Zeka Ölçümü
(Çoklu Zeka Kuramı)
Zekâ birtakım testler aracılığıyla ölçülebilir. Bu gâyeyle birçok test geliştirilmiştir. Târihte bilinen ilk zekâ testi Osmanlı Devletinde uygulanmıştır. O zaman saraya bağlı olan Enderun adlı mektebe, Müslüman ve gayri müslim çocukları bir çeşit zekâ testiyle seçilerek alınırlardı. Enderun, idâreci ve devlet adamı yetiştirirdi (Bkz. Enderun). Batıda kullanılan ilk zekâ testini bir Fransız psikologu olan Alfred Binet ve Dr. Theodor Simon yapmıştır. “Binet-Simon Testi” adı altında 1905 yılında yayınlanan bu test, Paris ilkokullarında başarısız kalan öğrenciler arasında zekâca geri olanlarla zekâca normal olup, olumsuz çevre faktörlerinden dolayı başarısız kalanları ayırt etmek gâyesiyle meydana getirilmiştir.
Zekâ testleri muhtelif yaşlardaki çocukların normal olarak (yâni % 50'sinin) yapabilecekleri işlerden, çözebilecekleri problemlerden ve cevaplandırabilecekleri sorulardan meydana getirilmiştir. Bu tipik sorular, problemler ve işler, etraflı incelemelerden sonra tespit edilmiştir.
Binet-Simon Testi son yıllarda revizyondan geçirilerek Stanford-Binet Testleri adı altında hâlen çocuklarda geniş ölçüde kullanılmaktadır. 8 yaşındaki bir çocuğa kendi yaşından iki yıl öncesine âit olandan başlanarak testler uygulanır. Çocuk bunları bildiği gibi, 8 yaşına âit problemleri de çözebilir, daha ileri yaşlara âit olanları yapamazsa normal zekâlı sayılırlar. Böyle bir çocuğun doğum yaşı gibi zekâ yaşı da sekizdir. Şâyet 8 yaşındaki bir çocuk kendi doğum yaşının problemlerini çözemeyip, ancak 7 yaş seviyesine kadar olan problemleri halledebiliyorsa zekâ yaşı 7 olarak kabul edilir. Dokuzuncu yaşa kadar olan problemleri çözüyorsa, 9 zekâ yaşında sayılır. Buna göre çocuğun zekâ yaşı, doğum yaşından üstün veya düşük oluşuna göre zekâsının üstün veya düşük olduğu anlaşılır.
Zekâ yaşının doğum yaşına bölünmesiyle zekâ derecesi tespit edilir. Kesirden kurtarılması için 100 ile çarpılarak elde edilen rakama “zekâ bölümü” (IQ) adı verilir. Yâni:
İnsanları zekâ derecelerine göre düşükten yükseğe doğru sıralarsak, normal dağılma eğrisi (çan eğrisi) elde edilir.
Zekâ bölümlerinin (IQ) mânâları şunlardır:
IQ 0- 25 arası “ağır gerilik” (idio)
IQ 26-50 arası “orta gerilik” (embesil)
IQ 51-75 arası “hafif gerilik” (debil)
IQ 76-90 arası “sınır zekâlılar”
IQ 91-110 arası “normal zekâ”
IQ 111-125 arası “ileri zekâ”
IQ 126-140 arası “üstün zekâ”
IQ 140-155 arası “çok üstün zekâ”
IQ 156-ve üzeri “dehâ”
|» “Çoklu Zeka Kuramı” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Selam.Bilicik,ben dicle,ben sizden 6.sınıf testi istedim siz bana konumuz olmayan testleri veriyorsunuz. Lütfen kolay testler yayınlayın.Sizi çook seviyorum.
Madem bunları yazmışsınız bari zeka testide koysaydınız ya.
Merhaba ben Adanadan Derya bu siteyi tesadüf eseri buldum. Ama gerçekten süpermiş.her yasa uygun bilgiler varmış.Ben çok beğendim Herkese tavsiye ederim.
Ben zekamı ölçmek isterim ama zeka mesala 1 e geçen çocuğun 5 6 7 geçen sınıfların sorularını cevaplamak mıdır merak ediyorum.
Bu site mükemmel ve çok renkli çok hoşuma gitti herkese önereceğim! 🙂
Benim 5 yasında bir oğlum var ve ben onun Ip sunu ölçmek istiyorum ama başaramadım yani genelde hep daha büyük yaşlar için var ve ben yardımınızı istiyorum açıkca yorum yaparsanız sevinirim teşekürler.
Bu zeka sorularını 1.sınıf çocuğuna sorsan bilir ama kolayda değil pek fazla ama ben bayağı bir çözdüm ama malesef orta zekalı çıktım.
Ya ben bir şey sormak istiyorum da… Zekamın fazla geldiğine inanıyorum nerede ölçüyorlar bir de devlet hastanesi ücretsiz ölçüyor mu acaba? Bu arada karstan yazıyorum ve buradan halama teyzeme enişteme biricik ağabeyime ablama ablamın bir yakın arkadaşı var ona selam yolluyorum şimdiden tesekkurler.
Çok güzel anlatılmış begendim iyi başarı. 🙂 Dersime yardımcı oldudugunuz için teşekür.
Emin ol gamze senin dediğin üstün zeka göstergesi değil bende 5. sınıfa giderken öss soruları cözerdim ve şuan hiçbir üniversiteye yerleşemedim!
bari bir de zeka testi koysaydınız . tam olacaktı.
sorular nerede arkadaşlar bulamadımda ben…
ya ben 8. sınıf öğrencisiyim. K.maraş’ta okuyorum da ben 8. sınıf testi çözmek istiyorum ama bulamıyorum ve zeka testini de bulamadım.Eğer bulanınız varsayardımcı olun lütfen.Cevaplarınızı bekliyorum.