Zeytinyağının Önemi Nedir?

Yetişmesi yavaş ve zahmeti bir hayli ağır olan zeytin ağacının 300- 400 yıllık bir ömrü vardır. Köklerinin derin olması sebebiyle en derindeki su kaynaklarından beslenebilmesi sayesinde ömrü bu kadar uzundur. Zeytin ağacı aydınlığı,sıcaklığı,güneşi sever. Yaklaşık 4-10 metre kadar yüksekliğe sahip olan zeytin ağacı bir yıl meyvesini verir bir sonraki yıl ise hasat yapılmaz. Hasat silkeleme yöntemi ile yapılır ve yerdeki örtünün üzerine dökülen zeytinler toplanır. Zeytin Kasım ile Mart ayları arasında toplanmaktadır.

Zeytinyağ çıkarma işlemi de yıllara dayanmaktadır. Zeytinler önce ezilir ve sonrasında çekirdeklerinden ayrılır ve devamında sıkılır ve  presten geçirilir ve  son olarak ta yağ zeytin meyvesinden ayrılır. Yüzyıllar boyu kullanılan bu yöntemde zeytine ve yağına hiçbir katkı maddesi karıştırılmamaktadır. Gelişen teknolojide hidrolik baskı makineleri kullanılarak zeytin ve zeytinyağı daha zahmetsiz ve hızlı bir şekilde birbirinden ayrılabilmekte ve bu yöntemi sadece büyük zeytin üreticileri kullanmaktadır. Toplanan zeytinlerin en kısa sürede işlenmesi daha  sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar. İnsan vücudundaki enerjinin aktifliği yağlar tarafından sağlanır. Yağlar,  hücre membranı, sinir hücreleri,hücre içi organelleri için çok faydalıdır. Dokuda depolanan yağlar gerektiği zaman enerji için kullanılır. Vitaminlerin kana karışabilmesi için belli bir oranda vücutta yağ olması gerekir.

iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir

Zeytin Yağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının en önemli faydasından biri de kalbe çok iyi gelmesidir. Kalp-damar hastalıkları riskini azaltma ve tekrarlamasını engelleme özelliğine sahiptir. Zeytinyağını fazla tüketenlerin kalp krizi riski az tüketenlere göre  %82 daha düşüktür.

Karaciğer ağrılarına ve sarılığa iyi gelir

Sindirimi kolaylaştırır ve safra taşı oluşmasını önler

İştah açıcı özelliğe sahiptir.

E vitamini özelliği barındırması ve oleik asit içermesi sebebiyle kemik gelişiminde fayda sağlar.

•A, D ve E vitaminleri sayesinde bebeklerde sinir sistemlerinin gelişimine katkıda bulunur.

Kötü kolestrolü azaltır, iyi kolesterol seviyesini yükseltir.

Mide asidini azaltır ve yüksek tansiyonu dengeler birde yapraklarından tansiyon ilaçları yapılır

•Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Besin değeri olarak ise anne sütüne en yakın maddedir.

Kuru cildi canlandırır, kurumuş ve çatlamış dudakları nemlendirir.

Saçtaki kepeği azaltır, tırnak yapısını güçlendirir ve güzelleştirir.

Göğüs kanserine yakalanma riskini de azaltmaktadır.

Zeytin Yağının Saklanma Koşulları Nelerdir?

Doğrudan güneş görmeyen ve hava almayan ortamlarda muhafaza edilmelidir. Soğuk ortamlarda donan zeytinyağı oda sıcaklığında normal haline dönebilmektedir. Yemeklerde ve salatalarda rahatlıkla kullanılabilecek özelliğe sahiptir ve yemeklerde kullanılmaz sözü yanlış bir söylemdir. Çünkü ; yapılan araştırmaya göre yemeklerde veya kızartmalarda zarar olarak nitelendirilen 210 c ye kadar çıkmadığı tespit edilmiştir. Kullanılan zeytinyağının kaliteli olmasına özen gösterilmesini önerebiliriz.

Zeytinyağı omega yağ asitleri yönünden zengin olması sebebi ile yüz maskeleri de yapılması uygulanması mümkündür. %100 doğal zeytinyağını bir kaç damla elinize damlatarak hem makyaj temizleyebilir hemde yüzünüze uygulayarak cildinizi kurutmadan bakım yapmış olursunuz. Aynı şekilde bir kaç damla zeytinyağı ile vücudunuza masaj yapabilirsiniz.

Zeytinyağının Olumlu Etkileri Nelerdir?

Cildi besler, parlatır ve yumuşatır.

Saçınızı uzatır, yumuşatır, parlatır ve kolay şekil almasını sağlar.

Güneş yanıklarına iyi gelir .

Emziren anneler için göğüs ucunu yumuşatır .

Vücuttaki özellikle topuktaki çatlakları onarmada yardımcıdır.

Tırnakları besler ve güçlendirir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)