Zülfü Livaneli
(Hayatı – Biyografisi)
Gerçek adı Ömer Zülfü Livaneli’dir. 20 Haziran 1946 yılında Konya-Ilgın’da doğan Livaneli, müziği ile birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı ve eserleri John Baez, Maria Farandouri gibi sanatçılar tarafından yorumlandı. Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden birisi olan sanatçı, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını attı.
Bugüne kadar üç uzun metrajlı film yönetti; “Yer Demir Gök Bakır”, “Sis” ve “Şahmeran”. Valencia Film Festivali’nde “Altın Palmiye” ve 1989’da Montpelier Film Festivali’nde “Altın Antigone” ödülüne layık görüldü. “Sis”, “En iyi Avrupa Film Ödülü”ne aday gösterildi. Sanatçının filmleri Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İsviçre, ve Japonya’da gösterime girdi ve BBC, WDR, İspanya, Kanada ve Japon televizyonları gibi bir çok televizyon şirketine satıldı.
Ekim 1986’da Cengiz Aytmatov’un daveti üzerine Federico Major, Yaşar Kemal, Arthur Miller ve diğer ünlü sanatçı ve düşünürlerin katıldığı Kırgızistan ve daha sonra Wengen, Granada ve Mexico City’de toplanan Issyk – Kul Forumu’nda yer aldı.
Livaneli, Elia Kazan, Jack Lang, Vanessa Redgrave, Arthur Miller, Mikhail Gorbaçov gibi ünlü kişilerle birlikte dünya kültürünün ilerlemesi ve dünya sanatlarının gelişmesine katkıda bulunmak üzere çalışmalarda bulundu.
1996 yılında Paris’te merkezi bulunan UNESCO (Birleşmiş Milletlerin Eğitim Kültür Bilim Kurulu) tarafından büyükelçilik verilen sanatçı Livaneli, orjinali ilk kez 1978’de çıkan “Nazım Türküsü”adlı albümde Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları bir araya getirdi.
Arafta Bir Çocuk”, “Engereğin Gözündeki Kamaşma” ve “Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm” kitaplarının yazarı olan Livaneli, halen Sabah Gazetesi’nde köşe yazarlığına devam etmektedir.
| » Biyografiler – Kim Kimdir Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Biyografi, Biyografiler, Yaşam Öyküleri, Kim Kimdir?, Biyografi
Aslında sizi çok iyi tanıyorum. Tabi ki hakkınızda bütün şeyleri bilemem ama sanırım yeteri kadar bilgiye sahibim ve bütün bu bilgiler sizi takdir etmeme kafi. Ben ünüversite ögrencisiyim sizi babamdan ögrendim yaklaşık 5-6 yıldır dinliyorum şarkılarınızı gazetedeki yazılarınızı da takip ediyorum. BELKİ HADDİM DEĞİL YANİ BANA DÜŞMEZ BİLİORUM AMA LÜTFEN HEP BÖYLE OLMAYA DEVAM EDİN. BİLİORUM BÖYLE DEVAM EDECEK ZATEN AMA SÖYLEMEK İSTEDİM.
Ben Zülfü Livaneli’nin olimpiyatla olan ilişkisini araştırmak istiyorum.Ama bir türlü bulamıyorum.Bu bilgiyi de yayımlarsanız çok iyi olur.Lütfen yayımlayın çok ihtiyacım var.
Ben zülfi livaneliyi çok seviyorum.Onun şu an mutluluk kitabını okuyorum çok da güzel bir kitap.Onun bütün kitaplarını ilerki zamanlarda da okuycam.
Sevgili zülfü livaneli sizin şarkılarınızı 10 yıldan beri dinliyorum. çok güzel şarkılarınız var. Size ait bilgileri biliyorum çok iyi bilmesemde yinede sizi daha yakından tanımıs oldum. Eserleriniz çok ilgimi çekti… Eserlerinize ait bilgi verdiğiniz için çook teşekkürr eder saygılarımı sunarım… 🙂
Ben Zülfü Livaneli’nin kitaplarından ”Leyla’nın Evini”okudum.Gerçekten çok güzel yazılmış bir eser.İnsanı hiç sılkılmadan okuyacağı bir kitap.Bitirir bitirmez ”Seranad”ı aldım ve onunda güzel olacağını düşünüyorum.Konuları gerçekten güzel.Ben de müzıği seviyorum Zülfü Livaneli’nin o yanıda güzel.Gerçekten takdire şayan bır beyefendi.
Sizin hayranlarınızdan biriyim belki çok kreşe bi söz ama inanın öyle kitaplarınızı büyük bir zevkle okudum en son kardeşimin hikayesi benim okuduğum en zevkli ve bi okadar. şaşırtıcı bir eserdi lütfen devamını en kısa zamanda bekliyorum harikasının ne denilebilirki
dün; kardeşimin adlı kitabı bitirdim,ve çok derin izler bıraktı benliğimde..
herkese tavsiye ediyorum,gerçekten çok güzel bir eserdi…