Yeşil – Sarı – Kırmızı Renkleri
GÖKTÜRKLERDE YEŞİL-SARI-KIRMIZI RENKLER
1935”de, Altay’larda; VII-XI. asırlarda yaşamış Türk beylerinin mezarlarında yapılan kazılarda; yeşil, sarı, kırmızı ipekli elbise giydirilmiş cesetlerin bulunması, bu üç rengin Türklerde milli olduğu kadar dini değeri de haiz bulunduğunu göstermektedir.(belleten Sayı 43, 1947)
|
SELÇUKLULARDA YEŞİL-SARI-KIRMIZI RENKLER
ABDÜLCELİL EL KAZVİNİ DİYOR Kİ:
Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun bayrağı de yeşil-sarı-kırmızı idi. 1110-1189 yıllarında yaşayan İranlı büyük alim Abdülcelil el Kazvini (Hicri 556-560) (Miladi 1161-1165) yıllarında yazdığı Kitab’un Nakz adlı eserinin konu ile ilgili 608. sayfasında söyle diyor:
YAZININ ASLI
YAZININ TERCÜMESİ: “Selçukluların melikleri ve sultanları eğer yüzbin asker toplarlarsa, siyah Sancak askerlerde bulunmazdı; yeşil, sarı ve kırmızı Sancak bulundururlardı.
OSMANLILARDA YEŞİL-SARI-KIRMIZI RENKLER
Osmanlı İmparatorluğu ordularında da Sancaklar, Bayraklar ve Tuğlar Yeşil-Sarı-Kırmızı renkleri taşımışlardır.
|» “Nevruz” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Her ne kadar bizlere ait renkler olduğunu söylesenizde günümüzde farklı kesimler tarafından kabullenilmiş ve hatta bizlerede kabullendirilmiş.O renklerde bir şey taşıdığımızda karşımızdakinin düşüncesini tahmin ettiğimiz için o üç güzel rengi ayrı ayrı kullanmaya özen gösteriyoruz,daha doğrusu ayrı kullanmak zorunda kalıyoruz.
gerçektende sana katılıyorum. geçen nevruz hakkında bir ödev hazırlıyordum. bu renkler nevruzunda senbolu ve kenarlarını bu renklerle süsleyecektim ama içimde bir endişede vardı yanlış anlanır mı diye