERSE BİRAZ ARASTIRMA YAPABİLİRLER HERSEYİN KOLAYINA KAÇMASINLAR ÖNEMLİ OLAN BASARMAK VE SİZ BASARMIŞSINIZ
TESEKKUR EDERIM BOYLE BIR SITE ACTIGINIZ ICIN COK GÜZEL OLMUS VE SİZİN SAYENİZDE BAZI KAYNAKLARI BULMAKTA ZORLANMIYORUZ
Resimde gösterilen örnek uygur alfabesine ait değildir. GökTürk (orhun) aittir.
Bilgilerinize
mehmet HACIMUSALAR
çok mutluyum ardağım şeyi tek burda buldum ama bazı ——- beni üsüyolar yaaa
Yönetici Notu: Lütfen daha seviyeli iletiler gönderin!
Harika çok güzel tam istdediğim şey buradaydı keşke bunar gibi dolu siteler olsa
hayatımda böyle iğrenç bir site görmedim.Hiç güzel olmamış.
Merhaba ben Melike bu siteyi çok beğendim.Yorumumu herkes görsün TÜRKÇE’Yİ DOĞRU KULLANIN.Böylece dilimiz gelecek yıllarda hatta asırlar bile bilinsin.Herkes Türkçe’yi doğru kullansın.
bize Türkçe dersinde öğretmen uygur alfabesini araştırın dedi bende bu sayfadan araştırdım öğretmende bana 100 verdi sağ olun gerçekten hem bizim hemde başkalarının okuması gerek bunu gerçekten çok güzel. tebrik ederim
meraba ben miroğlu bu site çok güzel araştır dığım ödevimi buldum.ve umarım 100alırım.
arkadaşlar bana uygur alfabesini hiç ama hiç bilmiyorum yorumlarınızı beklerim nolur cvp yazınn
arkadaşlar ya bu uygur alfabesini ben çok iyi yazıyorum sağ olun
site çok güzel olmuş
arkadaşlar size tebrik ederim çok güzel bir site hazırlamışsız
eda ben ve melike en ii arkadaşız üçümüzde ödevlerimizi bu siteden bulduk size çok teşekkür ederiz
Ben bu siteyi çok beğendim gerçekten çok güzel olmuş. Ayrıca ben bu siteye “Benim Güzel Pabuçlarım” adlı tiyatro oyununun da yayınlanmasını istiyorum.
ben beğendim amaa hocada 1 bozukluk var çünkü 30 verdi sayenizde sağ olun var olun.
Öğrenciler ve sınavlara hazırlananlar için çok güzel bir site olmuş. İnşallah diğer siteler gibi ücrete tabi tutulmaz da eğitim eşitliği nasıl olurmuş herkez öğrenir. Emekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Yalnız arasıra yazım hataları göze çarpıyor. Düzeltilebilmesi için bizlerinde çabaları gerekirse memnuniyetle katkıda bulunmak isterim. Başarılarınızın devamını dilerim.
Teşekkür ederiz yazılar için bunda sevgili öğretmenlerimizin de payı var sevgilerimle. nesli. . .
Uygur alfabesini belli bir şekilde yazsaydınız daha güzel ve şekillendirici olurdu ve özenli yapamamışsınız…
Bence biraz daha özen gösterilseydi muhteşem olurduu… 🙂