Cümlenin Öğeleri
(Yüklem)
Cümlede kip ve zaman bildirerek yargıyı ortaya koyan temel unsurdur. Tek başına cümle özelliği gösterir. Diğer öğeler yüklemin tamamlayıcı öğeleridir.
Cümlede yüklemi bulmak için herhangi bir öğeye soru soramayız. Onu çekimli durumda bulunan sözcüklerden anlarız.
Örneğin;
“Biliyorum” sözü “bilmek” eyleminin şimdiki zamanla çekimlendiğini gösteriyor. Öyleyse yargı bildiriyor demektir. Dolayısıyla bir cümledir.
“Biraz önce gelen çocuk, kapıcının kızıydı.”
cümlesindeki altı çizili söz isim tamlaması olduğundan;
“O, eskiden, yaramaz bir çocuktu.”
cümlesindeki altı çizili söz sıfat tamlaması olduğundan birbirinden ayrılmaz ve birlikte yüklem olur.
|» Bu konuyla ilgili test çöz! « |
|» Cümlenin Öğeleri Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
|
vala süper bir site 25 yasındayım 5.sınıfa gidiyorum dısardan ve burdaki bilgiler cok isime yarıyor site sakinlerine ve kurucu calışanlarına cok tşk ederim.
Süper olmuş tek kelimeyle muhteşem.
Çok güzel olmuş bu sitede çalışanlara sonsuz teşekkürlerimi iletirim.
ben üniverste okuyorum ödev vardı burdan buldum cok güzel basarınızın devamını dilerim.Tesekkürler böyle bir site yaptığınız için.
gercekten harika tek kelimeyle muhtesem, fevkalade birinci vizeden sayenizde gecer not aldım aldığım not beni mutlu kıldı yüzümü güldürdü allah da sizin yüzünüzü güldürsün
Ya gerçekten tek kelimeyle harika. Başarılarınızın devamını dilerim 🙂
bence çok güzel olmuş bravo tebirkler.
Sıte gercekten cok guzel ama anlatım bozuklugundakı testlere baktım nettekı testlerden alıntı hepsı aynı yane daha değısık sorular varsa yayınlar mısınız sımdıden tesk ederım
Valla çok güzel dönem ödevini burdan yazdım Allah izin verirse geçer not alacağım çok sağ olun.
Çok güzel ama biraz daha örnekler verebilirseniz süpper olurr. 🙂
Çok güzel bir site. Yarın yazılım var inşallah bunun sayesinde güzel bir not alacağım. Çok sağ olun burayı yapana teşekkürler ediyorum. Hoşçakalın.
Bu sitede emeği geçenlere çok teşekkürler ama keşke daha fazla örnekler daha zor örnekler de olsaydı.
Çok güzel ya. Çok beğendim. Tam istediğim gibi.
Bu sayede cümlenin öğeleri konusunu anladım. Yani yüklemi…
Bazı isim cümlelerine özneyi bulmak için soru sormaya çalışıyorum ama yetersiz kalıyor yani anlamsız oluyor bunun başaka kolay yolu var mıdır?
Ör: Ne ağır imtihandır başındaki Sakarya.
Şimdi bu cümlenin yüklemi “imtihandır” ise buna “Kim veya Ne imtihandır” mı diyeceğiz? Çok anlamsız geliyor bana. Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim kolay bir yolu varsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkür edrim.
Ben bu siteyi çok seviyorum. Anlamadığım bütün konulara burdan bakıyorum. Yazılı notum altmıştan seksene yükseldi bu site sayesinde. Bu siteyi yapan herkese çok teşekkür ediyorum.
Merhaba sitenizden hiç hoşlanmadığımı üzülerek de olsa belirteceğim. Siteniz çok anlamsız.
Gerçekten güzel bir site ellerinize sağlık.
sitenizden çok memnunum öğretmenim ramazan sevinç’in vediği ödevleri burdan rahatlıkla yapıyorum çok teşekkür ederim site sahibine
agmet’e
‘ne ağır imtihandır başındaki sakarya’ dizesini kurallı bir cümleye çevirirsek ‘sakarya başındaki ne ağır imtihandır’ şeklinde olur. Burada ‘imtihandır’ sözcüğü ek fiil aldığı için yüklem durumundadır ve ağır sözcüğü onun sıfatı olduğu için bölünmez yine ‘ne’ sözcüğü de miktar bildirerek bu söze bağlandğı için bölünmez. Yani yüklem ‘ne ağır imtihandır’ olur. ‘ne ağır imtihan olan’ ne diye özneyi bulmak için soru sorduğumuzda ‘başındaki’ ifadesi özne olarak karşımıza çıkar ‘sakarya’ ise burada seslenmedir. Yani cümle dışı unsurdur.
Teşekkürler çok güzel olmuşş…