Yerli ve Milli Savunma Sistemleri

 Yerli Ve Milli Silahlarımız Nelerdir?

Türkiye son yıllarda iç ve dış düşmanlara karşı mücadelesinde etkili olabilmek için tamamen yerli ve milli üretim olan deniz, kara ve hava savunma sistemlerini üretmeye başladı.Üretilen savunma sistemleri ilk etapta ülke içinde ve sınır dışı harekâtların da kullanılmaktadır.

İşte Türkiye’nin Yerli Ve Milli Silahları 

Zırhlı Muharebe Aracı: PARS

Teknik ismi Pars 8 x 8 olan yeni nesil tekerlekli ve zırhlı araç; mühimmat ve personel taşımada sıkça kullanılan bir yerli üretim aracıdır.Ön ve arka kameraları ile görüş açısı benzerlerine göre daha geniş olan Pars; her türlü arazi koşulunda çalışabilmektedir.Arka taraf motor, ön taraf ise yük taşıma şeklinde dizayn edildiği için aracın yük dağılımı eşit bir şekilde tasarlanmıştır.

Milli Piyade Tüfeği: MPT

40 uzman tarafından üç ayrı ekip halinde yapılan çalışmalar sonucunda TSK’nın istediği özelliklere göre üretilen ve 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda TSK’nın silah envanterine kaydedilen MPT Piyade Tüfeği, yurt dışında da talep görmektedir.

Modern piyade tüfeğiM-16 mekanizmasından özgünleştirilerek üretilmiştir. MPT’nin menzili 400 metre, ağırlığı ise 4,3 kilogramdır. 7.62 milimetre mermi çapına sahip olan silahın uzunluğu 88 santimetre ve şarjörü 20 mermi kapasitesine sahiptir.

TR-300 Füzesi: KASIRGA

Bir roket sistemi üzerinden özgünleştirilerek yapılan Kasırga roketi, 302 milimetre çapındadır.Fren halkası takılı halde 80 kilometre, fren halkası takılı olmadan 100 kilometre menzile ulaşabilen Kasırga; Türkiye’nin terörle mücadeledeki başlıca silahlarındandır.

İnsansız Deniz Aracı:İDA

TÜBİTAK’ın desteğiyle Global Teknik Anonim Şirketi mühendisleri tarafından 3 milyon dolara mal edilen İDA, 30 knot hız yapabilmektedir.Uydu iletişimi sayesinde dünyanın heryerinden sevk ve idare edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. İDA’nın üzerine radar, su altı kamerası, robot kolları, sonar hafif makineli tüfek sistemleri gibi birçok cihaz monte edilebilmektedir.İDA 4 metre uzunluğunda olup bu alanda ABD ve İsrail ile yarışacak düzeyde bir deniz aracıdır.

Araştırma Ve Eğitim Uçağı: HÜRKUŞ

Hürkuş; TAI tarafından tasarlanmış, orta seviye eğitimler için hava kuvvetlerinin envanterine kaydolmuştur.Yurtdışına ihracatı da hedeflenen ve ismini meşhur havacı Vecihi Hürkuş’tan alan eğitim uçağı, gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyetine sahiptir. Öğretmen ve öğrenci pilotun arka arkaya oturmasıyla eğitim uçuşunu gerçekleştiren Hürkuş; hava kuvvetlerinin önemli bir parçasıdır.

Mini İnsansız Hava Aracı GÖZCÜ

Gözcü; Baykar Makine Sanayi ve Kale Kalıp firmaları tarafından üretilmiş olup, Türk Silahlı Kuvvetleri için havada keşif yapabilen haber alma ve verme görevlerini üstlenen bir mini insansız hava aracıdır. TSK tarafından terör bölgelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. manuel olarak el ile fırlatarak uçurulan Gözcü, saatte 55 kilometre hızla seyir yapmaktadır.

Milli Keşif Uydusu: GÖKTÜRK

Keşif ve gözetleme uydusu Göktürk, Avrupa, Ortadoğu ve Kafkaslar bölgesinde askeri istihbarat amacıyla yüksek çözünürlüklü görüntü alma özelliklerine sahiptir. Türkiye’nin terörle mücadelede en önemli envanterlerinden birisi olan Göktürk; 2009 yılında İtalyan ve Fransız savunma şirketleri ile birlikte yapılmıştır.Projenin Türk ortaklığını ise Aselsan, TÜBİTAK, Uluslararası Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü üstlenmiştir.

[ad3]

Zırhlı Tekerlekli Araç: KOBRA

Otokar araştırma ve geliştirme ekibi tarafından üretilen Kobra, zırhlı ve tekerlekli araç ihtiyacı nedeniyle geliştirilip üretilmiştir. 4×4 özelliklerine sahip Kobra zırhlı araç, 9 personel taşıma kapasitesine sahiptir. Amfibik sürümü de bulunan araç, her türlü arazi şartlarında ilerleyebilmektedir.

Mayın Dedektifi: KİRPİ

Yüzde 70 oranında yerli imkânlarla üretilen Kirpi, mayına karşı korumalı olarak mayınlı arazilerde ilerleyebilmektedir. 2 buçuk 5 ve 10 tonluk taktik tekerlekleri ile ve bir depo benzinle 800 kilometre yol kat eden Kirpi, lastikleri patladığı halde tekrar şişirilerek 40 kilometre daha ilerleyebiliyor. Türk silahlı kuvvetleri envanterine katılması ile birlikte terör örgütünün çeşitli arazilere döşediği mayınlardan güvenlik personelini kurtarabilmektedir.Bu şekilde tehlikeli arazilerden personeli güvenliği arazilere sevk etmektedir.

Zırhlı Muharebe Aracı:ARMA

8 x 8 teknolojisiyle üretilen Arma; Otokar araştırma ve geliştirme ekibi tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir.Karanlıkta, sisli dumanda termal kamerası ile ilerleyebilen Arma, Amfibi kit sayesinde karadan direk denize girip suda yüzebilmesi ve suda saatte 8 kilometre hızla ilerleyebilmesi ona diğer araçlardan farklı bir özellik getirmiştir.Sürücü ile birlikte 12 personel ve 24 ton yük kapasitesine sahip zırhlı muharebe aracı Arma, 7 ileri 1 geri vites ile 450 beygir gücünde bir motora sahiptir.Bir depo yakıt ile 750 kilometre yol gitmektedir.

Milli Gemisavar: ATMACA

Roketsan tarafından geliştirilmiş ve Türk silahlı kuvvetleri envanterine kazandırılmıştır. Aselsan sorumluluğunda geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

İnsansız Hava Aracı: ANKA

Adını Zümrüdü Anka kuşundan alan insansız hava aracı, Türk Havacılık Şirketi TAI tarafından geliştirilip üretilmiştir. 17.33 metre kanat açıklığı, 8 metre boyu ve 600 kilo kalkış ağırlığı ile kendi sınıfı içerisinde en üst kapasite ile çalışan uçaklar arasında yer almaktadır. Anka 155 beygirlik dizel motora sahiptir ve havada 24 saat kalabilmektedir.gece ve gündüz fark etmeksizin keşif, gözetleme ve hedef tespiti özelliklerine sahip olup, otomatik olarak iniş ve kalkış yapabilmektedir. Oluşumunda 7 bine yakın parça kullanılan ve karbon kompozit malzemeden imal edilen Anka’nın gövde ve kanatları radar görünümüne karşı düşük bir seviyede yapılmıştır. Bu sebeple bazı radarlar tarafından tespit edilmesi güçtür. 23.000 fite kadar çıkabilen Anka;sınır ötesi ve dağlık alanlardaki terör harekâtlarında en çok kullanılan araçlardan birisidir.

Milli Gemi: MİLGEM Heybeliada F-511

Adını milli ve gemi kelimelerinin kısaltmasından alan MİLGEM, milli imkânlarla üretilen muharip bir gemidir.Yerli üretim olan geminin ön dizaynı tamamen özgün olup projesi 2004 yılında tamamlanmış, 2005 yılında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşasına başlanmıştır.Diğer bir adı Heybeliada F-511 olan milli gemimiz Preveze Deniz Muharebesi’nin 470. yıldönümünde 27 Eylül 2008 tarihinde ve Deniz Kuvvetleri gününde denize indiriliştir. 2010’da deniz seyirlerinde performans kontrolleri yapılmıştır.Bundan sonra MİLGEM projesinin ikinci gemisi olan BüyükadaF-512 inşası da İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda tamamlanmıştır. 99 metre boyundaki geminin azami genişliği 14.40 metredir. Milgem/ Heybeliada ve Büyükada da yerli ve milli savunma sistemleri içirişindeki yerini almıştır.

Milli Tank: ALTAY

Koç grubu şirketlerinden Otokar’ın yükleniciliğinde 2007 yılında yapımına başlanan milli tank Altay üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak geliştirilip, ismi Kurtuluş Savaşı’nda 5. Süvari Kolordusu’nu komuta eden Fahrettin Altay’dan esinlenerek verilmiştir.Teknik destek sağlayıcısı ise Güney Kore’de bulunan Rotem firması olup tankın proje, tasarım geliştirme, imalat, test ve sertifikasyon aşamaları için 500 milyon dolar harcanmıştır.

T-155 FIRTINA OBÜSÜ

Türkiye’nin ilk yerli ve milli topçu sistemi olan T-155 Fırtına Obüsü, F16 savaş uçaklarından sonraki en etkili savunma sistemlerinden birisidir.Fırtına hareket halinde seyrederken 30 saniye içerisinde atış yapabilen, 1 dakika içerisinde ise 6 top atışı gerçekleştirebilen bir zırhlı muharebe aracıdır.Atışını tamamladıktan sonra 30 saniye içerisinde yer ve mevzi değişikliği yaparak düşmanın hedefini boşa çıkarma kabiliyetine sahiptir. Aselsan tarafından özgün bir şekilde geliştirilen fırtınanın atış kontrol sistemlerinin en önemli özelliği ise 8 ile 25 kilometre arası mesafelere yapılan atışlarda farklı namlu açılarını art arda atılan 3 merminin hedefe aynı anda varması ile 3 obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilmesidir.

JNG-90 BORA 12: KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ

Makine Kimya Endüstrisi ve Jandarma Genel Komutanlığı ortak girişimi ile geliştirilmiş olan Bora 12, yüzde yüz yerli Türk yapımı bir keskin nişancı silahıdır. Makine Kimya Endüstrisi’nin Kırıkkale tesislerinde tasarım ve üretimi gerçekleştirilen Bora-12, 7.62 milimetre çapında ve 1200 metre etki mesafesindedir.Uluslararası keskin nişancı tüfeği yarışmasında gece ve gündüz atışlarında tam isabet sağlayarak rakiplerini açık farkla geride bırakan Bora-12, diğer nişancı tüfeklerinde olmayan dipçik boyu, mesafe ayarı, kaynak bölgesi yüksekliği ayarı, tetikle kabza arası mesafe ayarı ile diğerlerinden ayrılmaktadır.

T-129:ATAK HELİKOPTERİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacına uygun şekilde motor aktarma organları ve kuyruk panellerinin değiştirilmesi ile A-129 tipi helikopterin gövdesi kullanılarak üretilmiştir. A-129 özelliklerine ilaveten milli aviyonik silah sistemleri ile donatılması sonucunda T-129 sınıfındaki en etkili taarruz helikopteri olma unvanını ele geçirmiştir.ÜretimiTUSAŞ tesislerinde tamamlanmış ve Ağustos 2011’de ilk uçuşu gerçekleşmiştir. Uçak pilotlarının savaşa hazır hale gelmeleri için hayati öneme sahip olan entegre eğitim sistemi projesi de TUSAŞ tarafından yüklenmiştir. Böylece T-129 savaş helikopteri TSK envanterine girmiştir.

Tanksavar Füze Sistemi: UMTAS

Taarruz helikopterlerinin kullanımı için geliştirilen tanksavar füze sistemi UMTAS, yüksek teknoloji ve modern savaş alanındaki bütün zırhlı tehlikelere karşı etkili bir füze sistemidir.UMTAS helikopter platformlarının yanında hava, deniz ve kara platformlarında da kullanıma uygundur. 3750 metreden hedefini vuran UMTAS seri üretim ile TSK envanterine katılmıştır.

Milli Füze: SOM

TÜBİTAK tarafından geliştirilen SOM füzesi, pil bataryasına kadar tamamen yerli bir üretim olup 200 kilometre hıza ulaşmaktadır. Deniz, kara ve uçaktan atış imkânlarına sahip olan SOM füzesi hedefini GPS aracılığı ile uydudan ve yer haritası ile tespit etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine giren SOM füzesi menzilinin 500 kilometreye kadar çıkarılması düşünülmektedir.

İnsansız Kara Aracı: TARANTULA /İKA

Aselsan ile TEAS firmalarının konsorsiyumunda üretimi gerçekleşen Tarantula kısaltılmış adı ile İKA olarak da geçmektedir. İnsansız kara aracı Tarantula 3 kilometreden kumanda edilmeözelliği ile 70 kilometre menzili ve 8 saat çalışma kapasitesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine katılan elektrikli bir araçtır. 2 ton ağırlığında ve 800 kilogram yük taşımaktadır.

Milli Zırhlı Araç: VURAN

BMC tarafından 4×4 çok amaçlı zırhlı araç olarak üretilen Vuran 9 kişilik taşıma kapasitesine sahip ve yüksek koruma özelliği ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde güçlü bir parçadır.Hareket kabiliyeti dünyadaki benzerlerine göre çok daha seri olan Vuran ön ve arka kamera, otomatik yangın söndürme sistemi,runflat lastikler, merkezi lastik şişirme özelliği, uzaktan kumandalı otomatik silah istasyonu gibi birçok seçeneğe sahiptir. BMC tarafından üretimi ve testleri yapılan Vuran, Kirpi’ye kıyasla daha az sayıda personel taşımaktadır.Kirpi’ye kıyasla hareket kabiliyeti daha fazladır.

Mühimmat Aracı: POYRAZ

Motorlu fırtına obüslerine savaş alanında hızlı bir şekilde mühimmat ve parça ikmali yapmak için üretilen Poyraz, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na mühimmat aracı olarak üretilmiştir.Mühimmat transfer sistemi, Aselsan tarafından geliştirilmiştir. Hızlı ve kolay bir şekilde mühimmatı yükleme ve boşaltma özelliğine sahip olan Poyraz, yükleme ve boşaltma işlemlerini otomatik bir şekilde gerçekleştirmektedir.İçerisinde bulunan haberleşme sistemi sayesinde ikmal noktalarını tespit edebilmekte, düşman ve dost birlikler arasındaki mesafeleri haber verebilmektedir.Komuta noktasından yönlendirilen sesli ve sayısal komutlarla görev yapan Poyraz, küresel konumlama sistemi sayesinde hızlı bir şekilde her noktaya doğru intikal eder.

Uzun Menzilli Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi: HİSAR-U

Türkiye’nin havadan gelecek uzun menzilli balistik füzelere karşı uzun menzilli, yüksek irtifa hava savunma füze sistemi olan Hisar-U tarafından tehditler bertaraf edebilmek için tasarlanmış ve üretilmiştir. 88 taşıyıcı ile taşınan Hisar-U Man firması tarafından planlanmış ve üretilmiştir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)