Yıldıray Çınar
(Hayatı – Biyografisi)
1940 yılında Samsun’da doğmuştur. Babası, halk tarzında güfte yazarı imiş, oğlunun da müzikle uğraşmasını istermiş, en büyük ideali de oğlunun, oturdukları Samsun 19 Mayıs Mahallesinin camiinden ezan okumasıymış.
Yıldıray ÇINAR, İlkokul 2. sınıfta saz çalmaya başlar, ilk konserini ilkokul bitiminde verir. Daha sonra sanat enstitüsüne başlar. Okuldaki müsamerelerde konserler verir. Bu arada da saz yapmaya başlar okulun marangozhanesinde. İkinci sınıfta ilk sazını yapar. Samsunlu saz yapım ustası Ömer SİNOP’un yanında bir süre çalışır
Bu sıralarda her delikanlı gibi aşık olur Yıldıray ÇINAR ve sevdiği bu kız yüzünden Samsun’dan ayrılarak İstanbul’a gelir İstanbul’a geldiği tarih 1957’dir ve ilk işi yaşını büyütmek olur. O yıllarda devre kaybı gidenleri ”ceza olsun” diye en uzun süreli vatani görev olan bahriye sınıfına vermektedirler.
Yıldıray ÇINAR da yaşını büyütünce devre kaybı gider ve askerliğini bahriyeli olarak yapar. Kendini çok sevdirir. Bu sıralarda görev yaptığı Gölcük’te Deniz Fabrikaları Genel Müdürlüğünü Erkut TAÇKIN’ın babası Namık TAÇKIN Paşa yapmaktadır. Namık TAÇKIN Paşa çok sever bu türkücü genci. Zaten bu sıralarda Erkut TAÇKIN’da yeni yeni müziğe merak sarmıştır. Yıldıray ÇINAR’la birlikte müzik çalışmaları yaparlar. Çalıştıkları müzik türleri ayrıdır fakat ikisi kafa kafaya vererek Orduevinde konserler düzenlerler. Namık Paşanın da yardımları çok büyüktür. Bir seferinde, zamanın Demokrat Parti Milletvekili Ethem MENDERES, SEKA Kağıt Fabrikasına ziyarette bulununca, Namık Paşa, burada bir gece tertipleme görevini Yıldıray ÇINAR’a verir.
Bu Yıldıray Çınar için büyük bir başarı olur. Daha sonra, Başbakan Adnan MENDERES İspanya gezisine çıkar. Geziye çıktığı Giresun ve Gemlik adlı muhriplerden birinde de Yıldıray ÇINAR bulunmaktadır.Bu göreve özel izinle getirilmiştir. Görevi ise, aralarında telsiz-hoparlör bağlantısı bulunan iki muhripteki erlere moral vermektir. Bu gezi sırasında. Başbakan ona ”hiç radyoyu denedin mi” diye sorar. Denememiştir, fakat askerde bulunduğu üç yıl içinde kendini radyo imtihanlarına hazırlamıştır. Vatani görev biter ve Yıldıray ÇINAR tekrar Samsun’a döner.1959 yılının Mayıs ayında Atatürk’ün Samsun’a çıkışı dolayısıyla Samsun’dan Ankara’ya gönderilir saz çalmak için. Burada. kendi yaptığı sazla kendi bestesini okur.. ‘Yare Pazen Biçemedim’ adlı beste çok tutulur. Samsun’a döner ancak bir iş kurması gerektiğine karar verir. Mandolin.gitar bağlama tamir ve satışı yapan bir dükkan açar, ayrıca saz dersleri de verir.
Yıl 1960, İstanbul radyosunda imtihan açılmıştır. Fakat bu imtihan profesyoneller için olduğundan ÇINAR bazı eksiklikleri olduğunu görür. Zaten sınavı da kazanamamıştır. Tekrar dükkanına döner. Profesyonel olabilmek için, 1962 yılına kadar Osman ÖZDENKÇİ’den ders almaya devam eder. 1962 yılında Ankara Radyosu’nda açılan sınavı kazanır. Ankara Radyosu’nun ve Türkiye’nin en sevilen sanatçılarından biri olur. Hayalleri gerçek olmuştur. İlk sahneye 1965 yılında Güney Park Gazinosunda çıkar. İlk turnesini de aynı yıl yapar. Radyo programları ve gazino çalışmalarının yanı sıra ‘Aman Dünya Ne Dar İmiş’ filmini çevirir. Film çalışmalarına aralıksız devam eder. Radyo programları, yurtdışı turneleri, plak ve film çalışmalarını bir arada 1980-85’lere kadar devam ettirir. 1985-1990’lardan itibaren yalnızca film çalışmalarına ağırlık verir ve son yıllarda ise hiçbir faaliyet ve çalışma içerinde olmadığı görülür. Bu güne kadar yaklaşık 40’a yakın film çevirmiştir. 1969 yılında Şirvan ve Sarı Kurdelem Sarı, 1970 yılında Cemo, Çarşambayı Sel Aldı, 1971 yılında Elvan ve Allı Turnam, l974-Emrah, 1977-Eşref, 1983-Çoban Yıldızı, 1986-Suçlu Kim, 1989-Tecelli çevirdiği filmlerinin bazılarıdır. İlk TV programına 1968 yılında çıkar. Seyrek de olsa sonraki yıllarda TV programlarına çıkmıştır. Kendi halinde ve sessizlikten hoşlanan bir yapıya sahip olduğundan, genellikle medyada yer almamış,ortalıkta pek görünmemiştir. Tüm sevenlerinden ve hayranlarından uzaklaşmış ve hayallerde bir ünlü Yıldıray ÇINAR olarak yaşamını sürdürmektedir.
VEFAT-HABER
Türk Halk Müziği sanatçısı Yıldıray Çınar öldü…
Milliyet 29 Mayıs 2007
Türk Halk Müziği (THM) sanatçısı Yıldıray Çınar, tedavi gördüğü hastanede öldü.
Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 1.5 aydan bu yana Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı olan ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) tedavisi gören Yıldıray Çınar (68), sabaha karşı hayatını kaybetti.
YARIN SAMSUN’DA TOPRAĞA VERİLECEK
Yıldıray Çınar’ın cenazesi, yarın Samsun’da toprağa verilecek.
Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 1.5 aydır tedavi gördüğü Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde sabaha karşı hayatını kaybeden Yıldıray Çınar (68) için yarın cenaze töreni düzenlenecek.
Sanatçının Atakent beldesindeki evinden alınacak cenazesi, Büyük Cami’de kılınacak öğle namazının ardından asri mezarlıkta defnedilecek.
Bugüne kadar 50 dolayında filmde başrol oynayan, 12 altın plak ödülü bulunan 1960-1980’li yılların ünlü sanatçısı Çınar, 1940 yılında Samsun’da doğdu.
Uzun yıllar TRT’de Türk Halk Müziği sanatçısı olarak görev yapan sanatçının seslendirdiği eserler arasında “Çarşambayı Sel Aldı”, “Sarmaşık Bülbülleri”, “Aman dünya ne dar imiş”, “Arzu ederdiniz bir yol görmeye”, “Şen ola düğün” gibi parçalar bulunuyor.
80’li yılların ortalarına kadar faal olarak sanat ve sinema dünyasının
içinde yer alan sanatçının baş rolünde oynadığı “Zaloğlu Rüstem”, “Arzu ile Kamber”, “Eşref”, “Kardeş Kurşunu” ve “Kahpe Felek” gibi filmler ise zamanın hasılat yapmış filmleri arasında gösteriliyor.
| » Biyografiler – Kim Kimdir Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Biyografi, Biyografiler, Yaşam Öyküleri, Kim Kimdir?, Biyografi
Öncelıkle selamlar. Yıldıray cınar ıle ılgılı bır sey konusmaya gerek yok cunkı konusulucak ınsan degıl. Degerı bılınecek yasanacak ınsandır samsunlu yıldıray cınar.
Yıldıray cınar üstadın mezarına gıden bırı olarak hemserısı olmanımın ötesınde gercekten büyük bır ınsan.
Degerı bılınmeyen degerlı Türkücü adı kücük harflerle yazılması gerekmesınden öteye gök yüzüne adı büyük altın harflerle yazılması gereken bır ınsandır Türküye ıcın.
Ünlü Türkücü degerlı üstad yıldıray cınar’ın degerlı yegenı metın erten abıme saygı ve sevgılerımle.
Ben samsunlu Denız Yıldırım.
İlk defa öldügünü trt haberlerde ögrenince cok üzüldüm gözlerim doldu saygideger abimiz yildiray beyi cok sever bestelerini severek dinlerdim. Onun yaptigi müzigihalende dinlerim allah rahmet eylesin ailesinede basi sagolsun tr bizim icin büyük bir kayip onun yerini hic kimse dolduramaz. Sevenlerin ve Türkiyemin basi sagolsun.
Gönlümüzün efsanesini kaybedeli 2 yıldan fazla oldu hala yüreğimiz yanıyor sesi hala sızlayan kalbimizi ısıtıyor onu unutmak mümkün değil ama adını yaşatmak unutturmamak yeni nesile tanıtmak gerek bugün onun için yapılması gereken çok işler var maalesef ülkemizde kültür ve müzik anlayışı eskisi gibi değil sevgili yeğeni metin bey kendi çapında büyük işler yapmaya çalışıyor samsunda dayısının resimlerinden oluşan sergi ve 1970 yıllarında dayısının hazırladığı canlı sahne maketini hazırlamış görmeye değer sağolsun işte dayıya sevgi ve vefa borcu tek elle nekadar olursa okadar trt miz devletimiz ne yazıktırki büyük değerlere ne sağken nede göçünce sahip çıkmıyor çok üzücü çok incitici
Babammın En sevdiği şarkıcılardan biridir bizim hemşerimizdi aLlah mekanını cennet eylesın
Sesini duyduğumda, o sesi dinlemek zorunda hissettiğim ender sanatçı. MEKANI CENNET OLSUN…
Bugün l0 haziran 2012 tel den arandım Yıldıray ÇINAR ın AKS TV de Metin bey tarafından yayın yapıldığını öğrendim.Biz Yıldıray ÇINAR filmleri ve Türküleri ile büyüdük,onu halen severiz.ALLAH mekanını cennet etsin.Herkes onun Filmlerinde ve Türkülerinde kendinden birşeyler bulur,Mertliği,yiğitliği,iyilik severliği,delikanlılığı anlatır.hep.kalleşliğe,namertliğe,kötülüğe karşı durmuştur,O, filmlerinde anadoluyu ve anadolu insanını kendi benliğinde yaşıyarak anlatmıştır.Gurbeti,sevgiyi.aşkı,hasretliği anlatmıştır.Allı Turnamı,Kader torbasına elim uzandımı,Bölemedim felek ile kozumu,Kahpe felek sana nettim neyledim.Nasıl yar diyeyim ben böyle yare,Gözlerimden akan yaşlarÇarşambayı sel aldı gibi Çünkü onları yaşamıştır.Bu yüzden Türk Milleti onu sever.Türkiyede bir kesim insanlar,bizleri asimile etmeye çalışırlar,batılılaşma adına,sözüm ona savunucularıda,hep bu asalaklar savunurlar.İçinde bulunduğumuz günlerde TÜRKÇE OLİMPİYATLARI yapılıyor,Türk olmıyan insanlara bizim Türküleri ve folklörümüzü öğretip bizlere sunuyorlar,gözlerimiz dolu dolu izledik.Sebep olanlara çalıştıranlara vesile olup bize aktaranlardan ALLAH razıolsun.Tıpkı Yıldıray ÇINARI ve Türkülerini bize aktaranlar gibi.NE ACIDIR Kİ TÜRKİYEDE DE EREVİZYON ŞARKI YARIŞMASINA (DİKKAT)!!! CAN BONAMO İNGİLİZCE BİR PARÇAYLA KATILIYOR.İşte bizi asimile etmeye çalışanlar bunlardır.Hergün göbeğinden dışarı bağlı TV ler can banomoyu yayınlıyorlar.Ey TÜRK MİLLETİ; BİZ YİĞİTLİĞİ,MERTLİĞİ,YARDIM SEVERLİĞİ,NAMERDE VE KALLEŞE KARŞIKOYMAYI,SAVAŞTA DAHİ,YAŞLILARA,KADINLARA VE ÇOCUKLARA KURŞUN SIKMAMAYI,DEDELERİMİZ,BABALARIMIZ BİZLERE HEP ANLATTIKLARI İÇİN KİŞİLİĞİ VE ŞAHSINDA TÜRK İNSANINI BİZE ANLATAN YILDIRAY ÇINAR I RAHMETLE ANIYORUZ,O FİLMLERİNDE BİZLERE GELENEK VE GÖRENEKLERİMİZİ ANLATAN ,KÖY AĞALARININ ZULÜMLERİNİ,İNSANLARI NASIL KIRBAÇLADIĞINI,GERÇEĞİ EVET GERÇEĞİ BİZE ANLATMIŞTIR.METİN BEYİN BU PROĞRAMLARININ DEVAMINI İLGİLİLERDEN VE YETKİLİLERDEN DİLİYORUZ VE İSTİYORUZ.BAŞTAN İTİBAREN BÜTÜN FİLMLERİNİ SIRAYLA AKŞAMLARI YEMEK SONRASI İZLEMEK İSTİYORUZ.YALAN VE ENTRİKA HABERLERİ VE DİZİLERİ,BİRBİRİNE BENZEYEN MANKENLERİ İZLEMEK İSTEMİYORUZ.BİZ ANADOLUYU,ANADOLU İNSANINI,HARMAN DÖVERKEN TESTİDEKİ SUYU İÇEN İNSANLARIMIZI İZLEMEK İSTİYORUZ.RÜŞVETTEN,YOLSUZLUKLARDAN,BİRBİRİNİ SATAN İNSANLARDAN,BIKTIK.BİZ AVRUPAYIDA İSTEMİYORUZ,ONLARIN GİBİ YAŞAMAYI DA İSTEMİYORUZ,TIPKI AVRUPADA OLDUĞU GİBİ KADINLARIMIZIN SOKAKLARDA DA SATILMASINI DA İSTEMİYORUZ. Bizi anlatan proğramlar yapılırsa inanıyoruz ki televizyon kanalınız Türk halkının gönlünde büyüyerek hakkettiği yere gelir,AYRICA YILDIRAY ÇINAR TÜRKÜLERİ YAYINLANIRKEN FİLMLERİNDEN ALINARAK KLİP TARZINDA OLURSA DAHA İYİ OLUR DÜÇÜNCESİNDEYİM.NEDEN İNSANLAR SABAH İŞE GİDERKEN TÜRK HALK MÜZİĞİNDEN NEŞELİ TÜRKÜLERLE MORELLİ BİR ŞEKİLDE İŞE BAŞLASALAR.DAHA VERMLİ DAHA MORELLİ FAYDALI OLMAZLARMI.SİGARAYI YASAKLAYIN;SİGARAYI İÇİREN SEBEPLERİ ORTADAN KALDIRMAZSANIZ.FAYDALI OLAMAZSINIZ.OLDUĞUNUZU ZANNEDERSİNİZ.yeterki Metin bey gibi değerlerimize sahip çikalım.Ben saz çalıp genelde Yıldıray çınar Türkülerini söylerim.Gelin,eğer erevizyona katılacaksak,türkülerimizle katılalım.BUNU BİR KAMPANYAYA DÖNÜŞTÜRELİM,DÜNYA,TÜRKLERİ; TÜRKÜLERİYLE TANISIN.TÜM TÜRKÜ SÖYLEYEN VE SEVENLEREDE YER VERELİM ONLARADA KATKIDA BULUNALIM.MESELA ORİJİNAL FİLMLERDEN KLİP GİBİ YILDIRAY ÇINAR SD LERİ YAPILSIN VE BUNLARI BİZLER SATIN ALARAK KATKI SAĞLIYALIM,EŞ VE ÇOCUKLARINA KATKIMIZ OLSUN.Metin bey diğer rahmetli Türkücülerimizi de ele alırsanız.Bu size tam uyar.Selamlar saygılar.Sizi takip etmeğe devam edeceğiz.Çok oldu ama kusura bakmayın Rahmetli Yıldıray ÇINAR’dan dolayı efkarlandım ve yazdım.Sizleri daha çok izlemek dileğiyle,yayında yapım tüm çalışanlara ilgililere alakadar olanlara.SELAMLAR SAYGILAR ALLAH SAĞLIKLI UZUN ÖMÜRLER dilerim.Adnan PEHLİVAN